Trend

Her Yönüyle Çift Ve Aile Terapileri!

Danışmanlık ve psikoterapi hizmetleri hem bireysel zorlukları anlamlandırmak, aşmak ve ele almak için kullanılabilir. Çift ve aile terapilerinde ise bu ilişkilere odaklanan biçimde gerçekleşmektedir. Romantik ilişkilerde ya da ailelerde baştan beri var olan, ilerleyen dönemlerde gelişen ve çiftin/ailenin aşmakta zorlandığı konularda danışmanlık hizmetine başvurmasını içerir. Genelde çift terapisi aynı zorlukları yaşayan birden fazla kişiyi içerse de, bazen aile üyelerinden biri/ ilişkinin taraflarından biri de bu terapiden yardım almak isteyebilir. Çift ve aile terapileri çok yönlüdür ve terapistler kendi istekleri doğrultusunda farklı yaklaşımlar benimseyebilirler. Kendinize uygun bir danışmanlık almak ise sizin inisiyatifinizdedir.

Genel Hatlarıyla Çift ve Aile Terapileri

aile ve çift terapileri

Bireysel terapi seansları genellikle 50 dakika sürerken; çift ve aile terapileri 90 dakikadan oluşmaktadır. Terapi için uygun zaman aralıklarını terapistiniz ile belirleyebilirsiniz. Seans içinde verilen ödev ve egzersizlerin yerine getirilmesi açısından optimum süre belirlenir ve bu süreç genellikle iki ile üç hafta arasında olabilir. İlk seanslar daha detaylı değerlendirmenin gerçekleştirilmesi için daha uzun sürebilir. Bu beklenen bir durumdur. Bir çerçeve oluşturulması ve terapistinizin sizin hakkınızda bilgi sahibi olması için sorular yöneltir. İlişkinize dair zorlukları bireysel bakış açınızdan incelemek için ilk seanslar terapistinizin benimsediği yaklaşım doğrultusunda bireysel görüşmeler ya da birlikte bulunduğunuz görüşmeler olarak değişebilir.

Danışmanlık ve Çift Terapisi Size Hangi Konularda Yardımcı Olabilir?

danışmanlık ve çift terapisi

Danışmanlık veya terapi almak kendinizi ve ilişkinizi keşfetme yolculuğunda yardımcı olur. Düzen sağlamak, seansların devamlılığını yönetmek ve kendinizi bu güvenli ortamda açmak yolculuğunuza en büyük katkıyı sağlayacaktır.

  • Stresi Yönetme,
  • Daha iyi ve kaliteli aile içi iletişim,
  • Ebeveynlik yolunda kendinize ve çocuğunuza katkılar,
  • Kendini keşfetme,
  • İyileştirilmiş cinsel yaşam,
  • Çatışmayı yönetme ve problem çözme becerileri,
  • Kendinizi, partnerinizi ve ailenizin diğer üyelerini duygusal yönleriyle anlama fırsatı,
  • Kendinize ve ilişkinize olan güveni arttırma,
  • Seans alan danışanların yardımcı olduğunu düşündüğü alanlardır.

Psikoterapi ve Danışmanlık Aynı Şey midir?

psikoterapi ve danışmanlık aynı şeyler mi

Bu iki terim birbirinin yerine fazlasıyla kullanılır. Her ikisi de psikolojik kökenli sorunlar için paylaşım temelinde tedavi yaklaşımına atıfta bulunsa da aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Psikoterapi, uzun zamandır biriken hatta belki çocukluktan gelen psikolojik sorunlarla uğraştığınız uzun vadeli tedaviyi belirtmek için kullanılabilir. Geçmişinizi, deneyimlerin, düşünce kalıplarının ve davranışların dünyayla etkileşiminizi nasıl etkilediğini keşfederek şimdinin üstesinden gelmenizi sağlamaktadır.

Sorunları yönetmeye çalışmak yerine sorunların temel nedenini bulmaya çalışacağınız bir yaşantıdır.

Danışmanlık, sorunlu alanlarla başa çıkma yöntemleri, problem çözme ve öğrenme tekniklerini kullanarak davranış ve duygu değişimini hedefleyen bir yaklaşımdır. Genelde danışmanlık görüşmeleri zaman sınırlı ve yarı yapılandırılmış gerçekleşmektedir.

Psikoterapiye Mi Gitmeliyim? Yoksa Danışmanlık Hizmeti Mi Almalıyım?

psikoterapi ve danışmanlık

Bu sorunun karşılığını vermek ikisinin arasındaki anahtar farklılıklara bakarak mümkün olacaktır. Böyle bir karar alındığında kişi öncelikle kendine ve ilişkisine dönmelidir. ’Şuan ihtiyacım olan nedir?’ sorusunu cevaplayarak işe başlayabiliriz.

Danışmanlık;

  • Eyleme ve davranışa odaklanacaktır.
  • Muhtemelen daha kısa süreli ve çözüme odaklı olacaktır.
  • Danışmanlık geçmiş konulardan daha çok güncel konulara yönelik olacaktır.

Psikoterapi;

  • Muhtemelen danışmanlık sürecinden daha uzun sürecektir.
  • Daha derinlemesine olacaktır.
  • Psikoterapi muhtemelen bugünü olduğu kadar geçmişi de keşfedecektir.
Terapi Neler Başarabilir?

terapi neler başarabilir

İnsanlar, terapinin tüm sorunlarını çözeceğini umarak terapiye giderler, ancak gerçekte sadece siz (ve eğer bir çift olarak gidiyorsanız partneriniz.) hayatlarınızda değişiklikler yapabilir. Terapist, ne istediğinizi ve onu nasıl elde edebileceğinizi düşünmenize yardımcı olabilir, ancak bunu sizin için yapamaz.

Terapi, kendisini gerçekten ona emek veren kişiler için en iyi sonucu verir. Terapiye zaman ayırmaya çalışın ve seanslar arasında tartıştığınız konu hakkında düşünmek veya fikirleri denemek için zaman ayırın. Açık fikirli ve farklı olasılıklar hakkında düşünmeye hazırsanız yardımcı olur.

Uzman Psikolog Büşra Yiğit

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu