Facebook Pixel
Trend

2 Adımda Skolyoz Egzersizleri

Sizin için hazırladığım skolyoz egzersizleri sayesinde daha dik bir duruş sergilemeniz mümkün olacak ama öncesinde gelin hep birlikte skolyozun tanımına bakalım.

Skolyoz Nedir?

skolyoz nedir

Skolyoz denilince en basit ve alışılmış tabir olarak omurga eğriliği en sık duyulandır. Ama özüne baktığımızda omurganın uğradığı tahribat ağızdan çıktığı kadar basit değildir. Skolyoz kemik sisteminin oluşturduğu bir problemdir. Tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte duruş bozukluklarına bağlı olarak omurganın önce rotasyon ile başlayıp sonrasında ekstansiyona girmesidir. Rotasyona uğrayan omur en zayıf halkadır ve skolyozu bu omur başlatır, sonrasında diğer omurların buna eklenmesiyle devam eder.

Dışarıdan bakıldığında lomber (bel) veya torakal (sırt) bölgesinde C veya S şeklinde bir eğrilme görülebilir. Bu durum lomber veya torakal bölgede bazen de her ikisinde birlikte görülebilir. Bunun dışında bir omzun diğerinden daha düşük olması, pelviste asimetri görülmesi, leğen kemikleri arasında oluşan simetri kaybı gibi durumlar yine gözle görülebilen ve tanının konulmasında yardımcı olabilecek belirtilerdir.

Skolyozun derecelerini duymuşsunuzdur. Bu dereceyi rotasyon belirler. 20 derecenin altında seyreden skolyozda omurga rotasyona uğramamıştır. 20 derece üstünde ise %90 rotasyon ve ekstansiyon vardır.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

skolyoz belirtileri

Bu problemi yaşayan bireylerde en sık görülen şikâyetler;

  • bel,
  • sırt bölgesinde ki ağrılar,
  • boyun,
  • kasıklar,
  • bacaklar,

Aynı zamanda skolyoz omurgada tahribata sebep olduğu için bireyde gözle görülür postür bozukları meydana gelir. Bunların devamında ilerleyen derecelerde problem ciddi boyutlara ulaşabilir. Örneklendirmek gerekirse;

45 derece üstü skolyozda kalp ve akciğer problemleri ve spinal kanal sorunları kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. 60 derece üstü skolyozda hayati fonksiyonlar risk altındadır.

En çok etkilenen organların başında akciğer gelir. Sağlıklı bir bireyde vital kapasite 3500-5000 cc arasında iken skolyoz olan bir bireyde vital kapasite 550 cc ‘ye kadar düşebilir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda akciğerlerimiz skolyoz ile bu denli hararetli bir galibiyet tablosundayken bireyin kesinlikle sigara tüketiminde bulunmaması gerektiğini de hatırlatmak isterim.

Skolyoz Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Skolyozun pilates ile ilişkisine değinecek olursak; öncelikle tanı mutlaka ve mutlaka uzman bir doktor tarafından konulmalıdır. Sonrasında skolyozun derecesine göre ve doktorunuzun yönlendirmesi ile birlikte bir fizyoterapist veya bir pilates eğitmeninden destek alabilirsiniz.

Yapılan pilates egzersizleri sizin mevcutta var olan skolyozunuzu ortadan kaldırmayacak ya da hiç var olmadığı döneme geri dönmenizi sağlamayacaktır. Böyle bir beklenti ile ya da karşı taraftan sunulan bu tarz vaatlerle yola çıkarak, sonrasında beklentilerinizin karşılanmaması durumunda hüsrana uğramamak için birlikte çalışacağınız eğitmeninize ve onun eğitimine güvenerek yola çıkmanız çok önemlidir.

Peki skolyozu ortadan kaldırmayacaksa pilates benim ne işime yarayacak? diyenlerinizi duyar gibiyim. Muhtemelen bu cümle skolyoz derecesi çok yüksek olmayan başlangıç seviyesindeki kişilerden geliyor. Çünkü yavaş yavaş oturmuş ve artık ilerlemeye başlayan skolyozda yukarıda bahsettiğim gibi sırt, bel, boyun, kalça, kasık ve bacak gibi bölgelerde sizin günlük yaşam kalitenizi etkileyecek boyutlarda ağrılar hissetmenize sebep olacaktır. Ve aynı zamanda omurlar rotasyona ve ekstansiyona girmeye başladıkça sizin postürünüz de istemediğiniz görüntüler ortaya çıkacak. Pilates prensipleri ile yapılan egzersizlerde amacımız kas gruplarını uzatmak ve esnetmek olduğu için, düzenli olarak aksatılmadan yapılan günlük programlarla çalıştırılan kas grupları gevşeyerek ve aynı zamanda kuvvetlenerek bedeninizde hissettiğiniz ağrıların azalarak yok olmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kuvvetli olan kas gruplarının sözü artık omurganıza da geçmeye başlayacak ve skolyozun daha fazla ilerlememesi için önüne bir set çekecek.

Güçlendirme, stabilizasyon ve stretching temelli ve doğru ellerde yapılan pilates ve skolyoz egzersizleri sayesinde daha sağlıklı ve ağrısız bir bedene sahip olabilirsiniz.

Nefes, Koordinasyon ve Denge Egzersizleri

Medikal pilates dersleri sayesinde omurgada oluşan asimetri ise neredeyse tamamen ortadan kalkacaktır.

Skolyoz dünyada her 100 çocuktan 3’ünde görülmektedir. Yani bu metni okuyorsanız yalnız değilsiniz  ve asla çözümü olmayan bir durumun içinde de değilsiniz. Araştırmaların özellikle çocuk ve genç yetişkinlerde yapılmasının sebebi erken yaşta baş gösteren bir postür bozukluğu olması. Çoğu birey gözle görülür dereceye gelmeden farkına bile varamayabiliyor. Bu sebeple de erken yaşlarda hayatımıza mutlaka egzersizi bir rutin olarak yerleştirmemiz gerekiyor. İyi ve doğru gözlemle başlangıç evresinde müdahale edilen skolyoz bireyin yaşam standartlarını olumsuz etkilemiyor.

Vücudumuzun yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için nasıl ki yemek yemek, su içmek gibi temel ihtiyaçlarımızdan taviz vermiyorsak, aynı şekilde omurga sağlığımızı korumak içinde düzenli egzersiz yapıyor olmanın ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız.

Varoluşumuzdan itibaren  tek bir bedenimiz var ve onu değiştirme şansımız yok. Kaliteli bir yaşam için bedenimizi asla ihmal etmemeli, onu iyi dinlemeli ve bize verdiği sinyalleri göz ardı etmeden doğru tanı için geç kalmamalıyız.

Sağlıklı günler dilerim.

Pilates Eğitmeni Gözde TAMER

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu