Facebook Pixel
Trend

Slow Food Akımı: Daha Güzel Bir Dünya İçin!

Önce Ruhumuz Sonra Karnımız Doysun! Öyle bir akım hayal edin ki günümüzdeki en yaygın yemek düzenine karşı dursun ve bu konuda birçok başarılara imza atsın: slow food!

Slow Food Nedir?

slow food nedir

Küreselleşme süreci, gelenekselin ve kültürün yok olmasına, dolayısıyla yerel grupların alışık oldukları şekilde yaşayamamasına neden olabilmektedir. Ortaya çıkan bu engeller bazı sosyal hareketlerin doğmasına sebep olmuştur.

Öyle ki; bu yolla Slow Food (yavaş yemek) akımı geleneksele tehdit oluşturan küreselleşmeye karşı oluşmuş bir fırsat ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi toplumsal planlamayı içeren örgütlenmeler de, yerel kimliği sürdürebilme sorununa cevap olarak verilen bütünsel, mekân odaklı çözüm ve fayda sağlayan hareketler olarak
karşımıza çıkmaktadır.

Slow Food (Yavaş Yemek); Bir İtalyan gastronom olan Carlo Petrini tarafından, 1986 yılında İtalya’nın Langhe
Bölgesindeki Cuneo kentinde başlatıldı. Hareketin nedeni Mc Donald’s açılmasına gösterilen tepkiydi. Slow Food, kültürel ve gastronomik sürdürülebilirliği hedefleyen uluslar arası bir harekettir. Aynı zamanda, dünya genelinde gıda tarım ve bunların çeşitliliğini savunur. Evcil yada vahşi hayvan ve sebze türlerini korur. Lezzetin tek tip olmasına karşıdır. Tüketicinin bilinçlenmesini ister.

Slow Food akımı 3 temel ilkeyi esas alır bunlar;

  1. İyi,
  2. Temiz
  3. Adil

kavramlarıdır. Kavramların açıklamalarını yapmak gerekirse eğer;

  • İyi: 5 duyu organımıza hitap eden, taze ve mevsimsel
  • Temiz: Çevreyi ve hiçbir canlının sağlığını tehlikeye atmayan yiyecek-içecek üretimi ve tüketimi
  • Adil: Hem üreticiler hem de tüketiciler için adil şartlar ve fiyatlar

Bu 3 ilkeye dikkat edildiğinde aslında yüzyıllardır toplumumuzda esas alınan, olması gerektiğini savunduğumuz kavramlardır. Slow Food akımı aslında dünyanın neresinde ortaya çıkmış olursa olsun içerik olarak bütün toplumların özünde savunduğu küresel bir örgütlenmedir.

Not: Slow Food, 2004 yılında kurulan Gastronomi Bilimleri Üniversitesinin açılışında etkili olmuştur. Lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitimler verilmektedir. Gıdaya akademik bir değer kazandırmak için çeşitli eğitimler verilmektedir.

Slow Food Felsefesi

slow food felsefesi

Slow Food, yemek yemenin yaşamın temeli olduğunu belirtmektedir. Yemeklerin kalitesini yükseltmek ve yemeğe zaman ayırmak, hayattan zevk almamızı sağlayacak en basit yöntemdir. Bu basit yol, Slow Food’un felsefesidir.

Slow Food akımının sembolü “Salyangoz” dur. Salyangoz, yol boyunca gidebilmek için çok zaman harcar, telaş etmez ve evini kolayca her yere götürür. Salyangoz yavaştır. Yavaşlık temel erdemdir. Akıl ve ağırbaşlılığı ifade eder. Buradan yola çıkarak yavaşlıktan kastının insanlar yerine doğanın tercih edilmesi olarak tanımlar.

Cittaslow Nedir (Yavaş Şehir) ?

Yavaş Şehir hareketi İtalya’da 3 tane belediye başkanının katılımı ile başlamıştır.

Hareket, ekolojik olarak hassas, bölgesel olarak otantik ve gastronomi odaklı turizm ile ticareti teşvik etmeye çalışmaktadır. Yavaş Şehir hareketi, sürdürülebilir kentsel kalkınma için günlük hayatı etkileyen küreselleşmenin, tekdüzeliğin, standartlaşmanın ve kurumsallaşmanın olumsuz etkilerine alternatif bir yaklaşım sunmaktadır.

Yavaş Şehir kentleri, kendi “mekân algısını” tekrar keşfederek ve kendi kimliğini, temellerini ve değerlerini kucaklayarak daimi tüketim çılgınlığına ve dengesiz ekonomiye karşı çıkmaktadır.

Globalleşmeye karşı açık ve kökten bir cevaptır; aynı zamanda Yavaş Yemek hareketiyle yakından ilişkilidir. Yavaş Yemek hareketi, yiyecek, yöresel gruplar, mekân duygusu ve misafirperverlikle ilgili
olarak yöresel farklılığın kaybına karşı koymaya odaklanırken; yavaş şehir veya hareketi kentsel yaşanılırlığı ve yaşam kalitesini korumayı ve arttırmayı hedeflemektedir. İki hareketin amaçları farklı fakat tamamlayıcıdır.

Türkiye’deki Yavaş Şehirler

Dünyada uzun zamandır bilinen ve yaygın olan Yavaş Şehir akımı Türkiye’de de tanınmaya başlanmıştır ve şuan 18 şehir bu listeye girmiştir. Bu 18 şehrin ilki İzmir’in Seferihisar ilçesidir. Son olarak Ankara’nın Güdül ilçesi bu listeye dahil olmuş ve Türkiye’nin 18. sakin şehri seçilmiştir. Ankara’nın ise ilk sakin şehridir.

Not: 18 şehrin hepsini görmek için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz: https://cittaslowturkiye.org/

Sonuç olarak;

Yavaş yemek ve yavaş şehir akımları; yozlaşan, küreselleşen ve en önemlisi özünü kaybeden dünyada sahip çıkılması gereken hareketlerdir. Bizler doğru yolda ilerleyen bu akımları öğrenir, destek çıkar ve aynı yolda yürürsek daha güzel bir dünya bırakabiliriz!

Mutfak Sanatları Uzmanı Zahide Yeşim Özkalay

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu