Facebook Pixel

Altın Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Altın Otu Nedir, Özellikleri Nelerdir?

altın otu nedir özellikleri nelerdir

Altın otu, ülkemizden renginden dolayı bu ismi almıştır. Latince ismi, Helichrysum Arenarium’dur. Bunun dışında ölmez çiçek, güneş çiçeği, arı çiçeği, dalakotu, mayasılotu gibi isimlerle de anılır. Anavatanı Avrupa kıtası olarak bilinse de ülkemizde de yetişmektedir. Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu’da ve Akdeniz Bölgesinin Toros yamaçlarında yetişir. Daha çok kayalık ve 1500 rakım üzeri, kıraç yerlerde kendiliğinden hayat bulur. Çok yıllık bir yaban bitkisidir. Bu özelliklerinin yanı sıra altın otu faydaları birçok alanda ön plana çıkmaktadır.

Bitkinin göz alıcı güzellikte minik, sarı çiçekleri bulunur. Bu yüzden son dönemde bahçe süslemeciliğinde ve parklarda özel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çiçekleri kurutulduktan sonra dahi aynı parlak rengini muhafaza eder. Bu yüzden albenisini hiç kaybetmez. Uzun yıllar şık bir görünümde kalmaya devam eder. Bu yüzden buket olarak odaların en güzel yerinde, estetik vazoların içerisinde konumlandırılır. Anadolu’da yaygın olarak bilinmekte, özellikle kırsal kesimlerde bu bitkinin bulunduğu yere yılan gelmeyeceğine inanıldığı için evlerde bulundurulmaktadır.

Parlak renginden dolayı uzaktan rahatlıkla fark edilen bu bitki, uzun saplara sahiptir. Sapların en üst kısmından şemsiye gibi bir dağılım gösterir. Sadece rengi ile değil görüntüsü ile de kendine has bir dokusu vardır. Özellikle buket yapıldığında harika bir hal alır. Boyu yaklaşık 50-60 santimetreye kadar çıkabilir. Fakat bitkinin kazandığı popülerliğin tek sebebi görünüşü değildir. Faydaları ile son yılların aranan bitkilerinden birisi olmuştur.

Altın Otu Faydaları Nelerdir?

altın otu faydaları nelerdir

 

  • Mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Mide yanması, mide ekşimesi, gastrit gibi sorunları çözer.
  • Sindirim sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar.
  • Basur rahatsızlığının giderilmesinde yardımcı olur.
  • Prostat için bir şifa kaynağıdır.
  • Mide özsuyunu artırıcı etkisi vardır.
  • Böbrek sağlığını destekleyerek böbreklerin kum ve taşlardan arındırılmasına yardımcı olur.
  • Son derece etkili bir idrar söktürücüdür ve idrar yolu rahatsızlıklarının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden çayı, özellikle zayıflatıcı bir içecek olarak tercih edilir.
  • Altın otu, idrar söktürücü özelliği ile vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olarak bundan dolayı az da olsa kilo verdirir. Fakat bu kilo kaybı, yağ yakılması ya da vücudun genel bir incelmesi şeklinde olmaz. Bu yüzden de bitkinin zayıflatıcı etkisinin geçici olduğunu kabul etmek gerekir. Yine de ödem attırıcı olmasından dolayı tavsiye edilir.
  • Bazı uzmanlar bitkinin çayının düzenli tüketilmesi halinde tokluk hissi verdiğini, bundan dolayı diyet programlarında kullanılabileceğini, zayıflama sürecinde yardımcı olduğunu belirtirler.
  • İdrar yolu iltihabı yaşayanlar için bitki, etkili ve doğal bir çözümdür.
  • Pankreas salgınını arttırdığı bilinmektedir.
  • Hemoroittin tedavisinde yardımcı olmaktadır.
  • Kireçlenme, romatizma, kas ağrıları, eklem ağrıları gibi rahatsızlıkların hafifletilmesinde kullanılır. Kramp çözücü etkisi ile rahatlama saplar.
  • İltihap oluşumunu engellediği için iltihaplı yaralarda bitkinin yapı kullanılır. Hatta çayı ile pansuman edilerek mikroplar kırılır.
  • Bitki, tam bir cilt dostudur. Siğil, egzama, sedef gibi cilt sorunlarından kurtulmak için bitkinin çayı tüketilebileceği gibi yağı da sürülerek kullanılabilir.
  • Nemlendirici ve sıkılaştırıcı etkisi vardır. Bunun için yağından yararlanılır.
  • Düzenli olarak çayının tüketilmesinin var olan varisin görünümünü hafiflettiği ve varis oluşumunu önlediği kabul edilmektedir.

Altın Otu Faydaları Hangi Hastalıklara Etki Eder?

Altın otu çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Karaciğer sirozu, sarılık, nevralji, raşitizm, impotensi (cinsi iktidarsızlık), kulak çınlaması, kulak iltihabı, siyatik, romatizma, safrakesesi iltihabı, safra kesesi kumu, böbrek ve mesane iltihapları, ağrılı idrar yolu sorunları, düşük tansiyon, egzama bunlar arasındadır.

Altın Otu Nasıl Kullanılır?

Altın otu faydaları ile duyan herkesin ilgisini çekmektedir. Bu yüzden nasıl kullanılacağını bilmeden önce nerede bulacağını bilmek gerekir. Ülkemizin pek çok yerinde yetiştiği için bulmak pek zor değildir. Güvenilir Attarlardan veya organik ürün reyonlarından bitki rahatlıkla temin edilebilir. İnternet üzerinden güvenilir satıcılardan da satın alınabilir.

Bitkinin tüketimi iki şekilde olmaktadır. Bunlardan ilki kurutularak çayını tüketmektir. Bitkinin çiçeklerine ve suya gereksinim vardır. Bu ikisine sahip olunduktan sonra yarım litre su kaynattıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş halini atmak ve ardından 10 dakika kadar demlenmesini beklemek yeterlidir. Ardından rahatlıkla tüketilebilir. Çayı şekersiz içemeyenlerin çay şekeri yerine bir çay kaşığı bal ile bitki çaylarını tatlandırmaları daha iyi olur.

Altın otu ikinci olarak yağ halinde tüketilir.

Bunun için Attarlardan temin edilmesi gerekir. İstenen kadar bitkinin yağı tedarik edildikten sonra özellikle cildin nemlendirilmesi, cilt gözeneklerinin temizlenmesi ve sıkılaştırılması için kullanılabilir. Üstelik kullanırken biraz zeytinyağı ile karıştırıldığı taktirde nemlendirici etkisi çok daha artacak, etkisi daha belirgin olacaktır.

İlk iki kullanım, bitkinin faydalarına yöneliktir. Bunlar dışında dekoratif amaçlı da kullanılabilir. Kurutulmuş ve buket haline getirilmiş hali bir bardakta, bir vazoda süs bitkisi olarak değerlendirilebilir. Görselliğini kaybetmediği ve dökülmeden kaldığı için uzun süreli bir süs bitkisi elde edilmiş olur.

Bitkinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat yağını kullanacak olan kişilerin öncelikle küçük bir yüzeyde test edilmesinde fayda var. Zira bazı ciltlerin çeşitli bitkilere alerjisi olabilir. Bu da kişide kaşıntı, döküntü, kızarıklık gibi yan etkiler gösterebilir.

Hemen her şeyde olduğu gibi bu bitkinin yağı ve çayında da çok fazla kullanmak sorun olabilir. Yeterince; fakat haddinden fazla kullanılmamalıdır. Mesela çayı içilecekse günde 1 fincan çay idealdir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı olanların, ilaç kullananların bitkiyi tüketmeden önce doktoruna danışmasında fayda vardır.

Altın otu konusunda gebelerde ve emzirenlerde herhangi bir geçerli veri yoktur. Fakat gebelik ve emzirme dönemlerinde bayanların bitkisel gıdalardan uzak durmaları önerilir. Özellikle düşük tehlikesi ortaya çıkmaması için diğer bitki çayları gibi bahis mevzu bitkinin tüketilmesi de önerilmez. Yine 10 yaş altındaki çocukların da çayını tüketmemesinde fayda vardır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu