Tahta Kalemi Lekesi Çıkarma Teknikleri
Öğretmenlerin, öğretim üyelerinin, laboratuvarda çalışanların, kimyagerlerin, doktorların ya da herhangi bir yerde ders anlatan, yazı tahtası kullanan kişilerin en çok mustarip oldukları konulardan birisi tahta kalemi lekesi sorunudur. Bunlar giydikleri önlüklere bu tür mürekkeplerin bulaşması ile karşı karşıya kalabilirler. Peki, tahta kalemi lekesi nasıl çıkar?
Sadece önlüklerde değil diğer kıyafetlerde de benzer sorunlar yaşanabilir. Hatta son dönemde evden, ofisten ders verme arttığı için sorun sadece önlüklerle, kıyafetlerle alakalı olmaktan çok daha öte geçmekte, halılar, koltuklar, mekanlardaki diğer kumaşlar ve yüzeyler de paylarını almaktadır. Mücadele etmesi biraz zor ve can sıkıcı bir durum olsa da doğru müdahaleler ile bu sorunlardan kurtulmak imkânsız değil.
Marker adı da verilen bu yazı ürünlerinin bıraktığı izler cam, melamin, seramik, fayans gibi yüzeylerden çok daha rahat temizlenebilirken mürekkep pigmentleri sayesinde içeri sızan kalıntıların temizlenmesi zor olabilir. Yazımızda hangi yüzeyde nasıl bir strateji izlemeniz, neler kullananız gerektiğini detayları ile anlatıyoruz.
Koltuktaki Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Koltuklar her zaman temizlemesi zor eşyalardır. Bunun nedeni yapıları itibariyle üzerlerine dökülen, bulaşan bir şeyi kolayca emme eğiliminde olmalarıdır. Bu yüzden tahta kalemi lekesi temizliğinde de en zor yüzeylerden birisi koltuklardır. Buradaki mürekkebi çıkarırken bir taraftan da koltuğun dokusuna, rengine zarar vermemek adına çok dikkatli olunması gerekir. Bu yüzden sirkeyi kullanabilirsiniz. İlk olarak fazla mürekkebi koltuktan arındırmak için bir havlu ile bastırın. Daha sonra biraz sirke döküp mürekkebin yumuşamasını bekleyin. Yumuşamaya başlayıp çıkar hale geldiğinde bir bez ile yavaş yavaş silin. Tamamen mürekkep çıktıktan sonra koltuğunuzu durulayarak temizlik işlemini bitirin.
Halıdaki Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Ofislerinizde, evlerinizde çalışırken halılara bir şekilde mürekkep dökülebilir. Mürekkep, döküldüğü yerde anında yayılır ve çok belirgin bir leke haline gelir. Bu yüzden halıdaki tahta kalemi lekesi daha fazla dağılmaması adına ilk yapılması gereken bir havlu ile mürekkepli yerin kapatılmasıdır. Bu sayede dağılmasını engellemiş olursunuz. Fazla sıvıyı almak için havluyu hafifçe bastırın ve su ile temasını engelleyin. Mürekkep izine su değerse çıkarılması çok daha imkânsız hale gelir. Hafifçe sürtün ve kalıntının yumuşamasını bekleyin. Daha sonra bir bez ile kenardan ortaya doğru silin. Mürekkep tamamen çıktıktan sonra halınızı suyla temizleyebilirsiniz.
Eldeki Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Tahta kalemi lekesi okulda, evde, ofiste yazı yazarken elinize bulaşabilir. Bu, çok sık olan bir durumdur. Böyle bir durumda çoğu kişi refleks olarak suyla elini yıkamayı tercih eder. Fakat tahta kalemi lekesi su ile yıkayarak geçen bir sorun değildir. Aksine arınmayı daha da zorlaştırır. Bu yüzden eliniz mürekkepli iken ilk teması su ile yapmayın. Biraz kolonya dökerek ellerinizi ovalayın. Bu sayede kolayca yumuşayacak, ardından yıkamanızla tamamen arınacaktır.
Kumaştaki Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Kumaşlar tahta kalemi lekesi ile mücadele etmenin en zor olduğu alanlardan birisidir. Fakat pek çok yöntem kullanarak sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Bunların ilki çamaşır suyu. Eğer sorun beyaz bir kumaş üzerinde ise çamaşır suyu en etkili yöntem olacaktır. Sorunlu yeri çamaşır suyu ile ıslatarak 15 dakika kadar bekletin. Ardından makinede yıkayın.
Sirke, süt ve limondan oluşan üçlü karışım bir diğer yöntemdir. Bu üçünü karıştırıp mürekkepli yüzeye dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından makinenizde uygun programda yıkayın.
Alkol veya aseton özellikle kırmızı renk gibi çıkması daha zor olanlar için en iyi sonucu verebilmektedir. Mürekkepli yeri aseton ya da alkol ile ıslatın ve bir süre bekleyin. Sonrasında makinenizde kumaşı yıkayın.
Narenciye ilk duyuşta enteresan gelebilir. Fakat greyfurt, limon, portakal gibi narenciyeler yüksek oranda asit içeren ürünler olduğu için bunları da kullanabilirsiniz. Mürekkepli yere narenciye suyu sıkın ve bir süre bekleyin. Kısa sürede mürekkep çözülür ve ardından deterjanla yıkama yapabilirsiniz.
Kıyafetteki Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafetler tahta kalemi lekesi sorununa en sık maruz kalan alanlardır. Bunların başında gömlekler ve beyaz önlükler gelir. Öğretmenlerin genel kıyafetleri bunlar olduğu için sık sık buralara bulaşma olabilir. Bunun için ilk olarak düz bir alana kullanmadığınız bir havlu ya da kâğıt havluyu serin. Ardından lekeli yüzü aşağı bakacak şekilde kıyafetinizi serili havlunun üzerine yerleştirin. Döküntüyü çıkarmak için yüksek oranda alkol içeren dezenfektana ihtiyacınız olacaktır. Bunlar temizlik ispirtosu ya da tuvalet ispirtosu olarak da adlandırılır. Saç spreylerinde ve el dezenfektanlarında da aynı içerikler vardır. Bir süngerin üzerine bu malzemeyi dökerek lekeli yüzeye tamamen yayın.
Bu noktada yüzeyi silmeye çalışırsanız daha geniş alana yayma riskiniz vardır. Bu yüzden sorunlu yerin ispirtoyu çekmesini sağlayarak havlu ıslandıkça yenisiyle değiştirin ve kayboluncaya kadar işlemi tekrarlayın. Bir kaba su ve sirke karıştırın. Yok olmaya yüz tutan boyalı yeri karışımın içerisine koyarak 15 dakika kadar bekletin. Ardından durulayın. Sonrasında çamaşır makinesine atarak uygun programda kıyafetinizi yıkayın.
Gözeneksiz Yüzeylerdeki Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Tahta kalemi lekesi sadece gözenekli yüzeylerde karşılaşılan bir sorun değildir. Fayans, parke, cam gibi kumaş dokusuna sahip olmayan yerlerde de farkında olmadan dökülebilir. Bunlarla mücadele daha kolaydır. Islak bir bez üzerine biraz limon suyu sıkarak mürekkepli alanı silebilirsiniz. Kurumuş da olsa kısa sürede mürekkep kalıntısı yumuşayacak ve çıkacaktır.
Bütün yüzeylerde olduğu gibi gözeneksiz yüzeylerde de sirke kurtarıcı olabilir. Sirkeyi hemen her dökülmede kullanabilirsiniz. Sirkenin en büyük avantajı renge ve dokuya zarar vermemesidir. Üstelik çıkarmada çok başarılıdır. Sirkeyi mürekkepli yüzeye dökün ve bir süre bekledikten sonra bir bezle silin. Ardından da su ile durulayın.