Safra Kesesi Taşına Karşı Beslenme

Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karaciğerin altında yer alan torba biçiminde bir organın adıdır. Kesenin görev, safrayı depolamak, yoğunlaştırmak ve gerekli aralıklarla on iki parmak bağırsağına salgılamaktır. Peki, safra kesesine iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Burada ortaya çıkan iltihap, taşların sebep olduğu çeşitli iltihaplanmalardır ve tıbbi literatürde kolesistit adı verilir. İki türü vardır.

Kronik kolesistitte kese büzülür ve gereği gibi çalışamaz duruma gelir. Hastanın karnında yemeklerden sonra gaz ve şişkinliği yol açar. Sağ taraftan başlayıp kaburganın altına kadar yayılan geçici bir ağrı ve sarılık nöbetleri ortaya çıkar. Bu rahatsızlık daha çok kırk yaşını geçmiş, fazla kilolu kadınlarda görülür.

Akut kolesistit iltihabı özellikle safra yollarına yerleşmiş taşın sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Hastada karnın sağ üst kısmına şiddetli, ani ve çabuk gelişen; sırta, sağ omuz ucuna kadar ilerleyen bir ağrı oluşur. Ateşlenme, bulantı ve kusma durumları ortaya çıkar. Her iki şekilde de vakit kaybedilmeden doktora müracaat edilmelidir. Bununla birlikte safra kesesi iltihaplarına karşı iyi gelen besinler bulunur. Bunları tüketerek yaşam kalitenizi artırabilir, kendinizi koruyabilirsiniz.

Söz konusu rahatsızlık en uç noktasında maliyet gerektirebilir. Fakat doktorların öncelikli yaptığı bir program vermek ya da beslenme uzmanına yönlendirmek olacaktır. Bu sayede nasıl besleneceğinizi, neler tüketip nelerden uzak duracağınızı öğrenmiş olursunuz. Biz de burada safra kesesi iltihaplarına karşı yardımcı olabilecek besinleri belirteceğiz. Düzenli olarak bu şekilde beslenir ve yağ tüketiminizi sınırlarsanız yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Safra Kesesine İyi Gelen Yiyecekler Safra Kesesi Taşına Karşı Beslenme

Safra kesesi, yemiş olduğunuz yağları sentezlemeye yardımcı olur. Bu yüzden beslenme alışkanlığınız sağlıksız yağlar bakımından zenginse bir süre sonra taş oluşmaya başlar. Bu sorun yaşatır. Bu noktada tüketmeniz gereken safra kesesine iyi gelen yiyecekler şunlardır:

Tam Buğday Unu

safra kesesi tam buğday unu

Lif bakımından zengin bir diyet programı, yağların ortadan kaldırılmasına, taşların azaltılmasına destek olur. Bu yüzden günde en az bir kez tahıl tüketilmelidir. Bağırsaklardan geçerken lifler serbest bırakılan fazla safrayı tutar. Ortadan kaldırır ve yeniden emilmeyi engeller. Tüketmeniz gereken yiyeceklerin içinde buğday kepeği, esmer pirinç ve yulaf yer alır.

Karabuğday

karabuğday safra kesesi

Tam buğdayda olduğu gibi karabuğday tüketimi de taşların görünümünü azaltır. Yine vücuttaki yağ düzeylerinin düşük seviyede kalmasını sağlar. Çünkü karabuğday çözünmez lifler yönünden oldukça zengin bir besindir.

Karabuğday, E ve B vitaminleri bakımından da son derece zengin bir mineral kaynağı özelliği taşır. Eğer ekmeği gerçekten seven biriyseniz beyaz undan yapılan ekmekler yerine buğdaydan yapılan ekmekleri tüketebilirsiniz.

Turunçgiller

safra-kesesi-tasi-ve-turuncgiller

Turunçgillerin kolesistit rahatsızlığı olan yerde üretimi teşvik eden ve taşlarla mücadele eden özelliği bulunuyor. Bu yüzden de gülük olarak tüketilmesi büyük önem taşıyor. Üstelik narenciye meyvelerinin sularında pektin adı verilen bir madde yer alıyor. Bu, taşları ortadan kaldırmak için gerekli olan maddelerden birisidir.

Yine turunçgilleri tükettiğiniz zaman ticari meyve sularından kaçınmanızda büyük fayda var. Çünkü bunların içeriğine çeşitli katkı maddeleri ilave edilir. En iyi ihtimal raf ömrünü uzatacak katkılar eklenir. Renklerinin daha canlı görünmesini sağlamak için renklendiriciler kullanılır. Dikkat ederseniz üzerlerinde yüzdelik olarak meyve oranı yazar ve bu, hiçbir zaman yüzde yüz olmaz. En iyi yapabileceğiniz meyveyi meyve olarak yemektir. Bu sayede kabuğundaki ve posasındaki bütün lifleri, yararlı besin maddelerini almış olursunuz. Mevsimine göre beslenmeye, mevsimine göre bütün meyvelerden yemeye çalışmalısınız. Günlük öğününüzün bir parçası haline getirebilirseniz taşlardan kurtulmanıza ve oluşumunu engellemenize yardımcı olacaktır.

Meyveleri sıvı olarak tükettiğinizde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Glikoz spaykların oluşum riskini arttırabileceğinizden dolayı vücudunuz çeşitli tepkiler verebilir.

Lesitin Bakımından Zengin Yiyecekler

safra kesesine iyi gelen yiyecekler nelerdir nohut

Lesitin ya da fosfolipit gibi bazı besinler safra kesesi taşı oluşumunun önlenmesinde yardımcı olur. Bu bileşenler eğer vücudunuzda yeterli miktarda yer almaz ise söz konusu taşlar meydana gelmeye başlar. Bu bileşenleri içinde taşıyan besinleri tüketerek taşların oluşumunu, riskini ve büyüklüğünü azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Bu besinler arasında özellikle fındık, mercimek, soya, nohut, bezelye öne çıkar.

Saydığımız besinleri mutlaka diyetinize dahil etmelisiniz. Bununla birlikte günlük tükettiğiniz porsiyonlara dikkat etmelisiniz. Bu besinler fazlaca karbonhidrat bulundurduğu için istenmeyen kilo artışlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Enginar

safra-kesesi-tasi-beslenme-enginar

Enginar safra kesesi taşlarıyla mücadele etmek için tüketebileceğiniz esinlerden bir diğeridir. Sinarin bakımından son derece zengin olması hasebiyle enginar, karaciğer sağlığını ve söz konusu alan sağlığını iyileştirir. Üretimi teşvik ederek karaciğerin işlev kapasitesini arttırır.

Bazıları için günlük diyete enginarı dahil etmek sıkıntı olabilir. Bu durumda bir adet enginarı 1 litre suyun içerisine doğrayıp bir gece beklettikten sonra gün boyu tüketebilirsiniz.

Yaban Mersini ve Üzüm

safra-kesesi-tasi-beslenme-uzum

Yaban mersini ve üzün zengin antioksidan bileşenleri sayesinde taşlardan kurtulmanıza yardımcı olmaktadır.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Önlenir?

İlgili alanda taş bulunuyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğer taşlar yakın zamanda oluşmuş ise öğün atlamamalı, kilo almaktan kaçınmalı ve sağlıksız yağlar bakımından zengin gıdaları tüketmekten olabildiğince uzak durmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu