Facebook Pixel

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş apsesi, vücutta oluşan bakterilere karşı vücudun verdiği tepkime olarak isimlendirilebilir. Apse, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Dişte oluşan apseler ise oldukça ağrılı bir sürecin başlangıcıdır. Dişte oluşan apse, insanların günlük yaşamını kısıtlamaktadır. Ağız içinde oluşan apseler iki farklı gruba ayrılır. Bunlar;

  • Diş köklerinde oluşan apseler
  • Diş aralarında oluşan apseler

İki apse türü de oldukça zordur. Ağrılı geçen süreç içinde birey rahat konuşamaz, yemek yiyemez, bir şeyler içemez. Apse için çeşitli yöntemler uygulanır. Dişinde apse oluşan birey, doktora gittiği zaman ilaç tedavisi uygulanacaktır. Eğer ilaç tedavisinin uygulanması istenmiyorsa doğal yollarda oluşan apse tedavi edilebilir. Çok ilerleyen apselerde bu doğal yöntemler mükemmel bir sonuç veremeyebilir. Fakat apsenin başlangıcında bu yöntemler uygulanırsa daha iyi sonuç elde edilecektir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

apse yapan dişe ne iyi gelir

Her ne kadar ağız ve diş sağlığına dikkat etseniz de vücudunuzda oluşan bakteriler nedeniyle apse oluşumu gerçekleşebilir. Apse, basit bir rahatsızlık gibi görülse de aslında ciddi bir rahatsızlıktır. İlerlediği zaman dayanılmaz bir ağrı oluşturur ve bireyi birçok yönde kısıtlar. Dişte apse belirtileri ise şu şekildedir;

  • Sık sık hissedilen diş ağrıları
  • Bir şeyler yerken dişlerde hassasiyet oluşması
  • Bir şeyler içerken dişlerde hassasiyet oluşması
  • Konuşurken, nefes alırken dişlerde sızlama olması
  • Bir şeyler çiğnerken diş ağrılarının olması
  • Apseden kaynaklı yüz ve boyun kısmında şişmelerin olması
  • Ateşlenme

Yukarıda yer alan belirtiler, apsenin yol açtığı belirtilerdir. Apse, diş köklerinde ve diş aralarında olabilir. Apsenin başlangıcında diş köklerinde ve diş aralarında oluşan ağrı kendini belli etmeye başlar. Bu ağrı sık sık hissedilir. Eğer diş köklerinde ve diş aralarında sızlamalar oluyorsa ağız bakımına ekstra özen göstermeye başlamalısınız. Eğer ağız ve diş sağlığınızı ertelerseniz apse kısa sürede büyüyecek ve daha zor bir hale gelecektir.

Bir şeyler yediğiniz zaman ya da bir şeyler içtiğiniz zaman dişlerinizde sızlamalar oluyorsa diş hassasiyeti başlamış demektir. Apse, diş hassasiyetine neden olmaktadır. Yediğiniz ve içtiğiniz besinler dişlerinizi rahatsız eder. Konuşurken ya da ağzınızı her açtığınızda dişleriniz hava ile temas edecektir. Dışarıdan gelen hava, dişlerinizle temas ettiği zaman dişlerde sızlama oluşturur.

Dişte oluşan apseler ilerledikçe yüzde ve boyunda şişme yapar. Bu şişlik bir süre sonra fark edilmeye başlar. Apse ilerledikçe ateşlenmeye neden olur. Basit bir rahatsızlık gibi görülse de aslında ilerledikçe ciddi bir hal alır. Oluşan ağrı ve ateş bireyin konuşmasını, bir şeyler yiyip içmesini, uyku düzenini olumsuz etkiler.

Apse Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apse, röntgen ile belirlenir. Eğer diş ağrısı ve şişme varsa doktora başvurmalısınız. Çünkü apse ilerlediği zaman daha kötü bir hal alacaktır. Apsenin yol açtığı belirtiler görülmeye başlandığı zaman doktora gidilmelidir. Doktor, çektiği röntgende oluşan apsenin ne durumda olduğunu belirler. Bu doğrultuda tedavi uygulanır. Peki, diş etinde oluşan apseler tedavi edildikten sonra yeniden apse oluşur mu? Diş etinde oluşan apseler tedavi edildikten sonra yenilenebilir. Apse, vücutta bulunan bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Vücut, bakterilere tepki olarak apse oluşturur. Oluşan bu apse tedavi edildikten sonra yeniden ortaya çıkabilir. Apsenin yeniden ortaya çıkması için vücutta bakterilerin bir araya gelmesi gerekir. Ağız ve diş sağlığına gerekli önemi göstermezseniz bakterilerden kaynaklı apse oluşumu gerçekleşecektir.

Apsenin Tekrar Etmemesi İçin Ne Yapmalı?

apse yapan diş

Apse, dayanılması çok zor ağrıları hissettirir. Diş apsesi ağrısı vücudu etkisi altına alır. Oluşan apse, bireyin tüm düzenini bozacaktır. Birey, apseden kaynaklı olarak ağzını rahat hareket ettiremez. Bu nedenle bir şeyler yiyip içerken sıkıntı yaşar. Diş ve diş etlerinde hassasiyet başlar. Apsenin tekrar etmemesi için bazı önlemler almak gerekir. Apse için alınacak önlemler ise şu şekildedir;

  • Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Dişler düzenli olarak doğru fırça ve macunla fırçalanmalıdır.
  • Ağız bakım suyu ile gargara yapılmalıdır.
  • Oluşan apsenin büyümemesi için yemek yerken dikkat edilmelidir.
  • Oluşan apsenin büyümemesi için sıcak ve soğuk besinler tüketilmemeli, çiğnemesi zor yiyecekler yenmemelidir.
  • Diş aralarında yemek kalıntıları kalıyorsa diş ipi ile kalıntılar temizlenmelidir.
  • Düzenli olarak diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Yukarıda yer alan maddelere dikkat edildiği sürece dişte apse oluşumu önlenebilir, kontrol altına alınabilir.

Apse Oluşumuna Ne İyi Gelir?

Dişinizde apse olduğu zaman evde kendi yöntemlerinizle oluşan apseyi tedavi edebilirsiniz. Fakat apse oluşumunu tedavi etmeniz için apsenin çok ilerlememiş olması gerekir. Eğer apse ilerlemiş durumdaysa doktora başvurmak en doğru çözüm olacaktır. Yeni oluşmaya başlamış, henüz çok ilerlememiş apseler evde kontrol altına alınabilir. Dişteki apseye iyi gelen çözümler ise şu şekildedir;

  • Aspirin kullanılabilir.
  • Ağrı olan yere kolonyalı pamuk konulabilir.
  • Bir süre çene yorulmamalıdır. Sert besinler tüketilmemeli, soğuk ve sıcak besinlere ara verilmelidir.
  • Apse olan bölgede diş ipi kullanılmamalıdır.
  • Nar suyu ile gargara yapılabilir.
  • Tuzlu su ile gargara yapılabilir.
  • Sirkeli su ile gargara yapılabilir.
  • Apseli bölgeye karanfil uygulanabilir.
  • Karbonatlı su ile gargara yapılabilir.

Apse yapan bölge için yukarıdaki işlemler uygulanabilir. Apse, ağrılı bir sürecin başlangıcıdır. Bu süreci en rahat şekilde atlatmak için gargara yapmak en iyi çözümdür. Gargara suları yerine sirkeli su ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. 2 – 3 saatte bir gargara yapılarak apseli bölge rahatlatılır. Gargara sayesinde bölgedeki iltihap akıtılmış olur, apse tedavi edilebilir. Nar suyu da apsede oldukça etkilidir. Yarım bardak sıkılmış nar suyu ile gargara yapıldığı zaman narın içindeki etken maddeler apseyi yatıştırır ve apsenin geçmesine yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu