Facebook Pixel

Dil Uyuşması Neden Olur? (10 Farklı Olasılık)

Dil uyuşması insanların sık sık yaşayabildiği bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle altında yatan başka sebepler olan dil uyuşması, ufak çaplı karıncalanmalar ve iğne batma hissine benzer hisler doğurarak dilde rahatsızlık meydana getirmektedir. Dil uyuşmasıyla beraber tat duyusunda çeşitli problemler, konuşmada aksamalar, yavaşlamalar veya ağızda kötü tat şeklinde çeşitli komplikasyonlar da meydana gelebilmektedir. Uyuşma belli başlı komplikasyonlardan kaynaklanabiliyor olsa da bazı hastalıkların göstergesi de olabilir. Peki dil uyuşması neden olur? Gelin hep birlikte detaylı olarak inceleyelim.

Dil Uyuşması Neden Olur?

dil uyuşması nedenleri

Dil, üzerinde sinirlere sahip olan fazlasıyla hassas bir organdır. Vücudun düzgün çalışabilmesi ve gerekli işlevleri sağlayabilmesi adına birçok görevi bulunan dil, birçok aktivite için de önemli yer tutmaktadır. Dil üzerinde yer alan sinirlerin hasar görmesi veya zarara uğraması sebebiyle dil uyuşması meydana gelebilmektedir.

Dil uyuşması nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Antibiyotik veya bazı ilaçların kullanımı: İlaçların prospektüslerinde de belirtilen bu durumlarda dil uyuşmaları meydana gelebilmektedir.
  • Sigara kullanımı: Yüksek miktarlarda sigara kullanımı, tütün ve nikotine bağlı olarak dildeki sinirlere hasar verebilmekte ve dil uyuşmasına yol açabilmektedir.
  • Alkol kullanmak: Yine fazla miktarlarda alkol tüketimi, etil alkolden kaynaklı olarak dil uyuşmasına sebep verebilmektedir.
  • Ağız ve diş hastalıkları: Ağız ve diş sağlığı konusunda gerekli bakımı yaptırmamak veya özeni göstermemek de dilde meydana gelebilecek uyuşukluklara sebep olabilmektedir. Bu anlamda ağız ve diş bakımı dil uyuşmasının tedavi edilebilmesi açısından da önemli bir yere sahiptir.
  • Aşırı sıcak veya soğuk besinlerin tüketilmesi: Ağız sağlığı açısından tehlikeli olan bu unsur da dilde geçici olarak uyuşmalara sebebiyet verebilmektedir.
  • Yanan ağız sendromu: Henüz sebebi tam olarak açıklanamayan bu sendromun B12 vitamini eksikliği veya hormonal dengesizliklerden kaynaklandığı öne sürülmektedir. Yanan ağız sendromuna nadiren rastlanmaktadır.
  • Tümör: Dilde olası bir tümör de uyuşmalara sebebiyet verecektir. Ancak genellikle ilk akla gelen bu sebep olmaz, tümör başka belirtiler de doğurabilmektedir.
  • Nöroloji ile alakalı dil uyuşması: Beyin hastalıkları (yüz felci, emes vb.) gibi durumlardan kaynaklı olabilmektedir.
  • Psikolojik dil uyuşması: Aslında yine nörolojik bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabii bu durum uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
  • Metal zehirlenmesi ve radyasyon ile alakalı durumlarda da karşılaşılabilmektedir.

Diğer Nedenler

Bunlar dışında farklı sebeplerden dil uyuşması neler olur?

En sık rastlanan konulardan birisi de sinir hasarının meydana gelmesidir. Dil, sinirler aracılığıyla kontrol edilmektedir. Hissetme, tat alma gibi her türlü aktivite sinirlere verilen komutlar yardımıyla meydana getirilmektedir. Dildeki bu sinirler, dışarıdan meydana gelecek çeşitli zararlarla karşılaşırlarsa yine dilde karıncalanma hissi, uyuşukluk veya hissizlik gibi durumlar meydana gelecektir. Bunun sebebi de dil üzerindeki sinirlerin hasara uğramasındandır. Bu hasar sonucu meydana gelen hissizliğin kalıcı olup olmadığı, tedavi edilip edilmemesi hususları hasarın kalıcı veya geçici olmasıyla ilişkilidir. Dildeki sinirlerin tahribatı eğer kalıcıysa, bu unsurla bağlantılı olarak hissizlik de kalıcı olabilecektir.

Bir başka sebep ise dilin tahriş edilmesidir. İnsanlar günlük hayatında yemek yerken veya çeşitli şeyler yaparken dil ve dişlerinin tahribatına sebep olabilmektedir. Özellikle dilin ısırılması veya dişlerin sıkılmasına bağlı olarak da dil uyuşması yaşanabilmektedir. Ancak burada meydana gelen hasar genellikle geçici olmakta ve kısa süre sonra dildeki hissiyat tekrardan yerine gelmektedir.

Elbette anestezi de dildeki hissizliğe sebep olur. Anestezi etkisinde olan bir insan, belli başlı bölgelerinde uyuşma yaşamaya devam etmektedir.

Dil Uyuşması Nasıl Geçer?

dil uyuşması nasıl geçer

Dil uyuşmasının teşhisi ve tedavisi günümüzde fazlaca kolay hale gelmiştir. Özellikle tıp alanının ve teknolojinin ilerlemesiyle teşhis ve tedavi aşamaları da hızlanmıştır. Tedavi edilirken öncelikle yapılacak unsur tanının konulmasıdır. Dil uyuşmasına sebep olan unsurun ne olduğu keşfedilmeden tedavi edilmesi de pek mümkün değildir. Bu doğrultuda ilk adım olarak dil neden hissizleşiyor sorusunun cevabı aranır. Bu sorunun cevabı bulunduktan sonra da sırasıyla çeşitli çözüm önerileri ortaya çıkar. Dil uyuşması için etkili olan ve dil uyuşmasını geçirebilecek bazı yöntemler şunlardır:

  • İlaç tedavisi: Dil uyuşmasına çare olarak sunulabilen çeşitli ilaçlar vardır. Doktor kontrolünde alınan bu ilaçlar, hassasiyet veya uyuşmanın devamlılığını engellemek amacıyla kullanılır ve sorunun çözülmesine yardımcı olur.
  • B12 takviyesi: Söylediğimiz gibi B12 vitamini eksikliği de dil uyuşmasına sebebiyet vermektedir. Gereken testler yapıldığı zaman vücudun yeterli B12 takviyesini alamaması durumunda gerek besinlerle gerek de vitamin takviyeleri yoluyla B12’ye başvurulmaktadır. Balık, tavuk, kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta, domates, lifli gıdalar, fasulye ve portakal gibi besinlerle doğal yollardan B12 takviyesi alınabilir. Yine doktor kontrolünde B12 vitamini içeren kapsüller de tüketilerek dil uyuşması problemi çözülebilmektedir.
  • Tiroit tedavisi: Tiroit bezlerinin düzgün çalışıp çalışmadığı da dili etkileyen faktörlerden birisidir. Gerekli tetkikler yapıldığı zaman tiroit bezlerinin çalışma durumu tespit edilir. Eğer burada bir sıkıntı varsa, tiroit için gerekli ilaçlar doktor kontrolünde alınır. Dildeki hissizliğe sebep olan tiroit beziyle ilgili bir problemse, bu ilaçların alınmasıyla beraber dil tekrar eski haline dönecektir.

Dil Uyuşması için Hangi Doktora Gidilir?

dil uyuşması için hangi doktora gidilir

Ele almak gerekirse ağız ve diş sağlığının kontrolünü diş hekimleri aracılığıyla yaptırmak, dil hassasiyetinin kaynaklandığı problemi keşfedebilme açısından önemli yer tutacaktır. Bu durumda diş hekimi kontrolünde gerekli tedavinin izlenmesi dil konusunda da çözüm olacaktır.

Bir diş hekimi kontrolü, ağız ve diş sağlığı açısından gerekli aksiyonları almaya ve tümör gibi hususların da incelenmesine etki edecektir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımıyla ilişkili dil uyuşmaları bakımından kişilerin kullandıkları zarar veren içeriklere dikkat etmesi gerekecektir. Sigara ve alkolün fazla tüketimi, dilde hassasiyet problemleriyle beraber birçok problem daya meydana getirebilmektedir. Bu sebeple sigara ve alkol kullanımına dikkat edilmesi de problemin kaynağının bu olduğu hususlarda sorunu çözecektir. Ana husus, dil uyuşmasına sebep olan etkeni bulmak ve ardından bu etkeni yok etmek olmalıdır.

Bunun dışında yukarıda bahsettiğimiz nörolojik belirtiler var ise mutlaka bir nöroloji uzmanına gözükmekte fayda vardır.

Sağlıklı günler dileriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu