Facebook Pixel
Trend

Aloe Vera Bitkisi Evde Nasıl Yetiştirilir?

Herkese Merhabalar; kısa bir aradan sonra tekrardan birlikteyiz. Kış aylarından yavaş yavaş kurtulup bahar aylarına geldiğimiz bu günlerde doğanın tekrardan canlanışına şahit oluyoruz. Bu canlanma zamanında da biz de evlerimize renk katmak amaçlı birçok iç mekân bitkisini tercih ediyoruz. Bu tercihleri yaparken sadece görsel anlamda değil faydalı olan bitkileri de evde yetiştirebileceğimizi bilmemiz gerekmektedir. Bu faydalı bitkilerden biri olan aloe vera bitkisi evde nasıl yetiştirilir? Ne gibi faydaları bulunur? Gibi soruların cevaplarını sizlerle bu yazımda paylaşmış bulunuyorum.

Aloe vera, Antik Mısır’da ölümsüzlük bitkisi olarak bilinen ve son zamanlarda popüler olan özellikle kadınların kozmetik dünyasında geniş yer kaplayan aynı zamanda çeşitli rahatsızlıklara da iyi gelen tropik bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Amerika’da ve Japonya’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Anavatanı Güney Afrika, Arabistan Yarımadası ve Madagaskar Adası’dır. Ülkemizde ise Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmektedir.

Aloe veranın 300’e kadar türü ve 4.500 çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan aloe vera çeşitleri;

  • Aloe barbadensistir. (Özellikle tıbbi açıdan çok fazla kullanılmaktadır.)
  • Aloe arborescens,
  • aloe dichotoma,
  • aloe nyeriensis

de diğer şifalı olan 3 türüdür.

Aloe vera evlerimizde yetiştirilmesi ve temin edilmesi kolay bir bitkidir. Gerek internet üzerinden gerekse seralardan veya çiçekçilerden her boyunu rahatlıkla bulabilirsiniz. Peki, çeşitli faydaları bulunan bu bitki nedir? Faydaları nelerdir? Aloe vera nasıl yetiştirilir?

Aloe Vera Bitkisi Nedir?

aloe vera bitkisi

Zambakgiller familyasından olan halk arasında “sarısabır” olarak da adlandırılan çok yıllık bir Afrika bitkisidir. -7 dereceye kadar dayanabilen bir bitkidir ancak yetiştirilmesi uygun olan en düşük sıcaklığın 10-15 derece olması gerekmektedir. Hafif esintili alanlar aloe veraları çok rahatsız etmese de fazla rüzgârlı alanları sevmezler. Bu nedenle açık balkonlarda rüzgârlı alanlarda değil, kapalı sera oluşturulabilecek alanların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

Güneş ışığını seven aloe vera bitkisi için aşırı güneş yaprakların renk değiştirmesine neden olarak bitkinin büyüme hızını etkilemektedir. Güneş ışığının iyi geldiği fakat direk güneşe maruz kalınmayan hafif gölgeli alanlarda çok daha hızlı büyümenin olduğu görülmektedir. Boyu 30-60 cm civarına kadar gelebilmektedir. Her zaman yeşil kalabilen yaprakları etli ve uzundur. Uç kısımlara doğru sivrilerek kılıç şeklinde olup sivri dikenlere sahip bir yapıdadır ve içlerinde şeffaf, jelatinimsi bir öz suyu bulunmaktadır.

Yaprakları etli olmasından dolayı su tutma kapasiteleri fazladır bu yüzden fazla su istekleri yoktur. Yaprakları tabandan itibaren yukarı doğru çiçek açan bir gövdeye sahiptir. Çiçekleri turuncudan eflatuna kadar değişebilen renkte ortadan tek olarak salkım şeklinde oluşur. Yaklaşık 135 santimetreye kadar yükselebilmektedir. Meyvesi ise çekirdek içeren üçgen yapıda bir kapsüldür.

Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

aloe vera bitkisi faydaları

Aloe veranın daha önce de bahsettiğim gibi hem kozmetik alanında hem de tıbbi alanda oldukça fazla kullanılan bir bitki olma özelliği vardır. Pek çok hastalığa karşı şifa olarak nitelendirilen aloe vera insanlar için birçok fayda sunmuştur. Aloe vera başta A,C ve E vitaminleri ve mineraller olmak üzere folik asit, kolin, sakaridler, antrakinonlar ve salisilik asit bileşenleri gibi 75’ten fazla bünyesinde bileşen içermektedir. Aynı zamanda bünyesinde kalsiyum, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, sodyum da içermektedir. Aloe veranın faydaları ise;

  • Yanıkların iyileşmesini hızlandırır,
  • Cilt hastalıklarında destek tedavi olarak kullanılmaktadır,
  • Kırışıklıkları önleyebilmektedir,
  • Kanser yaralarını tedavi etmeye yardımcıdır,
  • Saçları besler ve parlatır,
  • Diş plağını ve diş eti iltihabını azaltır,
  • Kabızlık tedavisinde yardımcıdır,
  • Kan şekeri seviyesini düşürür,
  • C vitamini kaynağıdır,
  • Mide ülseri için koruyucudur.

Aloe veranın yaprakları içerisindeki jelimsi sıvıyı direk kullanarak birçok fayda sağlayabilirsiniz. Doğal temizleyici özelliği olan bitkinin jeliyle makyajınızı temizleyebilirsiniz. Antibakteriyel özelliği sayesinde sivilce, isilik ve akne gibi yağlı ve zararlı hücreleri temizleyip pürüzsüz bir cilt elde edebilirsiniz. Nemlendirme özelliği ile cildinizin elastikiyetini artırabilirsiniz. Sizi güneş ışınlarından koruyarak güneş yanığı olan bölgelerin onarımını sağlar. Saç köklerini güçlendirmesi ve onarması ile saçınızın uzamasını ve kepek problemlerine çözüm sağlamış olursunuz.

Aloe Vera Bitkisi Evde Nasıl Yetiştirilir?

aloe vera bitkisi evde nasıl yetiştirilir

Tropik bir bitki olan aloe vera evde kolaylıkla yetiştirebileceğimiz bir bitki türüdür. İstekleri açısından seçici davranmayan bir bitkidir. Peki, aloe vera nasıl ekilir?

  • İlk dikimde saksı seçimi olarak kendisinden bir tık büyük olan saksı seçimi yapabilirsiniz.
  • Saksı delikleri fazla suyun akmasını sağlayacak şekilde drenajlı bir yapıda olması gerekmektedir.
  • Saksı değişimi konusunda ise yılda bir kere kendi büyüklüğünden bir tık büyük saksıya geçiş yapabilirsiniz.
  • Bu değişimin en verimli olduğu zaman ilkbahar ayları olarak tercih edilmelidir.

Bakımı Nasıl Yapılır?

Aloe verayı tanıtırken bahsettiğim gibi istek olarak yarı gölge yarı güneş yerlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Peki, aloe vera Güneş sever mi? Güneşe direk maruz kalması yapraklardaki renk değişimine bitkinin yanmasına neden olabilmektedir. Güneş ışığını dolaylı yoldan alması bitkinin gelişimi açısından çok daha iyi bir tercihtir. Kapalı balkon ya da cam balkon olan alanlarda sera görevi gören yerlerin tercih edilmesi rüzgârdan korunması da önemli bir aloe vera yetiştirme kriteridir. Sulama aralıkları ise kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında sıcak günlerde ise gün aşırı ya da en az haftada iki kez sulama yapılmalıdır. Toprak kuruluğuna bakarak da aynı zamanda su ihtiyacını kendiniz belirleyebilirsiniz.

Sularken yapılacak püf nokta ise suyun yapraklarına temas etmesi yapraklarının çürümesine neden olacağından yapraklarına temas etmeden direkt toprağın sulanmasıdır. Aloe verayı çoğaltmak isterseniz eğer en yaygın kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Hazırda yetişmiş bir aloe veranız varsa ve dipten gelen yeni bir aloe vera mevcutsa saksı değişim zamanında yeni aloe verayı ayırıp başka bir saksıya dikerek çoğaltabilirsiniz.

Ziraat Yüksek Mühendisi Birce Beliz Hamut

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu