Pratik Şeftali Lekesi Çıkarma Yöntemleri
Yaz aylarında yediden yetmişe herkesin severek tükettiği meyvelerin başında şeftali gelir. Bu meyvenin bazı türleri sulu ve olgun yapısı ile dikkat çekmekte ve çok daha fazla tercih edilmektedir. Dilimlenmeden tüketildiği takdirde ise bazı hoş olmayan durumlarla karşı karşıya kalmak mümkündür. Şeftali lekesi temizlemek için birçok farklı metot bulunmaktadır, peki nasıl çıkar bu lekeler?
Kumaş yüzeylerden bu lekenin arındırılması için bir miktar amonyak ya da doğal içerikler tercih edilebilir. En sık tercih edilen yöntemler;
- Sirke
- Limon
- Amonyak
olarak sıralanabilir. Özellikle doğal ve zararsız yöntemler tercih etmek istiyorsanız bu ürünleri gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Beyaz Tişörtten Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar?
Beyaz tişörtten şeftali lekesi çıkarmak için hızlı olmak ve anında müdahale etmek oldukça önemlidir. Hızlı davranmak ve çözüm yolunu uygulamaya koymak için izlenmesi gereken adımlar;
- Tişörtte lekenin bulunduğu bölgeler bir süre boyunca sıcak su ile arıtılır.
- Dağılmaya başlayan lekenin kumaş yüzeyine tutunmasını önlemek için bir miktar tuz ve limon karıştırılarak bölge çitilenir.
- Bu adım sonrasında leke iyice dağılmadıysa biraz karbonat uygulanarak tekrar çitilenir.
- Lekenin iyice dağılması halinde tişört normal bir programda çamaşır makinesinde yıkanır.
Beyaz kumaş yüzeyleri lekeyi oldukça belli ettiklerinden dolayı süreç göz korkutucu bir hale gelebilir. Uygun ortamın sağlanması halinde hızlı müdahale edilmesi durumunda leke kolaylıkla çıkmaktadır.
Şeftali Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?
Şeftali lekesi oldukça inatçı ve zorlu bir leke olabilir. Özellikle suyunun geniş kumaş yüzeylerine temas etmesi halinde yalnızca yıkamak bu lekeyi çıkarmak için yeterli olmaz. Tişört, pantolon, koltuk yüzeyleri gibi alanlarda bulunan lekeler için limon ve tuz karışımı olumlu sonuçlar verebilir. Örneğin koltukta yer alan bu leke için;
- Temiz bir su ve bez ile lekenin bulunduğu bölgedeki fazlalık alınır.
- Bölgenin kuruması beklenmeden bir miktar tuz ve limon suyu ile hazırlanan karışım yardımıyla bölge bez yardımıyla temizlenir.
- Son adım olarak tekrar temiz bir su yardımıyla tuz fazlalığı temizlenebilir.
Halıdan Üzerinden Çıkarma Yöntemleri
Özellikle küçük çocukların bulunduğu evlerde halılarda şeftali lekesi oluşma ihtimali çok daha fazladır. Halı yüzeyleri diğer kumaş yüzeylerden farklı olduğundan dolayı bu bölgedeki lekenin giderilmesi için daha farklı bir yöntem kullanılmalıdır. Halıdaki şeftali lekesi nasıl çıkar? İşte yöntemler;
- Lekenin bulunduğu bölgedeki fazlalık temiz bir bez yardımıyla tampon hareketler yapılarak alınır.
- Bir su bardağı ılık su ile aşındırıcı özelliği bulunmayan bir bulaşık deterjanını karıştırarak lekenin olduğu bölgeye uygulayın.
- Leke bölgeden kaybolana kadar bu karışım yardımıyla temizlenir.
Karışımın etkisini göstermesi halinde uygulama bölgesini temiz su kullanarak temizleyebilirsiniz.
Şeftali lekesi çeşitleri arasında en zor ve uğraştırıcı olanı da kuruyan lekelerdir. Meyvenin içeriğinde bulunan parçacıklı ve lifli yapı yüzeylerde kuruyarak tutunmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda içerdiği şeker oranı sayesinde leke daha zorlu bir hal alabilir. Kurumuş şeftali lekesi çıkarmak için yapılması gerekenler;
- Sirke ve limon suyu ile bir karışım elde edilir.
- Lekenin bulunduğu bölge bir miktar ıslatılır. Bu adım lekenin dağılması ve yumuşaması için daha kolay bir uygulama imkânı sunar.
- Yumuşayan bölgeye sirkeli karışım dökülür ve temiz bir bez ile iyice ovalanır.
- Leke tamamen dağılana kadar aynı işlem tekrarlanır.
Bu adımlar tekrarlandığı halde leke çıkmıyorsa, yüzey üzerine bir miktar amonyak uygulanır. Aynı adımları amonyak için tekrarlayarak başarılı bir sonuç elde etmek kurumuş lekelerde mümkündür.