Pişti Nasıl Oynanır? Puan Hesaplama ve Taktikler
İçindekiler
Kağıt ile oynanan oyunlar içerisinde hem keyifli hem de kolay bir oyun olması ile de pişti çoğu zaman tercih edilen bir oyun olmuştur. Ailecek akşamları ya da arkadaşlar arasında eğlenmek için hoş bir seçenektir. İhtiyaç duyulan tek şey ise bir deste kağıttır. Ancak her oyunda olduğu gibi piştinin de kuralları bulunmaktadır. Bu kurallara göre pişti oynanmaktadır. Peki, pişti nasıl oynanır? Gelin birlikte tüm detaylarına bakalım.
Pişti Oyunu Nasıl Oynanır?
Pişti nasıl oynanır sorusunun yanıtı da oldukça detaylıdır. 52 deste ile oynanmaktadır. 2 veya 4 kişi olunmalıdır. 1 ya da 3 kişi ile oynanmamaktadır. İlk önce deste güzel bir şekilde karıştırıldıktan sonra basit bir şekilde dağıtılmaktadır. Sonrasında ise üst üste olacak şekilde sayıların üst üste gelmesi ile de kağıtların toplanması temeline dayanmaktadır. Basit bir mantığı vardır ama oldukça eğlenceli bir oyundur.
Dört kişi oynayacak ise;
- Her bir oyuncuya dörder tane kart dağıtılır. Toplamda 16 tane kart dağıtılmış olur.
- Bunun yanında ise 1 tane açık ve 3 tane kapalı olmak üzere de kağıt yerleştirilir. Böylelikle de oyun başlamış olur.
- Yerde bulunan kağıt üzerinde yer alan aynı rakam olan kartı atan oyuncu yerde olan bütün kağıtları alır.
- Bütün deste içerisinde en önemli kart jokerdir. Çünkü sayısı ve üzerinde bulunan özelliği ne olursa olsun bütün kartları alma hakkına sahip olduğu için jokeri alan kişi her şeyi yapabilir.
Bir deste içerisinde maça, kupa, sinek ve karo olmak üzere 4 farklı kağıt bulunmaktadır. Her birinin üzerinde de sayılar yer almaktadır. Oyunun ise en önemli noktası pişti yapılmasıdır. Bir oyuncu ortaya elindeki kağıtlardan bir tanesini artar. Diğer oyuncu da aynı rakamlı bir sayı atması ile pişti diyerek yerde bulunan kağıtları alır. Sonrasında ise rakip yeni bir kat atar ve oyun devam eder. Kağıtlar bitene kadar oyun devam eder.
Elde bulunan kağıtlara göre de bazen kısa bir süre bazen ise uzun bir süre alabilir. Jokeri olan oyuncu dilediği zaman kullanabildiği için oyunun da gidişatı bir anda değişebilmektedir.
Pişti Oyun Kuralları Nelerdir?
Kuralsız oyun olmadığı için piştide kurallar yer almaktadır. Bu kurallar ise;
- Aynı rakamlar birbirini alır.
- Farklı rakamlar birbirini alamaz.
- Kartları dağıtan oyuncu, oyuna başlayan ilk kişidir.
- Oyun boyunca oynama sırası çok önemlidir. Soldan sağa doğru ilerlemektedir.
- Desteyi tam ortadan kesecek oyuncu ise kağıt dağıtımı yapan oyuncunun solunda yer alan diğer oyuncudur.
- Deste kesildiği zaman oyuncunun elinde yer alan kart joker ise desteyi kesen oyuncunun joker kartını alma hakkı bulunmaktadır. Eğer jokerden farklı bir kart gelir ise destenin en altına eklenmektedir.
- Oyunun başlaması için yere toplam 4 tane kart konulması gerekmektedir.
- Oyunun başlayabilmesi içinde oyuncuların ellerinde bulunan kartların 3 tanesinde de aynı rakam ve aynı değer olması durumunda ise oyun başlamadan biter. Kurallar gereği bir oyuncunun elinde 3 tane aynı kart olamaz. Bu nedenden dolayı deste yeniden karıştırılarak ortadan ikiye bölünmelidir.
- Oyuna başlayacak ilk oyuncu yerde kapalı olan 3 kağıdı görebilir. Ancak diğer oyuncuların böyle bir hakkı yoktur. Bu durumun nedeni ise atacağı ilk kartı seçebilmesi içindir.
Pişti Kart Puanları
Pişti oyununda puanlama sistemi oldukça basittir. En yüksek puan ise piştidir. Puan değeri olarak ise 10’a denk gelmektedir. Bunun yanında oyuncunun elinde oyun sonunda as kalmış ise bu kartlarda 1 puana eş değerdir. Oyuncunun elinde sinek ikili kalmış ise 2 puandır. Karo onlu ise de 3 puandır. Valenin de puan değeri birdir.
Eğer oyuncunun elde ettiği kart sayısı rakibinden fazla olması durumunda fazladan da 3 puan eklenmektedir. Bu şekilde hesaplamalar yapılır ve sonrasında deste karıştırılarak kartlar dağıtılır. Böylelikle oyun yeniden başlar.
Oyun istendiği kadar yeninden başlatılabilir. En sonunda da puanlar toplanarak en yüksek olan oyuncu belirlenerek oyunun kazanı olmaktadır. Farklı taktikler ve kart takipleri ile de yüksek puanlar alabilirsiniz.
Pişti Taktikleri Nelerdir?
Pişti, sadece bir kağıt oyunu değildir. Oynarken bazı taktikler bulunmaktadır. Bu taktikler ise;
- Jokerin destedeki yeri oldukça önemlidir.
- Jokerin yanında ise valenin de nerede olduğu oldukça önemlidir.
- Dağıtan kişi destenin içerisinde hem valenin hem de jokerin nerede olduğuna dikkat etmelidir. Böylelikle rakiplerin eline bu kartların geçmesinin önüne geçilmiş olmaktadır.
- Rakibin kullandığı kartların da kontrol edilebilmesi için bir seçenek oluşturulacaktır.
- Yere atılan kartlar yakından takip edilmelidir. Böylelikle dağıtım sırasında akılda tutulan kartlar arasından bu kartlar elenerek diğer oyuncunun sonraki hamlesini anlayabilirsiniz.
- Çoğu zaman oyunun başlangıcında pişti yapma olasılığı daha yüksektir. Buna da dikkat edilmelidir.
Kart dağıtımına, dağıtan oyuncunun solunda yer alan oyuncundan başlar. Bu durumda da oturulan yerin önemi ortaya çıkmaktadır. Desteyi kararken joker ve valenin en altta kalması içinde denemeler yapılabilir.