Diğer Adıyla Pitaya; Ejder Meyvesinin Faydaları

Ejder meyvesi, pitaya olarak da biliniyor. Daha önceleri pek bilinmeyen ejder meyvesi son yıllarda adını sıkça duyurmayı başarıyor. Ejder meyvesi pembe kabuklu bir meyvedir. Çeşitli kaktüs türlerinin arasında tatlı pitaya olarak adlandırılmaktadır. Dünya üzerinde çeşitli bölgelerde üretilen meyve, Türkiye’de de üretilmeye başlanmıştır. Adana ve Mersin illerinde üretim artmıştır. Bitkinin çiçekleri sadece geceleri açar. Çiçekler, şeklinden dolayı ay çiçeği ya da gecenin kraliçesi adını alır. Bahçelerde yetiştirilebildiği gibi evde saksılarda da yetiştirilmektedir. Kaktüsgiller familyasına ait olan ejder meyvesi biraz pahalı bir meyvedir. Genellikle tane olarak satılmaktadır. Meyvenin dışı pembe ve kalın kabuktan oluşmaktadır. Kabuğun altında beyaz ve kırmızı meyvesi vardır. Meyvenin içinde yoğun miktarda siyah çekirdekler bulunur. Ejder meyvesinin faydaları, tüketimi için merak uyandıran konulardan bir tanesi olmaktadır.

Ejder Meyvesinin Sağlığa Faydaları

pitaya nın faydaları

Ejder meyvesinin anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesi, içinde barındırdığı maddeler sayesinde sağlıklı bir meyvedir. Besleyici özelliği ile dikkat çeken ejder meyvesinin içinde bulunan değerler ise aşağıdaki gibidir.

  • 52 kalori
  • 1,1 g protein
  • 0,4 g yağ
  • 11 g karbonhidrat
  • 3 g lif
  • C vitamini
  • D vitamini

Ejder meyvesi besin değerleri yukarıda yer aldığı gibidir. Meyve, 100 gram üzerinden hesaplandığı zaman 52 kalori yapmaktadır. Düşük kalorili bir meyve olan ejder meyvesi yoğun oranla C vitamini barındırır. Bu sayede oldukça sağlıklıdır.

Ejder meyvesi, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücuda direnç kazandırır. Sağlıklı bir meyve olduğu gibi lezzetiyle de tercih edilmektedir. Meyvenin sağlığa olan faydalarından yararlanmak için meyveyi ölçülü tüketmek gerekir. Düzenli ve yeteri kadar tüketildiği zaman vücudu besler, vücuda direnç kazandırır. Birçok yararı insanlara sunan ejder meyvesinin faydaları şu şekildedir;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan özelliği vardır.
  • Kemik gelişimini destekler.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer.
  • Tip 2 diyabet hastalarının tedavi sürecini destekler.
  • Zayıflama sürecinde kullanılmaktadır.
  • Göz sağlığı için faydalıdır.

Pitaya olarak da bilinen Ejder meyvesi oldukça sağlıklı bir besindir. İçinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemi güçlenen bireyler hastalıklara karşı direnç kazanır. Meyvenin antioksidan özelliği vardır. Vücudu temizler ve çeşitli kronik rahatsızlıklar için önlem oluşturur. Ejder meyvesinin içinde kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum sayesinde kemik sağlığı güçlenir. Meyve, kan basıncını düzenleyici etkisi ile de bilinmektedir.

Ejder meyvesi düzenli tüketildiği zaman tansiyonu dengeler. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Tip 2 diyabet hastalarında kullanılan meyvenin faydalı olduğu görülmüştür. Şeker hastaları ejder meyvesi tükettiği zaman kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Ejder meyvesinin kalorisi düşüktür. Düşük kalorideki meyve özellikle diyet yapan insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirim sistemini düzenleyen meyve ara öğünlerde tüketilebilir. Yoğurt ile tüketildiği zaman daha uzun süre tok tutar. Göz kuruluğu olan bireyler için de oldukça faydalı bir besindir.

Ejder Meyvesi Nasıl Temin Edilir?

pitaya nasıl yenir

Ejder meyvesi tropikal bir bitkidir. Dünya geneline bakıldığı zaman sıcak iklimlerde yetiştiği görülür. Türkiye’de Adana ve Mersin başta olmak üzere sıcak şehirlerde üretilmektedir. Ejder meyvesi bu illerde toplandıktan sonra market ve manavlara gönderilir. Ejder meyvesinin satışını her market ve manav yapmamaktadır. Çünkü ejder meyvesi pahalı olduğu için insanlar her zaman alamaz. Ejder meyvesinin satışını yapan belirli manav ve marketler vardır. Genellikle tropikal meyvelerin üzerine hizmet veren manav ve marketlerde bulunmaktadır. Adana ve Mersin’de daha çok satılmaktadır. Çünkü meyvenin asıl yetiştirildiği yerler burasıdır.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenilir?

Ejder meyvesi alışılagelmişin dışında bir meyvedir. Farklı bir görünüme sahip olan meyvenin kabukları sert, içi çekirdekli ve meyve kısmı ise doğranabilecek kıvamdadır. Ejder meyvesinin çekirdekli olması sizi rahatsız etmemeli. Çünkü ejder meyvesi yenilirken çekirdekleri çıkartılmaz. Ejder meyvesinin içinde bulunan çekirdeklerin oranı fazladır. Meyveyi ikiye böldüğünüz zaman içinde siyah çekirdeklerin ne kadar yoğun olduğunu görebilirsiniz. Ejder meyvesini yemek istediğiniz zaman kabuğunu soymanız gerekir. Kabuğu soyduktan sonra dilimleyerek meyveyi yiyebilirsiniz. Eğer meyveyi doğrudan tüketmek istemiyorsanız salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Küp şeklinde doğradığınız ejder meyvesini salata tabağınıza ekleyebilir, yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Yemeklerinizle birlikte tükettiğiniz zaman hem doyurucu hem lezzetli meyve sayesinde vücudunuzu beslemiş olursunuz.

Ejder Meyvesi Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

pitaya nedir

Ejder meyvesi oldukça sağlıklı bir besindir. Ülkemizde meyvenin üretimi yapılsa da günümüzde hala kolaylıkla temin edilememektedir. Eğer Adana ve Mersin çevresinde yaşıyorsanız ejder meyvesini daha kısa sürede temin edebilirsiniz. Meyve, vücuda direnç kazandırdığı gibi vücudu besler. Düzenli tüketildiği zaman birçok faydayı vücuda kazandırır. Pitaya yerken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu yoktur. Ejder meyvesinin zararı bulunmamaktadır. Fakat doğru ölçülerde tüketmek önemlidir. Ejder meyvesi tüketen insanlar günde birden fazla meyveyi yememelidir. Aynı zamanda üst üste yenilen meyve bireyi rahatsız edebilir. Fazla tüketilen meyvenin zararı şu şekildedir;

  • İshale yol açabilir.
  • Karın ağrısı yapabilir.
  • Mide bulantısı yapabilir.
  • Kaşıntı yapabilir.

Bazı insanların vücudu daha hassastır. Hassas yapıya sahip olan insanlarda ejder meyvesi ölçülü tüketilmelidir. Fazla tüketilen meyve, bireyin bağırsak hareketlerini değiştirebilir. Karın ağrısı ve mide bulantısı da görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bazı insanlarda kaşıntı ve kızarıklık olduğu görülmüştür. Bu yan etkiler kişiden kişide değişmektedir ve ejder meyvesi yiyen insanların sadece küçük bir kısmında bu etkiler görülmüştür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu