Facebook Pixel

Meslek Seçimi 3 Adımda Nasıl Yapılır?

Geleceğiniz için bugüne kadar birçok okula gidip sınavlardan geçerli not almak için emek sarf ettiniz. Öncelikle tebrikler, eğitim hayatınızın bir bölümünü tamamladınız! Bu uzun yolda şimdi yeni bir yol ayrımına geldiniz: Yani meslek seçimine. Peki, meslek seçimi yaparken nasıl karar vermeliyim? Gelin bu adımları inceleyelim.

Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

meslek seçimi nasıl yapılır

Uzun zamandır uzman öğrenci olarak devam ettiğiniz hayatınızda şimdi profesyonel bir alan seçmek üzeresiniz. Ve hayatınızın büyük bir bölümünü bu mesleği yaparak geçireceksiniz. Bu kararın verilmesi başta kolay gibi gözükse de zor olabilir, zorlanabilir ya da kararsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bu yazımızda meslek seçim kararında nelere dikkat etmeliyiz bunlara değineceğiz.

Kalbinizi işinizin ve işinizi de kalbinizin içine yerleştirmelisiniz.

Thomas J. Watson

Öncelikle meslek seçme kararımızı verirken tamamen tek başına değilizdir. Bizim kararımızı etkileyebilecek aile üyeleri, akrabalar, tanıdıklar olacaktır. Tabii ki değer verdiğimiz kişilerin, bizden daha deneyimli olan kişilerin düşüncelerine önem vermek gerekir fakat önceliğimiz daima kendi kararımız olmalı. Çünkü bu meslekle hayatınızı şekillendirecek kişi sizsiniz.

Meslek Seçimi Kararı Vermeden Önceden Yapılacaklar

Kendini Tanımak

Çoğu kişinin çocukluktan itibaren hayalini kurduğu bir meslek vardı. Fakat değişen koşullar, değişen sen belki de hayalini kurduğun meslek olarak seni mutlu etmeyebilir. Bu yüzden, kendine samimi olarak bazı cevaplar vermelisin.

  • Yeteneklerin neler?
  • Ne istiyorum?
  • Ne yapmak beni mutlu eder?

Becerilerinize gerçekten uyan mesleği seçiniz. Kendi kapasitenizin altında çalışmayın, kendinize bol ya da dar gelen bir gömleği giymekten kaçının.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır?,İlber Ortaylı

Meslekleri Tanımak

Bazı meslekler toplumda daha fazla prestijli kabul edilebilir ya da sırf puanın yüksek diye yüksek puanlı mesleklere yönlendirebilirsin. Bu durum illa ki bu mesleklerden birini yapmak zorundasın anlamına gelmemeli. Öncelikle mesleklerin çalışma alanları, mezunlar şu an ne tarz işlerde/nasıl koşullarda çalışıyor gibi sorular sormalısın. Özellikle alanda çalışan kişilerle konuşman kendine uygun olup olmadığına daha sağlıklı karar verebilirsin.

Bölümü Tanımak

Seçeceğin meslek kadar gideceğin üniversite de önemli. Bu yüzden, meslek seçiminden sonra okulu seçerken okulun tanıdığı imkânları bilmek (Staj, Erasmus, Sosyal Kulüpler gibi) hocalarının ilgi alanlarını araştırmak seni daha mesleğe atılmadan geliştirecek ve öne çıkmanı sağlayacaktır.

Unutmayın, kendi hayallerinize ve yeteneğinize güvendikten sonra seçtiğiniz ve sizi mutlu eden her meslekte kendinizi hem mutlu hem de başarılı hissedeceksiniz. Bu yüzden, doğru araştırmaları yapmak  ve kendimizi tanımak geleceğinizi planlarken önemli bir etkendir.

Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle, Psikolog Elif Zorluoğlu

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu