Facebook Pixel
Trend

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır? (3 Pratik Yöntem)

Yumurta, günlük hayatta en çok tüketilen besinlerden birisidir. Kahvaltılarda onlarca farklı tarif uygulayabilirsiniz. Hamur işlerinizde, kurabiyelerinizde, pastalarınızda, çeşitli yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hatta doğal kozmetik ürünleri yapımı gibi çeşitli şekillerde dahi faydalanabilirsiniz. Protein ve potasyum bakımından son derece zengin olduğu için bebeklerden itibaren her yaştan bireyin düzenli olarak tüketmesini doktorlar şiddetle tavsiye eder. Söz konusu ürünü uygun miktarda kullanmak faydalıdır. Fakat günümüzde ambalaj ürünlerin sayısının artmasıyla birlikte taze ürünlere ulaşmak oldukça zahmetlidir. Çoğu zaman satıcılara dahi güvenemeyiz ve aklımızda karşımızdaki ürünün sağlıklı olup olmadığı sorusu oluşur. Ya da dolabınızda bir süre bekleyen ürünün hala taze, tüketilebilir olup olmadığı sorunu karşınıza çıkar. Bunun nedeni, söz konusu ürünün bozuk ve taze olmayanının çeşitli riskler taşıyabileceğidir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar bunlardan daha kolay etkilenebilmektedir. Bu durumda yumurtanın bayat olup olmadığı bilinmelidir. Peki, bayat yumurta nasıl anlaşılır?

Bayat Yumurta 3 Pratik Yöntemle Nasıl Anlaşılır?

bayat yumurta nasıl anlaşılır

Yumurtanın bozuk olup olmadığını bazı basit yöntemlerle test edebilirsiniz.

Suda Test Etme Yöntemi

Suda ürünün bozulup bozulmadığını test etmek için geniş bir bardak ya da kâse kullanabilirsiniz.

  • Kabı soğuk suyla doldurun ve ürünü içerisine bırakın.
  • Su üstünde kalıp kalmadığını gözlemleyin.

Bu hayvansal gıdanın içerisinde hava boşlukları yer alır. Zamanla gözenekli kabuğundan içeriye hava girer. Ne kadar fazla hava girerse, içerdeki hava boşluğu o kadar genişler. Hava boşluğu artıp genişledikçe su yüzeyinde kalması artar.

  • Eğer yan tarafı üzerinde kâse içerisinde durursa bu, çok taze olduğu anlamına gelir.
  • Su içerisinde dik duruyor; fakat hala kâsenin tabanına temas ediyorsa tazeliği geçiyor ama tüketilebilir anlamına gelir.
  • Su yüzeyinde yüzer vaziyette ise taze değildir. Fakat bu illa ki bozulduğu anlamına gelmez.
  • Kırıp açarak bozulduğuna dair emareler var mı test edebilirsiniz.
  • Kötü koku, sarısında katılaşma gibi durumlar varsa tüketmemelisiniz.

Sesini Test Etme Yöntemi

Söz konusu besini kulağınıza doğru tutun ve sallayın. İçerisinden cıvık sıvı sesine benzer bir ses geliyor mu kontrol edin. Ürün, bekledikçe kabuğundan içeriye nem ve karbondioksit içeri girer. Bu da sarısı ve beyazının kurumasına, küçülmeye başlamasına yol açar. Hava boşluğunun artmasını sağlar. Hava boşluğu ne kadar fazla ise salladığınızda içerdeki hareketlilik o kadar fazla olur. Cıvık sıvı sesi gelir.

Eğer taze ise salladığınızda pek fazla ses gelmez. Fakat cıvık sıvı sesi geliyorsa o bayat yumurta anlamına gelir. Yine bu, illa tüketilemeyeceğini göstermez.

Kırıp Kontrol Etme Yöntemi

Söz konusu besini bir tabağa ya da geniş bir kâseye kırın. Sarısı ve beyazının durumunu kontrol edin. Bekleme süresine göre bütünlük azalır. Dolayısıyla taze olmayanda sarısı ile beyazı taze olan kadar birleşik olmaz.

Bütün tabağa dağılıp dağılmadığını da kontrol edin. Hafif sulu bir kıvamda bütün tabağa dağılıyorsa bu, taze olmadığını gösterir. Sarısı düzse ve kolayca dağılıyorsa taze değil anlamına gelir. Sarısı rahatça hareket ediyorsa bu, sarısı dışındaki ince zarın güçsüzleştiği ve tazeliğini yitirdiği manasına gelir.

Besinin beyazının rengi de fikir verir. Bulanık beyaz çok taze olduğu anlamına gelir. Açık beyaz ise tazeliğini kaybettiğini gösterir. Yine de tüketilebilmektedir.

Bayat Yumurta Farklı Yöntemlerle Nasıl Anlaşılır?

yumurtanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Her bayat yumurta, bozuk değildir. Bu yüzden taze olmadığı kanısına varsanız dahi bozulup bozulmadığına bakarak tüketip tüketmemeye karar verebilirsiniz. Peki bozulduğunu nasıl anlayacaksınız?

Öncelikle bunu dışardan anlayamazsınız. Besini kırın ve kokup kokmadığını kontrol edin. Bu, bozulup bozulmadığını anlamanın en etkili yoludur. Eğer bozulmuşsa kırdığınızda iğrenç, keskin bir koku ortaya çıkar. Kükürtsü bir kokudur ve kırmadan dahi kimi zaman hissedilebilir. Bu durumda kesinlikle tüketmemelisiniz. Pişmiş ya da çiğ olsun, bozulmuş bir söz konusu besin son derece kötü kokar.

İkinci olarak bayat yumurta şüphesi oluşan durumda küçük bir tabağın içerisine kırıp rengine bakın. Bu besinin sarısının rengi, hayvanın beslendiği şeylere göre değişir. Turuncu ya da sarı olmasının tazelikle bayatlıkla alakası yoktur. Bunun yerine beyazına yoğunlaşın. Beyazı, pembemsi, yeşilimsi veya gökkuşağı renklerinde ise tüketilmemelidir. Eğer siyah veya yeşil noktalar oluşmuş ise mantar bulaşmış demektir. Kesinlikle çöpe atılmalıdır.

Kimi zaman söz konusu besinde kan veya nokta şeklinde et görülmektedir. Bu, ürünün bozulduğu anlamına gelmez. Hayvanın vücudunda oluşurken kan damarlarında çatlak meydana gelir ve bu, besin içinde nokta biçiminde kan olarak karşınıza çıkar. Tazelikle herhangi bir alakası bulunmamaktadır.

Bayat yumurta konusunda dikkat edilebileceklerden bir diğeri elbette üzerindeki yumurtlama tarihidir. Yani ürünlerin üretim tarihi. Bu tarihten itibaren 21 gün geçerse raflardan toplanmaktadır. Soğuk ortamda saklanarak yine tüketilebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu