Meyan Kökü Faydaları: 9 Ayrı Şikayete
Meyan Kökü Nedir?
Meyan kökü, yıllardır hayatın içinde kullanılmaktadır. Baklagiller familyasına ait olan çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin boyu 120 cm ve 150 cm aralığında değişmektedir. Meyan kökünün anavatanı Çin ve Rusya’dır. Çiçekli bir bitki olan meyan kökünün çiçekleri mavi ve mor arasında bir renge sahiptir. Çiçekler ise 0,8 – 1,2 cm boyundadır. Bitkinin toprak altında yaklaşık 1 metre kadar boyu vardır. Yapraklar ise 7 – 15 cm arasında değişmektedir. Bu rakamlar arasında 9 farklı şikayete iyi gelecek meyan kökü faydaları listeledik.
Ne İşe Yarar?
Meyan kökü Akdeniz ülkelerinde, Güneydoğu Avrupa bölgesinde ve Asya’nın bazı bölgelerinde yetişmektedir. Farklı birçok alanda kullanılmaktadır. Bitki kökü lezzetli olup ekstrakt edilerek farklı içeceklerde kullanılmaktadır. Kola, meyan kökü şerbeti başta olmak üzere meyan kökü şekeri yapımında da kökün özünden kullanılmaktadır. Meyan kökünün yeraltındaki gövdesi baharat olarak da kullanılmaktadır. Bu kısım tatlı, sert ve tuzlu bir tada sahiptir. Aynı zamanda kendine has hoş bir kokusu vardır. Piyan, Boyan gibi farklı isimlerle de anılan meyan kökü pek çok faydayı insanlara ve sağlık sektörüne kazandırır.
Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?
Meyan kökü pek çok faydası ile bilinmektedir. İnsan sağlığını korumada etkili olan bitki farklı kullanım şekilleriyle kullanılmaktadır. Normal şekere oranla 50 kat daha tatlıdır. Taze olarak toplanan bitki özenle yıkanır ve temizlenir. Temizlenen bitki 15 – 40 cm aralığında kesilerek kurutulur. Doğal yollarda kurutulan meyan kökü nemden ve güneş ışığından uzak muhafaza edilir. İki farklı şekilde tüketiciye sunulur. Soyulmuş ve soyulmamış arasında pek bir fark yoktur. 9 farklı meyan kökü faydaları ise şu şekildedir;
- İdrar sökücü özelliği vardır.
- Hazımsızlık, şişkinlik gibi mide sorunlarında etkilidir.
- Kadınların hormonsal sorunlarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
- Regl ağrılarını hafifletir.
- Vücuttaki şişkinlik, iltihap gibi sorunları çözer.
- Yorgunluk giderici özelliği vardır.
- Karaciğeri korur ve karaciğeri destekler.
- Ses kısıklığına iyi gelir.
- Göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü özelliği vardır.
Yukarıda yer alan faydalar en etkili faydalarıdır. Genellikle çay olarak kullanılmaktadır. Düzenli kullanılan bitki sayesinde insanlar rahatlar ve sağlığına kavuşur. Bitkinin en belirgin özelliklerinden biri idrar sökücü olmasıdır. Mide problemi yaşayan bireyler kullanılabilmektedir. Bağırsakları rahatlattığı gibi mideyi de rahatlatır. Mide yanması, mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlerde meyan kökü kullanılmaktadır. Kadınların hormonsal sorunlarında tedavi edici özelliğe sağlıdır.
Düzenli kullanılan meyan kökü, hormonların düzenli çalışmasını sağlar ve hormonsal problemleri tedavi eder. Kadınlar için regl dönemleri ağrılı geçer. Bu ağrının en az seviyede geçmesi için kullanılabilir. Regl dönemindeki stresi azaltır, ağrıların daha az seviyede hissedilmesini sağlar ve şişkinliği alır. Vücuttaki şişlik ve iltihap için kullanılabilmektedir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücuttaki iltihap dışarıya atılır ve şişlik gider. Yorgunluğu alır, enerji verir. Karaciğer sağlığını korur ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı varsa meyan kökü içilmelidir. Bitki, boğazdaki iltihabı giderir ve ses tellerini onarır. Nefes darlığı problemi olanlar bu bitkiyi kullanabilir. Meyan kökü ile göğüs yumuşar, balgam atılır ve daha rahat nefes alınır.
Nasıl Kullanılır?
Birçok faydayı insanlara kazandıran meyan kökü kullanımı aslında oldukça basittir. Sadece birkaç adımda meyan kökünü çay olarak tüketmeye hazır hale getirebilirsiniz. Meyan kökü çayı için yapmanız gereken;
- 1 bardak suyu kaynatmak ve içinde bir tatlı kaşığı meyan kökü atmak olacak.
- Attıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatarak demlemeye bırakabilirsiniz.
- Demlendikten sonra süzerek çayınızı tüketebilirsiniz.
Farklı bir yöntemle meyan kökünü doğrudan ağzınızda bekletebilirsiniz. Çubuklar halinde piyasada satışa sunulmaktadır. Bu çubuklardan günde 2 – 3 adet ağızda emilebilir. Çubuklar da sağlığınız için etkili olacaktır. Emilen çubuklar aynı zamanda ağzı ve diş sağlığı için de önemlidir. Meyan kökünden bal elde edilmektedir. Meyan balı suda eriterek tüketebilmektedir. Bir tatlı kaşığı balı bir su bardağı suda eritmeniz kolay olacaktır. Günde bir bardak bu suyu içebilirsiniz. Meyan balı yaraların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.
Meyan Kökü Zararları Var Mıdır?
Her bitkide olduğu gibi meyan kökünde de kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Peki, meyan kökü kullanırken nelere dikkat edilmeli? Öncelikle bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat yine de vücudunuzu çok yormamanız gerekir. Bitkiler her ne kadar sağlıklı olsa da çok tüketildiği zaman sağlığa zarar verebilmektedir.
- Meyan kökünü çay olarak kullanıyorsanız 3 haftadan fazla kullanmamaya özen göstermelisiniz.
- Günde en fazla 2 fincan içmeli, böbreklerinizi ve midenizi yormamalısınız.
- Fazla tükettiğinizde vücudunuzda bulunan vitamin ve minerallere zarar verebilmekte, baş dönmesi ve mide bulantısı yapabilmektedir.
- Olası yan etkilerle karşılaşmamak adına mutlaka doğru sıklıkta tüketmelisiniz.
- Günde 1 veya 2 fincan içeceğiniz çayın dışında 1 yemek kaşığı bal tüketebilirsiniz.
- Aynı zamanda çubuk halinde kullanılan meyan kökünden 2 – 3 çubuktan başka kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır.
Meyan kökünü kullanan bireyler için belirli bir kısıtlama yoktur. Fakat hamile ve emziren annelerin doktora danışarak tüketmesi daha uygundur. Eğer şeker, tansiyon gibi ciddi kronik rahatsızlığınız varsa ve düzenli ilaç kullanmanız gerekiyorsa doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Her insanın bünyesi farklı olduğu için bu konuda kesin bir bilgi yoktur. En doğru bilgi doktorunuzdan verilecektir. Küçük çocuklarda da meyan kökünün kullanılması pek uygun görülmemektedir. Çünkü küçük çocukların bünyesi daha zayıftır. Meyan kökünün sağladığı faydalardan yararlanmak istiyorsanız meyan kökünü düzenli, doğru ve bilinçli kullanmanız gerekecektir.