Facebook Pixel

Çocuk Pilatesi ve Önemi

Çocuk Pilatesi, spor büyüme çağında ki çocuklar için hem bedensel sağlık hem de fiziksel gelişme için çok önemlidir. İyi bir kişilik oluşumu, ruh sağlığı bakımından önemli destekleyici unsurlardandır. Spor yapmayan, sağlıklı beslenmeyen çocukların gelişim süreçlerini sağlıklı bir biçimde tamamlamaları zordur. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun spor alışkanlığı kazanması genç yaşlarda meydana gelebilecek fiziksel bozuklukları önlemede ve geciktirmede büyük rol oynar.

Çocuk Pilatesi ve Çocuğun Spora Başlama Yaşı

Çocuğun spora ve bir düzenli aktiviteye başlama yaşı yüzme ve jimnastik branşları da düşünüldüğünde 4 yaş civarıdır. Bu yaş gruplarında çocuklar çevreyi tanımaya çok meraklıdır. Olaylar arasında ki ilişkileri çoğu zaman tam kavrayamaz ve bazı şeyler zihninde havada asılı kalabilir. Kıskançtır, keşfetmek ister fakat aileden ayrı olmak istemez. Ve çok konuşurlar  keşfetmek demiştik ya her şeyi sorgulamak ve öğrenmek dürtüsüyle iletişimleri oldukça kuvvetlidir. Bu sebeplere bağlı odaklarını tek bir noktada tutmak oldukça zordur.

Çocuk 5 yaşına geldiğinde;

Yön kavramları gelişmeye başlar. Gelişim başladıktan sonra geliştirilmesi ve ilerletilmesi için desteklenmelidir ve çocukta bu duruma oldukça heveslidir. Çevresine uyum sağlamaya başlar, aileye olan bağ devam eder fakat aynı zamanda çevresini de genişletmek ister. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında spora başlamak için en uygun dönemin 5 yaş olduğunu söyleyebilir.  Oyun oynamak hala çocuk için birinci sırada olduğundan bedensel ve zihinsel olarak yorucu değil,  daha büyük alanlarda oyuna olan gereksinimini en üst düzeyde karşılayacak aktivitelerle spora alıştırmak çok önemlidir.

DÜZENLİ SPOR YAPMA ALIŞKANLIĞI ÇOCUKLARA NASIL KAZANDIRILIR?

Yapılan araştırmalar, çocukların erken dönemde spor yapma alışkanlığı kazanması durumunda bunun ileri ki yıllarda devam ettirildiğini göstermekte. Yaş ilerledikçe yeni alışkanlıklar kazanmak zordur. Bu nedenle sağlıklı yaşamın en önemli koşullarından olan sporu erken yaşta çocuklara aşılamak gerekmektedir.

Çoğu aile bireyleri çocukların hareketliliğini yaramazlık olarak adlandırır. Oysaki hareket etmek çocukların verdiği en doğal reaksiyondur. Erken yaşlarda bireylerin hareket alanlarının daha geniş olduğunu unutmamalı ve çocukları kısıtlamamalıyız. Bu durumu yaramazlık olarak adlandırıp çocuğu durağan bir duruma sürükleyerek belki saatlerde televizyon, bilgisayar ve telefonlarla sabit tutup, bir o kadar da yanlış yönlendirebiliyoruz maalesef. Aksine enerjisini doğru alanlara yönlendirmek, çocuğun en verimli olabileceği dönemlerde belki de büyük başarılara imza atmasının ilk adımı olacaktır. Birçok spor dalında şampiyonlukların daha küçük yaşta ki sporcular tarafından kazanıldığını görüyoruz. Genç sporcuların başarıları günümüz sporunun bir gerçeğidir.

Çocuğu iyi gözlemlemek, isteklerini dikkate almak, onları bastırmamak bu dönemlerde belirleyici tavırlardır.

Çocuk Pilatesi Neden Önemlidir? FAYDALARI NELERDİR?

Çocukluk çağı döllenme ile başlar ve ergenliğin tamamlanmasına kadar devam eder. Çocukları yetişkinlerden ayıran en belirgin özellik, sürekli büyüme, gelişme ve değişim içinde olmalarıdır. Hem beden hem zihinsel olarak sağlıklı olmaları sürecin normal seyirde ilerlemesini destekler. Aksi halde büyüme ve gelişme süreci yavaşlar, durur ya da normalden sapabilir.

Çocuklar gelişim sürecinde, doğru destekleyici unsurlar olmazsa onları olumsuz yönde etkileyebilecek birçok durumla karşılaşıyor. Eğitime başlama yaşı 6. Beden gelişimi tamamlanmamışken uzun süre sabit oturma pozisyonlarında kalmaları gerekebiliyor. Yukarıda bahsettiğim gibi yaramazlıkla suçlandıkları için yine saatlerce televizyon veya tablet bilgisayarlar ile oyalanmaları isteniyor. Omurgaya binen yükü kontrol edemediklerinden duruş bozukları baş göstermeye başlıyor bile.

Ergenlik dönemine geçişte erkek çocuklarının boylarının durağan bir halde iken çok hızlı bir şekilde uzamaya başladığını gözlemleriz. Üst ekstremite kasları kuvvetli değil ise kifoz başta olmak üzere birçok duruş bozukluğunu beraberinde getirecektir.

Kız çocuklarında ergenlik dönemi erkeklere göre daha çekimser ve içe kapanıktır

Artık kendi gözünde erişkin olduğunu düşündüğü ve bir sosyal çevresinin belirginleştiği dönemde, yüzünde ve vücudunda tüylenmeler başlar, ergenlik döneminde çok sık karşılaşılan sivilce ve akne oluşumları baş gösterebilir. Bu duruma alışana kadar memelerinin büyümesi onun için utanç verici olabilir ve bunu sürekli gizlemek ister. Menstrüasyon (regl) dönemine adapte olması zaman alabilir. İlk 1 yıl regl dönemlerinde yaşanan ağrı ve kramplar zorlayıcı olabilir. Tüm bu durumları gözünüzde canlandırdığınızda  güzeller güzeli ergen gencimizin hep  bedenini kapatma eğiliminde olduğunu fark edersiniz. Omuzlar kapalı ve öne doğru baskılanmış. Memelerinin fazla göze çarpmaması için sırtı kambur bir duruş almış. Regl kramplarıyla başa çıkabilmek için yatağına kapanıp saatlerce dinmesini beklemiş. Ve sonucunda iyileştirici ve destekleyici bir durum yoksa hem bedensel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenmiştir.

Gelişme dönemi sadece fizyolojik değil psikolojik olarak da çocukların kendilerini güçlü hissetmeleri çok önemlidir. Özgüveni iyi geliştirilen çocukların iletişim yetenekleri, kendilerini ifade etme biçimleri, sosyal ilişkileri her zaman daha kuvvetli olmuştur.

Çocuklar bu süreçte beden sağlıklarını sekteye uğratabilecek birçok davranış sergilerken bunların sonuçlarının çoğu zaman farkında değildir. Bu noktada ebeveynlerin doğru yönlendirmeleri çok önemlidir.

Pilates egzersizleri her yaş grubunun uygulayabileceği hem iyileştirici hem geliştirici bir metot olduğu için doğru alternatiflerden biridir. Vücut sağlığı esas alınarak uygulanan programlarla beden sağlığı korunurken aynı zamanda tüm kas gruplarının çalıştırılması ile kuvvetli bir bedene sahip olmak mümkündür. Stretching (esneme) egzersizleri ile bedenin esnekliğini ileri yaşlara taşıyarak omurga yaşını her zaman genç tutabiliriz. Ergenlik döneminde çok fazla karşılaşılan duruş bozuklukları ile  yapılan egzersizler sayesinde hiç tanışmadan yola devam edilebilir. Ve mental olarak kalite zaman geçirdiği bir aktivitenin içinde olmak çocuklar için kişisel gelişimin tamamlayıcı en önemli temel taşlarındandır.

Hem sağlıklı hem de özgüvenli gençler olabilmek için onların elinde ki pusula sizsiniz anne babalar. Çocuklarınızı doğru yönlendirmek sizin elinizde unutmayın ve sağlıkla kalın.

Pilates Eğitmeni Gözde Tamer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu