Diş Sızlamasının Nedenleri ve Tedavisi

diş sızlamasının nedenleri

Günümüzde pek çok insan nefes alırken, konuşurken ya da bir şeyler yiyip içerken diş sızlaması ile karşı karşıya kalır. Dişlerin sızlaması ise çoğu zaman insanları zor durumda bırakmaktadır. Dişlerde oluşan sızlama bir süre sonra bireyin rahat konuşmasını, nefes almasını, bir şeyler yiyip içmesini engelleyecektir. Bu bir nevi yaşam standartlarını düşürmektedir. Bu nedenle dişlerde oluşan sızlama ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Dikkate alınması gereken bu sorunun farklı birçok sebebi bulunabilir. Dişlerde sızlama yaşayan insanların diş hekimine gitmesi en doğru çözümdür. Diş hekiminin muayene yapması sonrasında dişlerde oluşan sızlamanın asıl sebebi anlaşılır ve bu doğrultuda tedavi yöntemi belirlenir. Peki, diş sızlamasının nedenleri nelerdir?

Diş Sızlamasının Nedenleri

  • Dişlerde oluşan çürükler
  • Diş etinde çekilme olması
  • Diş kökünde iltihap oluşması
  • Sinüzit ağrıları
  • Asitli gıda tüketiminin artması
  • Dişleri yanlış fırçalama
  • Soğuk içecek tüketmek
  • Fazla şekerli ya da baharatlı yiyecekler tüketmek

Bireylerde dişlerin sızlamasının farklı birçok nedeni bulunabiliyor. Bu nedenler arasında genellikle dişte görülen sağlık problemleri etkili oluyor. Fakat tüketilen besinlerden kaynaklı da dişlerde sızlamalar olabiliyor. Bireyin dişinde veya dişlerinde çürük oluşuyorsa bu çürükten kaynaklı sızlamalar da oluşmaya başlar. Bir şey yenilmese de o çürükler zamanla genişler ve diş köklerinin hassaslaşmasını sağlar. Bu nedenle dişlerde sızlamalar olur. Diş eti problemlerinden kaynaklı sızlamalar da görülmektedir.

Diş eti iltihapları ve diş eti çekilmesi sonucunda dişlerde sızlamalar olur. Aynı zamanda diş köklerinde oluşan iltihaplardan kaynaklı dişlerde sızlamalar görülür. Diş ve diş eti problemi yaşayan bireylerin ağızları hava ile temas ettiği zaman sızlamalar yaşanır. Bireylerde bazı dönemler diş sızlamalarının nedeni ise dişleri yanlış fırçalamaktan kaynaklıdır. Yanlış fırça seçimi ya da yanlış fırçalama nedeniyle diş etleri zarar görebilir ve bu zarardan kaynaklı dişlerde sızlamalar oluşabilir. Sinüzit ağrıları bir süre sonra çeneye, diş köklerine vurabilir. Bu nedenle sinüzitten kaynaklı dişlerde sızlamalar oluşur. Diş sızlamasının nedenleri arasında tüketilen yiyecek ve içecekler de bulunmaktadır. Eğer birey asitli gıdaları çok fazla tüketiyorsa zamanla diş ve diş eti bundan olumsuz etkilenecek, zarar görmeye başlayacaktır.

Çok soğuk ve çok sıcak besinler de diş sızlamasına neden olmaktadır. Çok sıcak besinlerin etkisi çok soğuk besinlere göre daha azdır. Soğuk içecekler ve yiyecekler diş sızlamalarının başlıca nedenleri arasındadır. Yiyecek ve içeceklerin fazla şekerli ya da fazla baharatlı olması da bir süre sonra dişleri etkileyecek, dişte sızlamaların olmasına neden olacaktır. Bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak adına tüketilen besinlere dikkat etmeli, diş ve diş eti sağlığına önem verilmelidir.

Diş Sızlamasının Diş Fırçalama ile İlişkisi

Diş sızlamasının nedenleri arasında diş fırçalamak da geliyor. Peki, diş fırçalamanın dişlerde sızlama yapmasının nedeni nedir? Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamak önemlidir. Düzenli ve doğru diş fırçalamak, ağız ve diş sağlığını korur. Eğer bireyler düzenli ve doğru bir şekilde dişlerini fırçalamıyorsa zamanla dişlerde lekeler oluşur ve diş çürümeleri görülür. Aynı zamanda diş etinde de sağlık problemleri görülmeye başlar. Bu nedenle diş fırçalamak önemlidir. Diş fırçalarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Diş fırçası seçimi
  • Diş macunu seçimi
  • Diş fırçalama tekniği
  • Macun kullanımı

Sağlıklı dişlere sahip olan bireylerin diş fırçaları sert olabilir. Fakat hassas dişlere sahip olan bireylerin kullandığı fırçalar mutlaka yumuşak olmalıdır. Aksi takdirde bireyin diş eti zarar görebilir ve kanama olabilir. Eğer özel bir diş eti rahatsızlığı yoksa normal macunlar kullanılabilir. Fakat bireyin özel bir diş eti rahatsızlığı varsa o doğrultuda hazırlanmış macunlar tercih edilebilir. Macun kullanımı da önemlidir. Çok fazla macun kullanmamaya dikkat edilmelidir. Dişler doğru fırçalama tekniği ile fırçalanmalıdır.

Diş Sızlamaları Kimlerde Görülür?

diş sızlaması kimlerde görülür

 

Diş sızlamasının nedenleri nelerdir ve diş sızlamaları kimlerde görülür? Diş bakımına özen gösterseniz de bazı nedenlerden kaynaklı sızlamalar oluşabilir. Dişlerde sızlamaların oluşmasının farklı sebepleri vardır. Dişlerde oluşan sızlamalar ise çocuklarda, gençlerde ve yaşlı bireylerde görülebilir. Çocuklarda da yaygın olarak sızlamalar görülür. Bunun nedeni ise dişlerin gelişmeye devam etmesi, dişlerin daha hassas olması, diş bakımının aksatılması ya da tüketilen besinler olabilir. Dişlerde oluşan sızlamalar belirli bir yaş grubunu etkilememektedir.

Diş Sızlamasının Tedavisi Nedir?

Diş sızlamasının nedenleri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Dişlerde oluşan sızlamaların farklı nedenleri bulunmaktadır. Öncelikle bireyin dişlerinde neden sızlama olduğu belirlenir. Daha sonra tedavi yöntemi belirlenir ve tedavi uygulaması başlar. Diş sızlamasının nedenleri doğrultusunda farklı tedavi yöntemleri vardır. Diş hekimlerinin uyguladığı bu tedavi yöntemleri sayesinde bireyin ağız ve diş sağlığı kontrol edilir. Eğer sızlamanın nedeni diş fırçası ve macunu kullanımından kaynaklıysa ilaç tedavisinden önce diş fırçası ve diş macunu değiştirilir. Bu değişim doğrultusunda bir süre yeni fırça ve macun kullanılır. Eğer problem diş ve diş etinden kaynaklıysa bu doğrultuda ilaç tedavi uygulanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu