Gece Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Gece Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş sağlığını korumak, birçok sağlık problemini önlemek ve vücudun direnci korumak adına yüksek önem taşımaktadır. Bu sebepten diş bakımını düzenli ve istikrarlı bir şekilde yapmak gerekmektedir. Ağız hijyenini korumak, bakterilere karşı açık olması bakımından önemlidir. Özel olarak bakteri ve mikropların vücuda temas etmemesi açısından ağız bakımını planlı ve düzenli olarak gerçekleştirmek gerekmektedir. Fakat günümüz dünyasında yapılmakta olan araştırmalarda varılan sonuçlara göre ağız bakımını düzenli olarak yapan bireyler de diş eti kanaması sorunu ile karşılaşabilmektedir. Yaşamış olduğumuz bu zaman diliminde diş eti kanamalarının yanında gece diş eti kanaması neden olur şeklinde soruların sorulduğunu da görmekteyiz.
Yaygın bir biçimde görülebilmekte olan gece diş eti kanaması, dikkat isteyen ve tedavisine gerekli özen ve önemin gösterilmesi lazım olan en önemli diş sorunlarının başlarında yer almaktadır. Şayet gereken özen gösterilmez, bu problem önemsenmez ve ihtiyaç duyulan tedavi uygulanmaz ise diş kaybı, diş eti hastalıkları ve üstelik çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Uzmanların belirttiğine göre; eğer gece diş eti kanaması meydana geliyorsa, vücutta var olan problemin belirtisi yani bir işareti olarak oluşuyor demektir. Bunun yanı sıra bireyin sağlıklı ve bakımlı dişlere sahip olsa bile oluşan gece diş eti kanaması, dişlerini fırçalaması veya meyve tüketmesi esnasında diş etinin kanaması ve benzeri durumları ile karıştırılmamalıdır. Geceleri diş eti kanaması oluşması genellikle;
- Alkol ve sigara benzeri zararlı maddelerin kullanımı,
- Vücuttaki vitamin eksikliği,
- Dişleri doğru ve düzenli bir şekilde fırçalamamak
Gibi birçok sebebe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yine bu noktada önemli olan durum, diş bakımına gerekli hassasiyeti sağlamak, diş sağlığını düzenli olarak diş hekimi ile takip ve kontrol etmek en sağlıklı yöntem olacaktır.
Uykuda Diş Eti Kanaması Nedenleri
Uykuda diş eti kanaması oluşması hakkında birçok çeşitli iç ve dış etken söz konusu olmaktadır. Örneğin, diş etine zarar verebilecek sertlikte gıda tüketimi halinde de diş eti kanayabileceği gibi, hatalı bir şekilde diş fırçalamanın da bu duruma yol açması mümkündür. Fakat gece, uykuda diş eti kanaması genellikle normal kanamaların aksine sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Bu noktada günümüzde devam edilen ve yapılmış olan araştırmaların arasında yer alan ve bireylerin sürekli karşılaşıp sordukları soruyu cevaplayalım. Gece diş eti kanaması neden olur sorusunun cevap ve nedenleri arasında;
-
Zararlı Maddeler, Fazla Alkol ve Sigara Kullanımı
Günümüzde sigara kullanımı, bağımlılık olarak dönüşmekte ve çok yüksek şekilde artmaktadır. Ayrıyeten erken yaşta başlanması, dünya üzerinde sigaraya karşı açılmış olan savaşın popülerliğini artırmaktadır. Bu bağlamda sigara kullanımı insan sağlığını çok ciddi bir şekilde etkilemekte, üstelik hayati problemleri meydana getirebilmektedir. Özellikle kanser ve benzeri hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan sigara kullanımıdır. Aslında aynı zamanda gece diş eti kanaması neden olur sorusunun da bir cevabıdır. Sigara, bakterilerde ve diş taşı oluşumunda gözle görülür bir artış gösterdiğinden dolayı, gece uykuda diş eti kanaması gibi durumlarla karşılaşmaya sebep olabilmektedir.
-
Vitamin Eksiklikleri
Vitaminlerin oynadığı rol, vücut direncini korumak ve bağışıklık sistemini dengede tutma bakından çok büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda vücuttaki özel olarak vitamin grupları içinde yer alan C Vitamini, K vitamini ve ayrıyeten B12 eksikliği sebebiyle geceleri diş eti kanaması oluşabilir. Bunun yanında vücuttaki folik asit seviyesinin düşük oluşu da gece diş etinin kanamasına yol açmaktadır. Üstelik folik asit eksikliğinin, bireyin saçlarını ağartabildiği, ağız ve mide ülseri ile birlikte dilin şişmesi şeklinde semptomlara sebep olduğu gözlenmiştir. Bu açıdan bu duruma rastlayan kişilerin ilk fırsatta gereken kontrol ve testleri yaptırması, gerekli tedavinin doğru bir biçimde yerine getirilmesi için uzman bir hekime başvurması gerekmektedir.
-
Sağlıksız Biçimde Beslenmek
Bağışıklık sistemi; insanı mikrop, bakteriler ve başka zararlı maddelere karşı en iyi biçimde koruyabilmesi bakımından daima dinç olmak durumundadır. Bağışıklığın bu işlevi sağlayabilmek için ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayacak özellikteki doğal ve sağlıklı gıdaların tüketilmemesi ve hatta daha zararlı besinlerin tüketilmesi, toplumdaki zararlı beslenme alışkanlığında ilk sırayı almaktadır. Böylece bağışıklık sistemi zayıf kalmakta, vücut direnci kırılmakta ve zayıf düşmektedir. Bu durumun sonucu da direkt dişlerde görülebilmektedir. Enfeksiyonlar, iltihaplar diş hastalıklarını tetikleyerek gece diş eti kanaması nedenleri içinde yer almaktadır. Şöyle ki diş etinde mikrop ve bakteri birikmekte, neticesinde diş yüzeyi zarar görmekte ve dişin iç kısımlarında bile problemler meydana gelmektedir. Bunların önlenmesi için diş kontrollerinin ve bakımının düzenli bir biçimde yapılması yüksek önem arz etmektedir. Buna ilave olarak doğal ve sağlıklı bir şekilde beslenmek de bu durumu destekleyecektir.
-
Hamilelik Dönemi
Kadınların hamilelik dönemi içinde vücutlarında birçok değişim oluşmaktadır. Özel olarak hormonsal değişiklikler yüksek etki sahibidir ve bu etkiler de diş sağlığı noktasında net bir biçimde görülmektedir. Çünkü vücuttaki ani değişimler ve vücut dengesizliğinden kaynaklı olarak dişlerde kimi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Özellikle hamileliğin ikinci aşamasında diş etinde iltihap artışı oluşabildiği gibi bu problemler gece diş eti kanamaları meydana gelmesine de sebep olmaktadır.
-
Hastalıklar ile İlaç Kullanımları
Vücuttaki direnç düzeneği olan bağışıklık sistemini direkt etki altına alan sağlık sorunları diş etleri üzerinde de zarar verici etkiye sahip olabilir. Bilhassa günümüzde en sık karşılaşılan ve ciddi sağlık problemleri içerisinde olan diyabet, romatizma, lösemi veya kalp damar hastalıkları ile kan inceltmek için kullanılan ilaçlar neticesinde geceleri diş etinde kanama oluşabilir. Bu tarz kanamaları mutlaka ciddiye alınmalıdır. En kısa süre içerisinde uzman bir doktora başvurmak gerekmekte, normal bir diş eti kanaması şeklinde bakılmamalı, dikkat edilmelidir.
Not: Bahsi geçen geceleri, uykuda diş eti kanaması sebeplerinin haricinde yanlış ve sert bir şekilde diş fırçalama sonucunda kanamalar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple gece oluşan diş eti kanamalarının ne sebepten kaynaklandığını öğrenmek ve tedavisi için ilerleme kaydedebilmek adına kontroller yapılmalıdır. Sonuç olarak uzman diş hekimlerinin önerilerine göre her 6 aylık süreç üzerinde düzenli olarak diş kontrolleri gerçekleştirilmelidir. Tavsiye edilen tedavi ve uygulamalar es geçilmeden gerçekleştirilmelidir.