Trend

Rokanın Faydaları: Yeşil Sebzenin 9 Gücü

Roka, yabani ot olarak doğada bulunmakta ve tarım amacıyla yetiştirilmektedir. Farklı bölgelerde kullanılan roka, Akdeniz ülkelerinde daha çok bilinmektedir. İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de daha fazla tüketilen roka genellikle salata olarak tüketilmektedir. Bizim ülkemizde salata ve garnitür olarak tüketilen roka bazı ülkelerde ise ana yemek olarak pişirilmektedir. Doğada yetiştirilen roka iki farklı tada sahiptir. Sahip olduğu bu lezzetlerin yanında rokanın faydaları da ayrı bir önem taşımaktadır.

Sulak yerlerde yetişen roka daha tatlı ve suludur. Az su ile yetişen roka ise daha acı ve keskin bir tada sahiptir. Rokanın %90’ı sudan oluşmakta ve ne kadar su alırsa o kadar tatlanmaktadır. Rokada yoğun miktarda C vitamini bulunmaktadır. Turpgiller familyasına ait olan roka, yeşil renktedir. İnce ve uzun dalların ucunda yeşil geniş yaprakları bulunmaktadır. A, K ve P vitaminleri rokanın içinde yoğun olarak bulunmaktadır.

Rokanın Besin Değerleri

rokanın besin değerleri

Roka, sağlık için oldukça faydalı bir bitkidir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudu besler. 100 gram roka besin değeri ise şu şekildedir;

  • 91,71 gram su vardır.
  • 25 kaloridir.
  • 58 gram protein vardır.
  • 65 gram karbonhidrat vardır.
  • 6 gram lif vardır.
  • 05 gram şeker vardır.
  • 160 mg kalsiyum vardır.
  • 46 mg demir vardır.
  • 47 mg magnezyum vardır.
  • 52 mg fosfor vardır.
  • 369 mg potasyum vardır.

Günlük 100 gram roka tükettiğiniz zaman vücudunuza yukarıda yer alan besin değerlerini kazandırmış olursunuz. Bu değerleri incelediğiniz zaman rokanın kalorisinin düşük olduğunu görürsünüz. Kalorisi düşük olan roka, diyet yapan bireyler tarafından tüketilmektedir.

Rokanın Faydaları Nelerdir?

rokanın faydaları

Yeşil sebzelerin büyük bir çoğunluğu sağlığı desteklemektedir. Roka da bu sebzeler arasında yerini alarak insanların sağlığını desteklemekte ve güçlendirmektedir.

Yeşil sebze olarak tüketilen rokanın başlıca faydaları ise şu şekildedir;

  1. Karaciğer sağlığını korur.
  2. Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  3. İdrar söktürücü özelliği vardır.
  4. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  5. Kemik sağlığını arttırır.
  6. Doğum öncesi bebeği ve anneyi besler.
  7. Metabolizmayı hızlandırır.
  8. Kansere karşı önleyicidir.
  9. Mineral emilimini arttırır.

Faydalarından yararlanmak istiyorsanız bir gün ya da üç gün roka tüketmeniz yeterli olmayacaktır. Haftada en az 4 gün roka tüketmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Su oranı, vitamin ve mineral içeriği sayesinde karaciğer sağlığını korur. Karaciğer yağlanmaları, karaciğer ağrıları gibi sağlık sorunlarına karşı etkilidir. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği ile vücutta biriken ödemi atar. Bağışıklık sistemini güçlendiren roka, bireylerin daha dirençli bir vücuda sahip olmasını sağlar. İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığını güçlendirir. Roka, folatlar bakımından zengin olduğu için bebeklerin gelişiminde etkilidir. Doktor kontörlünde hamile ve emziren anneler de tüketilebilmektedir. Kansere karşı koruyucu özelliği bulunan rokanın metabolizmayı hızlandırıcı özelliği de vardır. Mineral emilimini arttıran roka, daha canlı ve sağlıklı bir cilde sahip olunmasını sağlar.

Roka Nasıl Tüketilmelidir?

roka tüketimi

Rokanın kullanımı oldukça basittir. Kolaylıkla hazırlayabileceğiniz roka salatasını günlük tüketebilirsiniz. Rokayı sadece salata olarak değil, yemeklerin yanında doğrudan tüketebilir, farklı yemeklerde sebze olarak kullanabilirsiniz. Rokanın içindeki vitamin ve minerallerden doğrudan faydalanmak istiyorsanız rokayı pişirmeden tüketmeniz daha doğru olacaktır. Pişirdiğiniz zaman içindeki vitamin ve minerallerin bir kısmı gider. Roka tüketimini aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

  • Sade roka salatası yapmak
  • Çeşitli sebzelerle salata yapmak
  • Çorba yapmak
  • Et ve balık yemeklerinde kullanmak
  • Çiğ tüketmek
  • Roka ile cacık yapmak

Rokanın tadı acı geliyorsa peynir, limon suyu ve tuz, çörekotu ya da cevizle tatlandırabilirsiniz.

Roka çorbası pek yaygın olmasa da balık ve patates yemeklerinin yanında tüketilmektedir. Çorba, diyet yapan bireyler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Et ve balık yemeklerinde roka kullanılabilir. Fırında ya da tencerede pişen yemeğin yanında rokanın kullanılması hem yemeğin kokusunu bastıracak hem de yemeğe farklı bir lezzet katacaktır. Rokanın çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır. Bunun nedeni besin değerlerini doğrudan vücuda kazandırır. Ayrıca roka ile cacık yapabilir ya da doğrudan yoğurdun içine doğrayarak tüketebilirsiniz.

Rokanın Oluşabilecek Zararları Nelerdir?

Bu kadar sağlıklı bir sebze olan rokanın zararı var mıdır? Roka, sağlık için oldukça faydalı bir besindir. Düzenli tüketildiği zaman vücudu temizler, besler. Rokanın bilindik etkili bir zararı yoktur. Bünyesi hassas olanlarda, yaşlılarda, tansiyon hastalarında çok fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Eğer bu tip bireylerde rokanın tüketimi fazla olursa bireyin tansiyonu düşebilmektedir. Roka tüketiminin ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Mevsiminde, taze ve doğal roka tüketmek her zaman daha sağlıklıdır. Eğer imkanınız varsa kendi şartlarınızda roka yetiştirebilirsiniz. Mevsimi geldiği zaman manav ve marketlerden kolaylıkla roka alabilir, güvenle tüketebilirsiniz. Vitamin ve minerallerden faydalanmak, sağlığınızı korumak için sofralarınızda rokaya yer vermelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu