Plastik Boya Lekesi Çıkarma Teknikleri
Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Plastik boya lekesi oldukça zorlu sorunlardan birisidir. Evlerde, ofislerde, iş yerlerinde ve diğer bütün ortamlarda karşılaşabilirsiniz. Özellikle duvarlar boyanırken böyle bir durum ortaya çıkar. Uygulama sırasında çeşitli alanlara damlayabilir, sıçrayabilir. Yapılması gereken aslında önceden önlem almaktır. Önlem alarak sorunu tamamen yok edemeseniz de en aza indirebilirsiniz. Tulum giymek, yerlere, parkelere gazete sermek, eşyalarınızı naylon veya muşamba ile kaplamak yapabileceklerinizden bazılardır. Eğer bu önlemleri almadınız ya da aldığınız halde engel olamadı iseniz çeşitli şekillerde çözüm bulabilirsiniz. Peki, plastik boya lekesi nasıl çıkar? Şu alanlar için neler yapmanız gerektiğini sıralayacağız:
- Kıyafetlerden,
- Koltuklardan,
- Ahşap yerlerden,
- Elden,
- Fayanstan,
- Otomobillerden.
Bütün bu alanların her birisinin özellikleri farklıdır. Bu yüzden yapılacak uygulamalar da farklıdır. Bütün yüzeylerde belirteceğimiz yöntemleri kendiniz deneyebileceğiniz gibi profesyonel firmalardan destek almayı da seçebilirsiniz.
Kıyafetten Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafetleriniz üzerinden plastik boya lekesi çıkarmak çok zor değildir. Fakat dikkatli olmakta fayda var. İlk olarak giysinizin türü fark etmeksizin kalıntıları kazımanız gerekir. Bunu bir bıçak yardımıyla yapabilirsiniz. Böylece fazlalıkları almış olursunuz. Eğer sıçrama, dökülme henüz yeni olmuş ise soğuk suyla durulayarak kıyafetinizi yıkayabilirsiniz. Sıcak su, kalıntının yayılma ihtimalini arttırır. Bu yüzden bütün uygulamalarda müdahaleyi soğuk su ile yapmakta fayda var.
Islak bir kalıntı olması halinde bir miktar pudrayı üzerine dökebilirsiniz. Pudra emeci özelliğiyle emecektir. Ardından da bol su ile yıkamalısınız. Sonunda kumaş türüne göre değişebilse de pek çoğundan istediğiniz verimi aldığınızı göreceksiniz.
Kıyafetlerinizdeki kalıntılarda ilk olarak bir süre soğuk suyun içinde bekletin. Ardından üzerine bir miktar sıvı deterjan dökün. Bu, kusurlu alanın yumuşamasını sağlayacaktır. Sonrasında uygun bir programda çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkadığınızda sorunun büyük ekseriyetle çözüldüğünü görebilirsiniz. Uygun şekilde yıkandığı taktirde makinede yıkamak genel olarak etkili bir çözüm olur.
Koltuktan Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Plastik boya lekesi evlerinizde, ofislerinizde ve diğer yaşam alanlarınızda koltuklarınıza bulaşmış olabilir. Bu durumda öncelikli tavsiyemiz evlerde müdahale etmek yerine profesyonel temizlik ekiplerinden yardım almanızdır. Fakat tam olarak kurumadı ise bazı yöntemler işe yarayabilir. Sıçrama yeni oldu ise soğuk su ve bir bez yardımıyla müdahale edebilirsiniz. Soğuk su kurumadan donmasını sağlayacak, bu sayede kurtulması daha kolay olacaktır.
Eğer soğuk su ve bez ile koltuğunuzdaki sorunu çözmedi iseniz tiner kullanmaktır. Fakat tineri öncelikle kutluğunuzun görünmeyen bir yerinde uygulayarak test edin. Herhangi bir sorun yaşamaz iseniz temiz bir bez ile tineri kusurlu yere tampon yaparak uygulayın. Bu işlem sonucunda büyük ihtimal plastik boya lekesi kalıntısından kurtulacaksınızdır. Ardından bol su ile tinerli yeri durulayın ve pencereleri açarak odanızı iyice havalandırın.
Ahşaptan Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Ahşap üzerinde de tıpkı diğer yüzeylerdeki gibi plastik boya lekesi henüz kurumamış ise kolaylıkla çıkacaktır. Bunun için sorunlu yere bir miktar pudra döküp alkol ile temizleyin. Kolayca çıkacaktır. Eğer kurumuş ise bu durumda temizleme işlemi biraz daha zor olacaktır. İlk yapacağınız işlem jilet tarzı bir kesici ile artığı ahşaptan kazımanız gerekir. Ardından ıslak bir bez ile sıçramanın olduğu alandaki kalıntıları silmelisiniz. Sonra bol su ile silip kurulamalısınız. Hemen akabinde kalıntıyı çıkarmak için alkollü bir bez ile iyice silmelisiniz.
Ahşap üzerinde söz konusu kalıntılar oldukça çok olabiliyor. Eski veya yeni boyamalar sırasında mekanlarda bulunan ahşaplar nasibini alabiliyor. Bu yüzden çeşitli firmalar bazı ürünler çıkarmış bulunuyor. Bu temizlik ürünlerini kullanarak da sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Üstelik eşyalarınıza zarar vermez, eşyalarınız zarar görecekmiş kaygısı taşımazsınız.
Elden Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
El her zaman bu tür bir durumla en fazla karşılaşılan yerdir. Fakat pek de zor değildir. Elinizdeki plastik boya lekesi ile mücadele etmenin en kolay yolu elinize bulaştığı anda bol su ve sabun ile elinizi temizlemek olacaktır. Eğer kurumuş ise biraz daha meşakkatli olur. Bu durumda ilk olarak elinizi sıcak su yardımıyla yıkayın ve iyice nemlendirin. Ardından tırnaklarınızla yavaş yavaş kalıntıları kazıyın. Burada bir bıçaktan da yardım alabilirsiniz.
Çok derin uygulama yapmaya çalışırsanız derinize zarar verebilirsiniz. Bu yüzden yavaş hareket etmeyi tercih edin. Eczanelerde alkollü su bulunuyor. Bunlardan bir beze dökerek ellerinizi silin. Hala kurtulamadıysanız elinizi bol tiner ile temizlemeniz gerekir. Tiner uyguladıktan sonra tamamen çıkmasa da yumuşar. Siz yumuşamadan faydalanarak kazıyabilirsiniz. Bu sayede neredeyse tamamına yakınından kurtulabilirsiniz.
Fayanstan Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
İnşaatlarda tamirat, tadilatlar sırasında etrafa sıçramaları engellemek neredeyse imkansızdır. Bunlardan payını alanlardan birisi de fayanslar olur. Fayanslardaki plastik boya lekesi mutfak tezgahlarında, banyolarda, balkonlarda ve diğer fayans olan yerlerde başınıza gelebilir. Bu, diğer yerlere göre aslında en kolay olanlardan birisidir.
Eğer fayanslarınız üzerindeki sıçrama kurumamış ise hemen bir peçete, kâğıt havlu ya da emici bir bezle sadece bulaşma olan yüzeye dokunarak temizleyebilirsiniz. Eğer ovalarsanız etrafa dağılabilir. Ardından da tinerli bir bez ile silerseniz iz kalmayacaktır.
Fayansa gelen sıçramalar kurumuş ise bir spatula ya da bıçağın sırt kısmı ile hafifçe damlacığı çıkartabilirsiniz. Çizilme olmaması için son derece hassas olmalı, fevri davranmamalısınız. Daha sonra alan üzerine biraz tiner döküp ovalayın. Miktara göre ovalama gereksinimi değişebilir, fakat daha sonra çıktığını görebilirsiniz.
Otomobilden Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Sıçrama kimi zaman otomobilinize ya da aracınıza gelmiş olabilir. Eğer kurumamışsa bunun temizliği kolaydır; fakat kurumuşsa yapabileceğiniz tek şey en inatçı lekelerin temizlenmesine yardımcı olacak kimyasal ürünlerden yararlanmaktır. Bunlardan edinip kullanım talimatlarına uygun şekilde aracınızı temizleyebilirsiniz.