Facebook Pixel

Diş Çekiminden Sonra Oluşan Yaralar

Diş Çekiminden Sonra Yara Ne Zaman İyileşir?

diş çekiminden sonra kanama olur mu

Diş çekiminden sonra yara oluşumu, iyileşme süreci, şişlik ağrı cerrahi işlem yapılan herkesin merak ettikleridir. Gerek yirmilik gerekse normal çiğneme organları çeşitli gerekçelerle çekilmek zorunda kalınabilir. Bunun herhangi bir yaşı yoktur. Bebeklerden çocuklara, yetişkinlerden yaşlılara herkes operasyon geçirebilir. İyileşme sürecinde ağrı, şişik ve rahatsızlık doğal bir parça olsa da bunun bir süresi ve bir derecesi vardır.

Normal şartlarda diş çekiminden sonra yara tamamen iyileşene kadar 1-3 hafta geçer. Bu süre, operasyonun detaylarına, kişinin yaşına, genetik özelliklerine göre değişir. Çekim yapılan dişin büyüklüğüne göre bölgenin iyileşme süresi uzar. Bu kapsamda özellikle azıların yerleri daha geç iyileşmektedir. Fakat her ne olursa olsun normal şartlarda en fazla 1 ay içinde bölge kapanmaktadır.

Özellikle implant yaptırmayı düşünenler için kemik oluşumunu beklemek gerekir. Bunun için 2-6 ay beklemek gerekir. Ya da immediat implant adı verilen uygulamanın yapılması gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanılmaması, operasyon alanının temizliğine dikkat edilmesi, beslenmeye dikkat edilmesi, alkol alınmaması halinde iyileşme süreci daha da hızlanabilir.

Bebeklerde Diş Çekiminden Sonra Yara Ne Zaman İyileşir?

bebeklerde diş çekiminden sonra

Bebeklerde bu tür cerrahi operasyon zorunlu olmadıkça tercih edilen ve önerilen bir durum değildir. Eğer illaki bebeklerde bir operasyon yapılacaksa bunun bebeğin gelişimine, sağlığına zarar verip vermeyeceği değerlendirilir. Yapılması gerekirse onların yaşlarına özel olarak tasarlanmış aletler ile işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Normal süreç ilerlerse bebeklerde diş çekiminden sonra yara iyileşmesi çok daha hızlı olur. Çünkü onların gelişimleri daha hızlıdır ve oyuklar çok daha kısa sürede kapanabilir. İyileşme süreci hızlı olur.

Diş Çekimi Sonrası Kanama Olur Mu?

Kanama, diş çekiminden sonra yara ve diğer yan etkilerden birisi olarak karşımıza çıkar. Fakat her diş çekiminin ardından kanama meydana gelmez. Eğer kanama varsa 2 veya 3 saat devam edebilir. Bunlar küçük sızıntılar olabilir. Fakat bunun dışında, akışkan şekilde devam etmemesi gerekir. Tampon kullanmak ve soğuk masaj uygulamak veya gazlı bez sarmak operasyon bölgesinde kanın durmasında yardımcı olur. Daha uzun süren kanamada mutlaka doktora müracaat edilmesi gerekir.

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Normal Mi?

Şişlik diş çekiminden sonra yara dışında normal bir durumdur. Özellikle köklü ve büyük olanlardan birisi çekilmişse şişlik, 1 veya 2 gün boyunca devam edebilir. Soğuk tampon kullanmak, şişliğin azalmasına ve daha kısa sürede geçmesi sağlanabilir. Doktorlar zaten operasyon sonrasında buz tampon uygulanması tavsiyesinde bulunur. İlk saatten sonra operasyon yapılan bölgeye dıştan buz uygulamak şişliğin şiddeti ve süresinde etki sahibi olur.

