Ankastre Fırın İçi Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfakta kullanılan eşyalar hem mutfağın daha verimli kullanılmasını sağlar hem de mutfak dekorasyonunu etkiler. Estetik ve pratik bir beyaz eşya olan ankastre fırın ise mutfak mobilyası içinde gömülü bir kullanım alanına sahiptir. Mutfak beyaz eşyaları arasında yer alan ürün oldukça kullanışlıdır. Farklı lezzetleri pişirmeyi sağlayan ürünün temizliği ise göz ardı edilemez. Kullanılan ürünün temizliği düzenli ve doğru yapılmıyorsa zamanla beyaz eşya içerisinde lekelerin oluşmaya başladığı hatta beyaz eşyanın yüzeyinde de izlerin göze çarptığı fark edilir. Farklı lezzetlerde yemekleri pişirmenize yardımcı olan fırının içerisinde yağ ve yemek artıkları kalabilir. Ankastre fırın içi temizliği düzenli yapıldığında yağ ve yemek artıkları daha kolay temizlenir. Temizliğin doğru ve düzenli yapılması sayesinde kirli ve kötü görünüm ortadan kalkar, mutfak eşyasının kullanım ömrü korunmuş olur.
Ankastre Fırın Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ankastre fırın içi temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı maddeler bulunuyor. Bu maddelere dikkat ederek istenilen kalitede temizlik yapılıyor. Peki, ankastre fırın temizliği yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
- Mutfak eşyası içindeki tepsiler çıkarılmalıdır.
- Kimyasallardan önce doğal temizlik yöntemleri tercih edilmelidir.
- Mutfak eşyasına zarar vermemek için sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
Temizlik için öncelikle tepsileri çıkarmalısınız. Herhangi bir tencerenin içerisine 1 litre normal su ve 1 çay bardağı beyaz sirke koymalısınız. Ardından bu tencereyi fırının içerisine almalı ve fırını çalıştırmalısınız. Sıcak su ve sirke bir süre sonra yağ ve yemek artıklarının yumuşamasını sağlar. Ankastreyi kapattıktan sonra ısının düşmesini bekleyin. Kapağı açın, mikro fiber bez yardımıyla yağ ve yemek artıklarını silin. Mutfak teli ya da süngerin sert kısmıyla ovmak, çizilmelere neden olabilir. Nemli mikro fiber bezle yeniden sildikten sonra lekelerin tamamen silindiğinden emin olun. Ardından temiz bir bezle kurulayın. İç temizlik bittikten sonra dış temizliği için öncelikle sirkeli suyla ıslattığınız bezle silin. Ardından kuru bezle temizleyin. Tellerin temizliğinde ise mutfak teli ve bulaşık süngeri kullanabilirsiniz. Yağ çözücü kullanarak temizlediğiniz telleri daha sonra durulayabilirsiniz.
Ankastre Fırınların Düzenli Temizliği
Ankastre fırının iç temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Her kullanım sonrasında nemli bir mikro fiber bezle silmek gerekir. Eğer kullanım sonrasında temizlik yapılmazsa yağ ve yemek kalıntıları bekledikçe sertleşecek ve çıkması daha zor bir hal alacaktır. Yağ ve yemek kalıntılarını bekletmeden düzenli olarak temizlemek her zaman daha faydalıdır. Nemli mikro fiber bezle sildiğiniz zaman yağ ve yemek kalıntıları geçmiyorsa su ve sirke karışımını uygulayabilirsiniz. Yağ ve yemek kalıntıları düzenli temizlenmediğinde zamanla koku oluşumuna neden olacaktır. Bu kokunun oluşmasını önlemek için her kullanım sonrasında beyaz eşyanın hava alması sağlanmalıdır. Ankastre fırın içi temizliği doğal ürünlerle kolaylıkla yapılabilir. Beyaz sirke ya da elma sirkesi kullanmak, mikro fiber bez kullanmak, teller için yağ çözücü kullanmak etkili bir çözümdür.
Yüzeydeki yağ ve yemek kalıntılarını çıkarmakta zorlanıyorsanız sert sünger ya da telle ovalamak yerine limon kullanabilirsiniz. Temizlik için verilen yöntemler tamamen etkili sonuç göstermiyorsa limonu ikiye bölerek lekelerin olduğu bölgelere dairesel hareketlerle uygulayın. Yapılan işlemlerin ardından çıkmayan lekeler ve kalıntılar yumuşayacaktır. Limon suyu asidik özelliği sayesinde o leke ve kalıntıların çıkmasını kolaylaştıracaktır. Limonu uyguladıktan sonra 5 dakika bekleyin. Ardından sirkeli su ya da köpüklü bir süngerle o bölgeyi temizleyin. Çıkmayan kir veya lekelerin üzerinde karbonat ve limon suyu da etkili bir yöntemdir. Bir miktar karbonatı kirli bölgeye dökün ve üzerine limon suyu sıkın. 3-4 dakika bekledikten sonra nemi bezle silebilirsiniz.