Öğrenciler Mutfakta Bu Hataları Sık Yapıyor! 7 Hata 4 Çözüm!
İçindekiler
Mutfakta yapılan hatalar… Öğrenciler mutfakta bu hataları sık yapıyor!
Aşçılık okuluna gitmemiş ve herhangi bir eğitim almamış öğrencilerin mutfağa atıldığında yapılan basit hataları ele alalım. Hatta bazen aşçılık öğrencileri bile dalgınlıkla bu hataları yaptığı oluyor.
Gelin Bakalım Mutfakta Yapılan Bu Hatalar Neler?
1. Çok Hızlı Kesmeye Çalışıyoruz
Doğrama işlemi göründüğü kadar çok kısa sürede hızlı yapılabilen bir işlem değil. Tecrübelenmek ve doğru bıçak tutabilmeyi gerektiriyor. Yeni başlayanlar için mutlaka yavaş ilerlemek gerekir. Bıçak keskinliği ve bileyleme de doğrama kadar gerekli. Bu işlemi de çok hızlı şekilde yapmaya çalışıyoruz
2. İş Güvenliğini Unutabiliyoruz
Evde çalışırken bile ufak tefek kazalar yaşıyoruz, daha profesyonel mutfağa adım adım yaklaşırken, hızlı olmamızı gerektiren bir ortam var oluşuyor. İş güvenliği nedir ve amaçlarını temel olarak anlamamız gerekir. Ekip arkadaşımızın da güvenlik bilgisindeki bir eksiklik bizlere pahalıya patlayabilir. Dolayısıyla ekip arkadaşlarımızı da gerektiğinde uyarabilmemiz gerekir.
3. Temizlik Yapmaktan Çekinebiliyoruz
Özellikle bulunduğumuz istasyondan sorumlu olarak başladığımız konumun sorumluluğunu almamız gerekir. Sadece kesme ve pişirme yapmadığımız mutfakta, temizlik malzemelerini de bilmemiz gerekir. Toparlamak zorunda olduğumuzu unutabilenlerimiz yada uğraşmak istemeyenlerimiz olabiliyor. Ancak mesleğin başlarında bu kaçınılmazdır. Bunu kabullenip sorumluluk almak daha mantıklı olacaktır.
4. Gıdaları Tanımıyoruz
Ürünleri tanıyamadan işe girişmek isteyen sabırsız öğrenciler olabiliyor. Ancak bu işin temelinde sabır yattığını unutmamak gerekir. Gıdaları tanımayı es geçip yemek yapmaya çalıştığımızda, sonuçtan memnun olmayabiliyoruz.
5. Yeterince Soru Sormuyoruz
Bu konuda biraz ikiye ayrılıyoruz aslında. Henüz eğitim almaya başlamamış arkadaşlarımız soru sorma konusunda daha istekli olurken eğitim almış olanlarımız soracak soruları olmadığı hissine kapılabiliyor. Birçok konuda olduğu gibi sorguladıkça ilerleyebileceğimiz bir meslek dalı olduğunu unutmamalıyız.
6. Klasikleri Umursamıyoruz
Eğitim almış olmanın farkı olarak, teknik bilgi ve yaratıcılıkta ilerleme prosedürüne geçerken, hali hazırdaki klasik lezzetlerimizin basit olduğu görüşünde olabiliyoruz. Ancak birçok detayın basitlikte olduğunu kabul etmeyenlerimiz olabiliyor.
7. Beklentilerimiz Çok Yüksek Oluyor
Hemen her şey olacak, her şeyi öğrenip her alanda çok iyi olabileceğimizi düşünebiliyoruz. Kendimize zaman vermekten korkuyoruz. İşe koyulduğumda muhteşem yemekler çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Aşçılık maaşlarında da aynı düşünceye kapılıyoruz. Maalesef hayallerdeki ücret gerçek hayattaki beklentiler ile eşleşmiyor.
Peki Ne Yapmalıyız ?
Tabi ki bunlar mutfakta yapılan çok büyük hatalar veya problemler değil. Ancak kalıcı olduğunda , eğitim almaya kapalı bir hale geliyoruz. Buda meslekte ilerleyememenize sebep olacaktır. Özet ile mutfakta hızlı olması gereken aşçılar, öğrencilik basamağında iken biraz daha temkinli ve yavaş gitmekten korkmamalıdırlar. Zaten bu basamak bunun için var.
1. Öncelikle Biraz Frene Basmalıyız
Hemen her şey olsun harikalar yaratayım diye düşünen arkadaşlarımız için söylemiş olalım. Örnek olmuş ustalara ve şeflerin hayatlarına bir göz atın. Çok uzun zaman alacak veya sizde öyle olmak zorundasınız da dememeliyiz elbette. Sadece sabretmeyi öğrenmeliyiz. Sonuç olarak rekabetin fazla olduğu bir zaman içerisindeyiz ve öğrenciler arası rekabette de zaman zaman yükselişler oluyor. Kendimizi başkaları ile kıyaslamayı yapmamaya çalışmalıyız. Başlangıç seviyesi için beklentilerimizi azaltırsak bu konuda huzurlu olma ihtimalimiz daha yüksek.
2. Ve Gaza Basması Gereken Gruplar
Bunlar genel olarak üniversitenin aşçılık ve gastronomi bölümünde eğitim gören arkadaşlarımız. Eğer daha öncesinde meslek lisesi veya herhangi bir yerde çalışma geçmişi yok ise, okurken mutlaka çalışma ortamını görmeleri gerekir. Okul bize çok iyi teorik dersler veriyor olabilir. Ancak gerçek hayatta pratiğin yoğun olduğunu görecekler. Okulda ilerlemeye ek olarak bir işleyişi de anlamak önemli çünkü her koşul okuldaki gibi olmayacak.
3. Daha Çok Sor
Çekingen öğrencilerin yanı sıra tecrübeli olanlar da oluyor bu çok yaygın. Tecrübenin getirdiği öz güven ile soru sormayı unutan arkadaşlarımız oluyor. Merak etmediğiniz, artık sormayı bıraktığınız noktadan sonra ilerleme şansınız çok düşük oluyor. Alacağımız her cevapta aldığımız kişinin bilgisine bağlı olarak da biraz değişebilir. Hatta yeri gelecek cevap alamadıklarını görecekler. Ancak yılmayıp size cevap verecek kişileri de bulmanın önemini de kavrayacaklar. Öğrenciler için güzel ve faydalı bilgiler veren yazıları takip edip bunun üzerine de soru sorun.
4. Paniği Bir Kenara Koyabilmeliyiz
Özellikle işe yeni başlayanlar için neye, nereden başlamak gerektiğini kestiremeyen bir grup olabiliyor. Kafa karışıklığına sebep olan bir durum. Mutlaka bir ustadan yada eğitmenden fikir almanızda fayda var. Rota oluşturmak önemli. Bunun içinde biraz araştırma gerekebilir. Araştırma sürecinde de hatalara düşebiliriz. Ancak paniklemeyelim zamanla daha iyisini bulabileceğiz.
Gastronomi Usta Öğreticisi Ceren Aksoylu