Ağrısız ve Etkili Kanal Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Endodonti adıyla da bilinen kanal tedavisi, bir dişin hasarlı kısmının ve enfekte olmuş pulpa kısmının çıkarılması, dişin dezenfekte edilmesi, boşlukların doldurulması ve dolgu işleminin tamamlanması olarak bilinir. Pulpa kısmında dişin sinirleri, kan damarları ve bağ dokusu gibi kısımları yer alır. Dişin çürümesi ve çürüğün ilerlemesi durumunda pulpa kısmı hasar görür ve çürük diş sinirlerine doğru ilerler. Haliyle bu durum, kanal tedavisini kaçınılmaz hale getirir. Dişin kurtarılması için kanal tedavisi yapılması oldukça önemlidir. Dolayısıyla dişte rahatsızlık hissedilmesi durumunda tedavinin geciktirilmeden yapılması gerekir.
Kanal Tedavisi Nedir?
“Kanal tedavisi nedir?” sorusu, çok hasar gören ve enfekte olan bir dişin çekilmesi yerine dişin kurtarılması için yapılan bir işlem olarak yanıtlanabilir. Dişin pulpa kısmının çıkarılması, dişin temizlenmesi ve dolgu işleminin yapılmasını izleyen bu süreçte dişin çekilmesinin ve diş kaybının önüne geçilmesi hedeflenir. Tüm dişler kanal tedavileri için uygundur. Kanal tedavisinin birincil sebebi çürükler olsa da travma oluşumu da kanal tedavisinin gerektirdiği durumlardan olabilir.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Gerekir?
Kanal tedavileri genellikle çürüklerin ilerlemesi durumunda, diş kemiklerinde çatlaklar oluşması halinde uygulanır. Dişin zarar gördüğü travma durumlarında da kemik yapısının korunabilmesi açısından kanal tedavisi işlemleri uygulanır. Kanal tedavisi genellikle diş çürümelerinin sinirlere kadar ulaşması halinde gerçekleştirilir. Sinirlere inen çürükler, burada enfeksiyon oluşmasına neden olur ve bu aşamada kanal tedavisi işleminin yapılması gerekir. Kanal tedavileri dişlerin kaybedilmemesi için gerçekleştirilen bir tedavi türüdür. Diş kaybını önlemek için sinirler alınır ve kemik yapısının korunması bu şekilde sağlanmış olur.
Modern Kanal Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Doğal dişlerin kurtarılması için bilinen en iyi yöntem, diş kanal tedavisidir. Dişin tamamen çıkartılıp implant benzeri tedaviler uygulanması kanal tedavilerine alternatif olsa da hiçbir yapay diş gerçek dişler kadar çene yapısına uygun olmaz. Bu yüzden kanal tedavileri dişlerin kurtarılması ve diş bütünlüğünün korunabilmesi için en etkili tedavi yöntemi olarak bilinir.
Kanal Tedavisinde Ağrı Nasıl Önlenir?
Bazı hastalarda görülebilen kanal tedavisi sonrası ağrı hissi, komplikasyonlardan biridir. Özellikle işlem öncesinde ağrı ve enfeksiyon gibi durumların olması halinde işlem sonrasında dişte hassasiyet ve ağrı gibi yan etkiler görülebilir. Diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesici ilaçlar şiddetli ağrı durumlarında ağrıların hafifletilmesi için tercih edilebilir.
Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar sayesinde diş ağrılarının en az seviyeye düşürülmesi sağlanabilir. Kanal tedavisi sonrası yemek yemeden önce en az 2-3 saat kadar beklenilmesi gerekir. İlk gün sıcak ve soğuğa temas ettirmemek ve sert yiyecekler çiğnememek gerekir. Sonraki günlerde yine fazla sıcak ve soğuk olmayan yiyeceklerin tüketilmesi kanal ve dolguların yerleşebilmesi için önemli bir yer tutar.
Ağız sağlığını korumak ve dişlerin yeniden çürümesini önlemek için kanal tedavisi sonrasında fırçalama, diş ipi ve gargara gibi temizlik süreçlerine mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Diş hekimini düzenli ziyaret etmek de dişlerin korunması ve çürük gibi sorunların önceden belirlenebilmesi açısından son derece mühimdir.
Alanında Uzman Diş Hekimleriyle Dent Leon’da Sağlıklı Gülüşler
İzmir kanal tedavisi arayışında olanların öncelikli tercihi olan Dent Leon Diş Kliniği; uzman diş hekimleri, modern tedavi süreçleri ve bütçe dostu kanal tedavisi fiyatları ile kanal tedavisi yaptırmak isteyen diş hastalarının öncelikli tercihi olabilir. Tedavi öncesi ve sonrası destek süreçleriyle Dent Leon Diş Kliniğii, hastaların beklentilerini fazlasıyla karşılar.