Diş Çekimi Sonrası Yapılmaması Gerekenler

diş çekiminden sonra şişlik olur mu

Söz konusu operasyonlardan sonra iyileşme kişinin kendisine dikkat etmesi halinde en fazla bir haftada tamamlanabilir. Bu sayede günlük rutin işlere kalınan yerden devam edilebilir. Gerek 20’liklerde gerekse diğerlerinde operasyon sonrasında konulan tampon sık sık değiştirilmemelidir. Çünkü tazelenen tampon, pıhtılaşmayı yeniden harekete geçirebilir. Aynı şekilde gazlı bez konulmuşsa bunun bir süre değiştirmeden kullanılması gerekir.

Operasyon sonrasında en sık yapılan hatalardan birisi tükürmek, gargara yapmak veya işlem yapılan yerin ellenmesidir. Bunlar işlem yapılan alanın daha da açılmasını, genişlemesini sağlayabilir. Kanamanın artmasına yol açabilir. Sigara ve alkolün özellikle ilk 1 gün boyunca tüketilmemesi gerekir. Her ikisi de operasyon bölgesinin iltihap kapmasına, açılmasına sebep olabilir. En az 24 saat boyunca fırçalamadan kaçınılmalıdır. Fırçalamaya başlandıktan sonra ise dikkatli olmak, işlem yapılan bölgeye ve çevresine zarar vermemek gerekir. Son derece hassas olmak, yumuşak uçlu bir seçim yapılmalıdır.

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekiminden sonra yara oluşmaması ve oluşmuş ise iyileşmesi için operasyon sonrasında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Operasyon alanına konan tamponun yarım saat kadar yerinde tutulması gerekir. Eğer sızıntı şeklinde kanama oluyor ise tampon yenisi ile değiştirilmelidir.
  • İlk tampon atıldıktan sonra gerek duyulmuyorsa yeni tampon kullanılmamalıdır. Aksi taktirde oluşan pıhtılaşma zarar görebilir.
  • Operasyonun ardından bir süre istirahat edilmelidir. Mümkünse baş yukarda olacak halde yatılmalıdır.
  • İlk gün cerrahi işlem yapılan yere dokunulmamalı ve ağız çalkalamaktan kaçınılmalıdır.
  • Cerrahi operasyondan önce doktorlar zaten tok gelinmesini uyarır. Çünkü cerrahi işlem ardından iki saat kadar bir şey yenmemelidir. Bu süre dolduğunda ise mutlaka çok sıcak şeyler değil, ılık şeyler tercih edilmelidir. Asitli yiyeceklerden, içeceklerden uzak durulmalı, mümkünse oda sıcaklığında süt içilmelidir.
  • Sigara kullanılıyorsa ilk 24 saat boyunca alınmamalıdır. Çünkü sigara, pıhtılaşmanın bozulmasına, yara yerinin iltihap almasına yol açabilir. Bu duruma kuru soket adı verilir ve uzun süre ağrı yapabilir.
  • 24 saat alkol almaktan kaçınılmalıdır.
  • Ağız içinde kötü tat ve koku oluşumu semptomları söz konusu olduğunda kısa sürede doktora müracaat edilmelidir.
  • Operasyon yerine kesinlikle dokunulmamalı, bölge emilip tükürülmemelidir. Cerrahi işlem sonrası ödem oluşabilir. Bu gayet normaldir. Bunun için operasyondan sonra dıştan buz kullanılarak ödem hafifletilebilir.
  • Operasyon yapılan bölge, 24 saat boyunca yeme, içmede kullanılmamalıdır.
  • Eğer ağrı yükselirse bir ağrı kesici alınabilir. Bunun için doktora müracaat edilmeli; fakat aspirin alınmamalıdır. Çünkü aspirin, kanın cıvımasına yol açar ve kanamayı arttırabilir.
  • Operasyon bölgesi mutlaka temiz tutulmalıdır. Operasyon bölgesinin içerisine yemek artıklarının dolmamasına hassasiyet gösterilmelidir. Bu anda ılık su ile gargara yapılmasında fayda vardır.
  • Cerrahi işlem sonrası hafif bir sızıntı 6-24 sat sürebilir. Bu, normal kabul edilir. Fakat aşırı bir kanama varsa veya bu süre geçmiş ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yine uzun süre ağrı ve şişlik devam etmesi halinde de doktora bilgi verilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu