Facebook Pixel

King Nasıl Oynanır? Kağıt Oyunlarının Kralı!

Özellikle üniversite öğrencileri arasında çok yaygın oynanan iskambil oyunlarından biri olan king, öğrenmesi çok kolay ve eğlenceli bir oyundur. Her el farklı bir kuralla oynanan king’de, amaçta kurallara göre değişmektedir. Dört kişi oynanması tavsiye edilen king daha az sayıda kişi ile de oynanabilmektedir ancak aynı heyecan ve eğlence yakalanamamaktadır. Peki, king nasıl oynanır? Gelin tüm kuralları detaylı olarak inceleyelim.

King Kağıt Oyunu Nasıl Oynanır?

king kağıt oyunu nasıl oynanır

King nasıl oynanır sorusunun temelini kozlar ve cezalar oluşturur. 20 veya katları sayıda oyun oynanır. Batak oyunuyla büyük benzerlikler gösteren king’in özelliği, her el sonunda oyun kurallarının değişmesidir. Bu sayede oyunculara her oyunda farklı bir eğlence sunmaktadır.

Oyunda her oyuncuya 13’er kâğıt dağıtılmakta, yere her kâğıt konmasına “el” adı verilmektedir. Bunun yanında her oyuna da “el” denilmekte, bu da biraz kavram karmaşasına yol açabilmektedir. King’de kullanılan birçok terim bölgeden bölgeye, hatta oynayanların yaşlarına göre bile değişebilmektedir. Örnek olarak ceza puanı alanlara “battı”, “düştü”, “uyudu” gibi farklı şekillerde hitap edilebilmektedir.

King oynanırken puanların tutulması için bir kâğıt ve kalem bulundurulması zorunludur. Aşağıda okuyacağınız kurallar biraz karışık gözükse de king öğrenilmesi ve oynaması çok kolay ve eğlenceli bir iskambil oyunudur. Aynı zamanda rekabet ve taktikte gerektiren oyun, bundan dolayı ülkemizde özellikle gençler arasında en sevilen oyunlardan biridir.

King Oyun Kuralları

king oyun kuralları

King oyun kurallarına göre nasıl oynanır? Mutlaka bilinmesi gerekenler;

  • Jokerlerin çıkartıldığı 52’lik deste kullanılarak oynanan king’te kartlar bütün oyunculara eşit sayıda dağıtılır.
  • Kartlar kesilirken Koz As çıkarsa, kartları kesen kişi bu kâğıdı alabilir, kartlar dağıtırken bu kişiye bir eksik kâğıt dağıtılır.
  • Kartlar dağıtılırken oyunculardan birinin eline gelen bütün kartlar 2-10 arasındaysa ve hiç Kız, Vale, Papaz ve As gelmemişse, kartlar tekrar dağıtılır.
  • Oyun yönü saat yönünün tersine, sağa doğru ilerler.
  • Bir oyun içerisinde oyunculardan biri bütün elleri almayı başarırsa buna “King” denir ve oyunu oyuncu kazanmış sayılır.
  • As (bir), oyundaki en yüksek karttır.
  • Oyuncular, yere atılan karttan yüksek kart atmak zorundadırlar. Örnek verirsek oyunculardan biri karo 7 atarsa, diğer oyuncular bu karttan yüksek olan 8-9-10, Kız, Vale, Papaz ve As kartını atmak zorundadırlar.
  • Bir oyuncu koz atmak istiyorsa, elinde ortadaki kart türünden kart olmaması gerekmektedir. Örnek olarak yerde Karo 7 varsa ve oyuncunun elinde Karo 5 varsa, koz atamaz. Karo 5’i atmak zorundadır.
  • Oyuncunun elinde yerdeki karttan hiç yoksa, o zaman koz atabilir. Örnek olarak yerdeki en yüksek Karo 7 ise ve oyuncunun elinde hiç Karo kart yoksa, o zaman koz atabilir ve eli alabilir.
  • Oyuncu ilk elde, elinde sadece koz varsa koz atarak oynayabilir.
  • En düşük koz (2), diğer kartların en yüksek kartından (As) daha büyüktür.
  • Her el oyunu farklı bir oyuncu dağıtır ve el kurallarını da bu oyuncu seçer.
  • Oyun kuralları, kağıtlar dağıtıldıktan sonra ilan edilir.
  • Kozun belirlendiği koz elleri dışında, bütün oyunlarda koz Maçadır.
  • Elinde yerdeki kart çeşidinden veya koz olmayan biri, elinde bulunan herhangi bir kartı atabilir. Ancak attığı kart As bile olsa, farklı bir kart olduğu için eli alamaz.

King Oyunun El Çeşitleri ve Kuralları

king el çeşitleri

Toplamda 20 el oynanacak oyunda her oyuncu 3 ceza ve 2 koz eli belirleme hakkına sahiptir. Koz oyunlarında amaç en fazla eli almak iken, ceza ellerinde amaç farklı şekillerde el almamaktır.

  • El Almaz. Bu oyunda oyuncular mümkün olduğu kadar az el almaya çalışırlar. Oyun kuralını belirleyen kişi eğer el alırsa, bütün elleri almış gibi ceza puanı alır. Diğer oyuncular için normal hesaplanır.
  • Kız Almaz, Erkek Almaz ve Rıfkı. Bu üç oyun çeşidi aynıdır, yalnızca alınmaması gereken kartlar farklıdır. Rıfkı, burada papazı temsil etmektedir. Koz gibi, kart yükseltirken mecburen Kız, Vale veya Papaz atılmadığı durumlar dışında bu kartlar atılamaz. Oyuncuların aldıkları her kart için farklı ceza puanları uygulanır. Kız almaz elinde alınan her Kız, ceza puanının 100’le çarpılmasına sebep olur. 1 kız 100, 2 kız 200, 3 kız 300 gibi. Erkek Almaz elinde alınan her Vale ve Papaz ceza puanının 60 ile çarpılmasına sebep olur. Rıfkı’da bu sayı 320 olarak hesaplanır.
  • Son İki. Bu oyun normal koz maça gibi oynanır ancak oyuncular son iki kâğıdı almamak için gayret gösterirler. Alınan her el 180 ceza puanı olarak alınır. İki eli de aynı kişi alırsa 360 ceza puanı alınır.
  • Koz ellerinde oyuncular oyuna başlamadan önce ellerindeki kartlarla kaç tane el alabileceklerini söylerler. Bu sayının altında kalan veya bu sayıyı 4 veya daha fazla geçen oyuncular ceza puanı alırlar. Normal puanlama alınan elin 50 ile çarpılmasıdır. Örnek olarak, 7 el alabileceğini söyleyen bir oyuncu 9 el alırsa puanı (7*50)+2= 352 olarak hesaplanır. 7 el alabileceğini söyleyen ancak 5 el alabilen oyuncunun puanı ise (7-5)*50=100 olarak hesaplanır ancak ceza puanı olarak işlenir.

King Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurallardan bağımsız olarak, oyuna kağıtları dağıtan kişinin solundaki kişi ortaya kâğıt atarak başlar. Diğer oyuncular aynı tür kâğıttan (Maça, Karo, Kupa ve Sinek), yerdekinden yüksek bir kâğıt atarlar. Oyuncular yerdeki kâğıttan büyük kâğıt atmak zorundadırlar ancak ellerindeki en yüksek kâğıdı atmak zorunda değillerdir.

Elinde Maça 10, Vale ve As olan biri, eğer kendisinden önceki oyuncu Maça 9 atmışsa, elindeki 3 kâğıttan birini atabilir. Oyuncu eğer 10’u atarsa, kendisinden sonra oyuncu varsa eğer onu Kız veya Papaz atmaya zorlarken, eğer As atarsa, kendisinden sonraki oyuncu yükseltemeyeceği için en düşük kartını atabilecektir. Bu durumda elinde Maça Papaz olan oyuncu, oyundaki en kuvvetli karta sahip olacak ve bir eli almayı garantilemiş olacaktır. Elinde Vale, Kız ve As olan oyuncular genellikle daha düşük kartlarla Papazın ortaya çıkmasını sağlamaya çalışıp, kendi ellerindeki kartların güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır.

Aynı zamanda, örnek olarak, elinde az sayıda Sinek olan biri, oyunun bu kartla ilerlemesi ve elindeki kartları bitirip, diğer oyuncular Sinek attıkları zaman koz kullanmaya çalışabilirler.

Bundan dolayı özellikle koz kartlarını dikkatli takip etmek, diğer oyuncuların oyun stratejilerini çözmeye çalışmak King’te çok önemlidir.

King’de Puanlama

Koz oyunlarında kazanılan puanlar normal, ceza oyunlarında kaybedilenler ise negatif olarak oyuncuların isimlerinin altlarına yazılır. 20 oyun sonunda puanı en yüksek olan oyuncu, oyunu kazanmış olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu