Facebook Pixel

Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker? (7 Etken)

Muhabbet kuşu, papağan türlerinden biri olan evcil hayvandır. Ülkemizde kedi ve köpekten sonra en çok sahiplenilen hayvan türüdür. Çeşitli tüy renklerine sahiptirler. Mavi, yeşil, sarı, beyaz ve bu renklerinin kombinasyonundan oluşan bir çok farklı renkte olabilirler. İblikli olanları bile mevcuttur. Doğal hayatında çiçeklerin tohumlarıyla beslenirler. Avustralya’da kurak bölgelerde milyonlarca yıldır varlığını sürdürmektedir. Ülkemizde de besleme kolaylığıyla, güzelliğiyle, kimi zaman samimi ve konuşkan tavırlarıyla bizlere arkadaş olmaktadır. Bu renkli, sevecen muhabbet kuşu, dönemsel olarak tüy dökebilmektedir. Ömrünün doğal akışında tüy dökmesi bir yana, hastalıklardan dolayı da tüy döküyor olabilir. Muhabbet kuşu neden tüy döker?  Muhabbet kuşları ne zaman tüy döker? beraber inceleyelim.

Muhabbet Kuşu Neden Çok Tüy Döker?

muhabbet kuşu neden çok tüy döker

Muhabbet kuşları, diğer kuş türleri gibi yılda 2 defa tüy dökerler. Tüy dökerken kaşınmaları da sıklıkla görülmektedir. Bütün canlılar, temizlik için saç ve tırnak gibi bölgelerini yenilemesi gerekmektedir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi saçları ve tırnakları uzayarak yenilenmektedir. Alttan yenisi çıkarak ve eski kısımlar temizlenerek yenilenmedir. Kediler ve köpeklerde tüy uzunluklarına göre farklı özelliktedirler fakat tüy dökerek kendilerini yenilerler. Kuşların ise yılda 2 kez tüyleri yenilenmektedir. Eski tüyler dökülerek yerine yeni tüyler çıkmaktadır. Dökülmeden sonra yenileri çıkarken kaşınma meydana gelir. Muhabbet kuşunun tüy dökme sıklığı arttıysa şu sebeplerden dolayı tetiklenmektedir:

  • Stres altındaysa fazla tüy dökme ihtimali vardır.
  • Çeşitli hastalıklardan dolayı tüy dökebilir.
  • Çevrelerindeki ani değişimler de tüy kaybına yol açar.
  • Mevsimsel olarak tüy dökerler.
  • İç, dış parazitler tüylere zarar verir. Düzenli veterinere gitmekte fayda vardır.
  • Sağlıklı olduğunu düşünerek fazlaca verdiğiniz vitaminler tüy dökülmesine sebebiyet verir.
  • Üreme zamanında olan hormonal sorunlar da tüy azalması yaşatır.

Yukarıda bahsettiğim durumlar her zaman tüy sorununa yol açmaz ancak tetikleyici unsur olmaktadır.

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Tüy Döker?

Sağlıklı bir muhabbet kuşu senede 2 kere tüy döker. Bunun belli bir zamanı yoktur. Bazı kuşlar Ocakta tüy döker, Nisanda tekrar döker, Aralık ayına kadar bir daha tüy dökmeyebilir. Hayvanların bünyesine göre değişiklik gösterir. Yavru muhabbet kuşları 4 aylık olduğu zaman ilk tüylerini dökerler. Yetişkin muhabbet kuşlarının ise 6 ayda bir tüy dökmesi normal halidir. Her kuşun tabiatı gereği farklı yapısı olduğu için tüy döküm zamanı da değişiklik gösterir.

Muhabbet Kuşları Tüy Dökümü Ne Kadar Sürer?

Muhabbet kuşlarının tüy değiştirmesi 2-4 hafta arasında sürebilir. Sağlıklı bir muhabbet kuşu 3 haftada bütün tüylerini yenileyecektir. Tüy dökme süreci aşama aşama devam eder. Farklı bölgelerinde eski tüyler dökülürken yenileri çıkar. Süreç tamamlayıncaya kadar böyle devam eder ve bütün tüyler değişmiş olur.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Belirtileri

muhabbet kuşu tüy dökümü

Muhabbet kuşlarının tüylerinin dökülmeye başladığını etrafta fazlaca tüy görmeye başladığınızda anlarsınız. Bulundukları kafesin tabanı tüylerle kapanmış olur. Evcil hayvanınızın tüy dökme belirtileri şunlardır;

  • Göz çevresi, kanat altı gibi bölgelerde tüyler seyrekleşir.
  • Baş bölgesindeki tüyler diken diken olur.
  • Tüyler döküldükçe kaşınma meydana gelir. Kafese sürtünerek kendilerini kaşımaya çalıştıklarını görebilirsiniz.
  • Enerjisiz ve durgun olabilirler.
  • Tüyleri döküldüğü zaman uçuş performansları da düşük olur.

Tüy Dökerken Davranışları ve Anlamları

  • Muhabbet kuşları tüyleri dökülürken çok huzursuz ve rahatsız olurlar.
  • Sürekli kaşınmaları onları strese sokabilir. Kafasını ve vücudunu sürekli kafese sürtmeye çalıştığını görebilirsiniz.
  • Stresli olduklarından dolayı agresifleşebilirler. Sahiplerine veya evde başka evcil hayvan varsa ona karşı saldırgan tavırlarda olabilirler.
  • İştahları açılabilir ve daha çok yem tüketebilirler.
  • Daha hareketsiz ve sessiz kaldıkları için daha çok uyumayı tercih ederler.
  • Eskiden çok konuştuğunu düşündüğünüz kuşunuz sessizleşebilir.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökerken Yapılması Gerekenler

Kuşunuz tüy dökerken 4 husus oldukça önemlidir.

Tüy Dökerken Beslenme

Muhabbet kuşlarını pet shoplardan aldığımız yulaf tohumlarıyla besleriz. Tüy döküm zamanlarında çeşitli yeşillikler ve sebzeler verip az yulaf tohumu vermemiz daha sağlıklıdır. Ayrıca b vitamini takviyesi alması bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar.

Muhabbet Kuşu Banyosu

Tüy dökerken kendini temiz hissetmesi çok önemlidir. Temiz hissederse daha rahat olurlar. Muhabbet kuşları kendiliğinden duş yapar. Bunun için pet shoplarda satılan banyoluklardan alabilirsiniz. Eğer kendisi banyo yapmayı sevmiyorsa nemli bir bezle kuşunuzu silebilirsiniz.

Sıcak Tutulması

Muhabbet kuşları en düşük 15-20 derece sıcaklıkta yaşayabilirler. Tüy kaybı yaşayan kuşlar ise daha sıcak bir ortamda tutulmalıdır. Soğuk hava akımında, cereyanda kalmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kafesin belirli bir kısmını örterek kuşunuzu koruyabilirsiniz.

Kafesin Temiz Tutulması

Tüy dökme dönemlerinde kafesin heryeri tüy olur. Hırçın oldukları için daha dağınık davranabilirler. Kafesi temiz tutmak onların stresini azaltıcaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu