Kuru İğne Tedavisi Nedir? Ağrıyı Nasıl Giderir?
Fizyoterapistler olarak klinikte birçok hasta görüyoruz. Bu hastalarda kas ve bağ dokusundan kaynaklı ağrıya oldukça sık rastlıyoruz. Kasların içinde gergin, basınca yayılım gösteren ağrı ya da lokal seğirmenin görüldüğü tetik nokta adı verilen bölgeler ağrıya sebep olur. Ağrı araştırmalarında birçok çalışma ağrının ilaçsız bir şekilde özellikle kuru iğne tedavisi ile giderilebileceğini göstermiştir.
Kuru İğne Tedavisi Nedir?
Kapsamlı bir muayene sonucu belirlenen tetik noktalara çok ince iğnelerin batırılması işlemidir. Amaç ağrı ve hareketi yönetmektir. Kullanılan tekniğe göre tendon, bağ dokusu, eklem çevresine de uygulanabilir. Herhangi bir ilaç içermediği için kuru iğne ifadesiyle tanımlanmıştır.
Nasıl Uygulanır?
Bu tedaviyi sadece eğitim almış sağlık profesyonelleri uygulayabilir. Uygulayan kişi hedefe göre tespit ettiği noktalardan, tek kullanımlık steril çelik iğnelerle kas içine girer. Ardından tetik noktaya ulaştığında birkaç hafif dokunuşla problemli bölgeyi uyarır, sonra iğneyi çıkarır.
Kuru İğne Ağrıyı Nasıl Gideriyor?
Kuru iğne kasılmış liflerin gevşemesini uyarır. Bu sayede gevşeyen kaslara oksijen ve besin iletimi rahatlar. Aynı zamanda kaslardaki kimyasallar ve metabolitlerin temizlenmesi kolaylaşır. Kuru iğne tedavisi kaslardaki tetik noktaları serbestleştirerek kasılma ve gevşeme özelliğini düzenler. Böylece ağrının azaltılmasını sağlar.
Fizik Tedavide Kuru İğne
- Değerlendirme: Nöromusküler sistemin objektif muayenesinden oluşur.
- İğne Yerleştirme Noktaları: Nöroanatomi değerlendirmesine ve bilgisine dayanır.
- Amaç: Kas içindeki problemli noktaları devre dışı bırakmaktır.
- Hedef: Ağrının azalması ve işlevin eski haline getirilmesidir.
Kuru iğne tedavisi fizik tedavi ile birlikte destekleyici olarak kullanıldığında oldukça etkili ve kalıcı sonuçlar verir.
Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılıyor?
Uygulama alanı çok geniş kapsamlıdır. Sırt ağrısı ve boyun ağrısı, kola yayılan ağrı ve/veya uyuşma, bel ağrısı, bel veya kalçadan bacağa yayılan ağrı veya uyuşma-kasılma-kramp, dizlerde ve dirseklerdeki ağrı, hareket kısıtlılığı, kas romatizması, fibromiyalji sendromu, karpal tünel sendromu ve omuz patolojileri başta olmak üzere sık idrara çıkma, huzursuz bağırsak sendromu, dismenore gibi birçok hastalıkta başarılı bir şekilde uygulanıyor.
Kuru İğne Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Uygulayıcı, seansları hastanın durumuna göre planlar. Seans sayısı problemli bölgenin büyüklüğüne, problemin ne zaman başladığına, hastanın yaşına, eşlik eden hastalıkların olup olmadığına göre değişir. Bazen tek seans yeterli olurken genellikle 3-5 seans olarak planlanır. Daha uzun sürdüğü durumlar nadirdir, başarı oranı oldukça yüksektir.
Kuru iğne tedavisinde herhangi bir kanama olmadığı ve hasta iğneleri hissetmediği için iğne fobisi olan hastalarda da rahatlıkla uygulanabilir.