Facebook Pixel
Trend

Psikolojinin Bozulduğuna Dair 10 İşaret

Psikolojimin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarım?

psikolojinin bozuk olduğunu nasıl anlarsın

Hepimiz hayatta irili ufaklı bazı sorunlar yaşarız. Günlük rutinlerimizde stres, kaygı bir miktar bulunmaktadır. Hepimizin bunlarla baş etme gücü vardır. Ancak belli bir noktada tıkanabiliriz. İşler yolunda gitmemeye başlayabilir, kendimizi yetersiz, değersiz hissetmeye başlayabiliriz. Üzüntülü halimiz ayları, yılları bulabilir. Peki böyle zamanlarda psikolojimizin bozulduğunu düşünebilir miyiz? Psikolojimin bozuk olduğunu nasıl anlarım?

Günümüzde tanımlanmış 250nin üzerinde psikolojik rahatsızlık bulunmaktadır. Bizim en çok bildiklerimiz arasında ise; depresyon, panik atak bozukluğu, kaygı bozuklukları vardır. Kendimizde bunlardan birinin olup olmadığını anlamanın en sağlıklı yolu bir psikiyatrist ya da psikolog ile görüşmektir. Bir uzmanla görüşmeden önce kendinizi değerlendirebileceğiniz bazı konular vardır. Hepimiz ne kadar benzer olsa da bambaşka ailelere, bambaşka çevrelere doğarız. Yetiştiriliş tarzımız, bu yaşımıza kadar ki alışkanlıklarımız, çevreden gördüklerimiz, çevremizin psikolojik rahatsızlıklara bakışı vs. bizim kendimizi değerlendirmemizde, anlamamızda bize yardımcı olurlar. Kendimizi çok iyi bildiğimiz hallerimiz vardır. Sabahları kalkış saatimiz, gece yatış saatimiz, uykuya dalma süremiz, ne sıklıkla ne kadar yemek yediğimiz, ne kadar sosyalleştiğimiz, işimizi nasıl bir enerjiyle, motivasyonla yaptığımız gibi. Eğer bunlardan birkaçında eksilmeler veya artışlar yaşanıyor ise tehlike çanları sizin için çalıyor olabilir.

Psikolojinin Bozuk Olduğunu Gösteren 10 İşaret:

  • Uykuda artma veya azalma. Uykuya dalmada güçlük çekme.
  • İştah artması ya da azalması
  • Alkol kullanımında artma, madde kullanımı.
  • Konsantrasyonda azalma
  • Duyguları uçlarda yaşama. Çok üzülme, çok sinirlenme vs. gibi
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Sosyal aktivitelerde azalma
  • Günlük rutin işleri yerine getirmeme, getirmede zorlanma.
  • Umutsuzluk, yetersizlik, değersizlik hislerinde artış.

Yukarıda bahsedilen 10 belirti ile sınırlamak pek mümkün değildir belirtileri ancak belli başlı işaretler olarak değerlendirebiliriz bunları. Bunlardan birden fazlası aynı anda gözlemlenebilir ancak tek bir tanesinin şiddetli bir şekilde yaşanması da mümkündür. Psikolojik rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, davranışları kadın erkek olarak ayırmak da doğru değildir. Psikolojik olarak zorlanan her birey kendi içinde değerlendirilmelidir. Bu tür genellemeler bizi yanlış yönlendirip, tedavi sürecini baltalayabilmektedir. Kişilerarası farklılıkları da hesaba katmak gerekir. Bunların yaşanma yoğunluğu kişiden kişiye farklılık gösterir. En önemlisi ise bu belirtilerin uzun süredir devam ediyor olması gerekir.

Psikolojisi Bozuk İnsanlar Nasıl Davranırlar?

psikolojisi bozuk insanlar nasıl davranır

Kişiler uzun süreli strese maruz kaldıklarında, üzücü birtakım olaylar yaşadıklarında psikolojik olarak yıpranabilmekte ve psikolojileri bozulabilmektedir. Bir insanın psikolojisinin bozulduğunu anlamanın en önemli yolu o kişinin her zamanki davranışlarındaki değişiklikleri gözlemlemektir. Her insan biriciktir. Dolayısıyla her psikolojisi bozulan insan aynı davranmayabilmektedir. Ancak sıklıkla görülen bazı davranışlar vardır. Bunlar;

  • Kişiler aşırı hassas olabilirler. En ufak bir şeye sinirlenip, en ufak bir şeye ağlayabilirler.
  • Tahammüllerinde azalmalar olabilmektedir.
  • Başkalarının hep mutlu olduklarını düşünebilirler.
  • Uyum sağlama kapasitelerinde düşüş olabilmektedir. Örneğin; bir duygusal çöküş sonrası günlük hayata dönmede sorunlar yaşarlar.
  • Olumsuzlukları sürekli düşünebilirler.
  • Çoğu kişi için önemsiz şeyleri büyütmeye başlayabilirler.
  • Takıntılı davranışlar göstermeye başlayabilirler.

Ne Yapabiliriz?

Bu belirtilerden birini ya da bir kaçını uzun zamandır günün büyük bir çoğunluğunda yaşıyorsanız, özellikle günlük işlerinizi bile halledemeyecek bir noktaya geldiyseniz bir uzman desteğine başvurmanızda fayda var. Her insan hayatının belli bir döneminde bunları deneyimleyebilir. Burada önemli olan bu zamanları en az hasarla atlatabilmek ve tekrarladıklarında bunlarla baş etme için gerekli donanıma sahip olmamızdır. Bunun en sağlıklı yolu ise bir uzmanla görüşmektir.

Psikolog Sinem Şahinok

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu