Facebook Pixel
Trend

Dilde Papilla Kabarması 8 Nedeni

Dilde Papilla Kabarması Nedir?

dilde papilla kabarması nedir

İnsan vücudunda bulunan duyu organlarından bir tanesi de tat alma duyusudur. Tüketilen yiyeceklerin acı, tatlı, ekşi veya tuzlu olduğunun anlaşılmasının yanı sıra yiyeceklerin sıcak veya soğuk olduğu da bu duyu organı sayesinde algılanmaktadır. Yiyeceklerin bu özelliklerinin algılanmasını dil yüzeyinde yer alan ve Papilla adı verilen pütürcüklü yapılar sağlamaktadır. Bu yapılar, tat alma duyusunun temel taşları olarak adlandırılmaktadır. Her bireyde farklı miktarda ve farklı boyutlarda bulunmaktadır. Bu pütürcüklü yapılar ortalama bir ila iki haftada bir düzenli olarak kendilerini yenilemektedir. Yenileme işlemi, eğer bu yapılarda herhangi bir hasar meydana gelmişse daha sık ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Peki, dilde papilla kabarması, şişmesi neden olur?

Pütürcüklü yapıya sahip olan bu yapıların hasar alması veya tahriş olması nedeniyle dilde papillaların büyümesi gözlenmektedir. Yiyecek tüketimi esnasında tat alamama ve yanma hissine neden olan bu durumun uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Dilin Arkasındaki Papillaların Büyümesi Nedenleri

dilde papilla kabarması

Pütürcüklü yapıya sahip bu yapıların içerisinde mikrovilliler adı verilen duyusal hücrelere sahip saça benzeyen çok küçük yapılar vardır. Mikrovillilerin asıl amacı aldığı bilgileri beyne iletmektir. Mikrovillilerde oluşan hasarlar veya tahrişler, dilde papilla büyümesi durumuna neden olmaktadır. Dilde papilla kabarması başlıca nedenleri şunlardır;

  1. Özellikle çok sıcak ve çok acı olan yiyeceklerin veya içeceklerin tüketilmesi bu yapılarda hasara neden olan etmenlerin başında gelmektedir. İnsan vücuduna alınan sıcak yiyeceklerin en ideal sıcaklığı 70 ile 80 derece arasında olması gerekmektedir. Daha yüksek sıcaklıklarda alınan gıdalar, sadece bu pütürcüklü yapılarda değil yemek borusunda ve midede de hasarlar oluşturarak hayati risklere sebep olabilmektedir.
  2. Bir başka neden ise çok acı olan gıdaların sıklıkla tüketilmesidir. Acı, aşındırıcı etkiye sahip bir yapıdadır. Sadece tat alma duyusu üzerinde değil sindirim sisteminden dolaşım sistemine kadar pek çok sistem üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Dolayısıyla acı biber, karabiber, sarımsak gibi gıdaların belli oranlarda zaman zaman tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir.
  3. Tüketilen yiyecek veya içeceklerin yanı sıra bu duruma neden olabilecek etkenlerden biri de konuşurken veya yemek yerken tat alma duyusunun ısırılmasıdır. Bu durumda hasar alan mikrovilliler tepki olarak şişme fiilini gösterir. Isırma eylemini takip eden birkaç gün içerisinde şişlik tamamen ortadan kalkmaktadır.
  4. Bu duruma neden olan etkenlerden bir diğeri ise sigara kullanımıdır. Sigara, içerdiği pek çok farklı zararlı madde ile mikrovillerde geri dönüşü olmayan hasarlara ve tahribata neden olmaktadır. Sigara kullanımına bağlı olarak şişen mikroviller, iltihaplanma evresine girer. İltihaplanan mikroviller acının yanında ağrıya da neden olmaktadır. Bu durum doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.
  5. Alerjik durumlara karşı ilk tepki genellikle dil yüzeyinde şişliklerin oluşmasıyla kendini gösterir. Ani olarak şişen mikrovillere bazı durumlarda ağrı da eşlik edebilmektedir. Acil olarak tıbbi müdahale gerekli bu durumlar hayati riskler oluşturmaktadır.
  6. Vitamin eksikliği, bu şişmelere neden olan bir başka etkendir. Tüketilen yiyeceklerden vücut için yeterli miktarda vitamin veya mineral alınamaması vücudun uyarı mekanizmasını harekete geçirir. Mikrovillerin şişmesine neden olarak da bu uyarıyı dışa yansıtır.
  7. Ağız içi temizliğine ve bakımına önem verilmeyen durumlarda da bu yapılarda şişme gözlenmektedir. Günde 2 kez dişlerin düzenli fırçalanması ve ortalama 3 ila 4 günde bir ağız gargarasının kullanılması bu durumun engellenmesinde önemli bir paya sahip olmaktadır.
  8. Ağız kanseri adı verilen hastalığında en önemli belirtisi bu yapılarda gözlenen şişmelerdir. Ağrılı bir süreç olan bu durumda mikrovillerde zamanla herhangi bir küçülme gözlenmez. Bu durumda doktora başvurulması gerekilmektedir.

Dilde Papilla Kabarması için Tedavi Yöntemleri

dildeki papillaların şişmesi

Pek çok nedenden kaynaklanabilen papillaların büyümesi, birkaç farklı yöntemle tedavi edilebilmektedir. Ancak ağrılı ve iltihaplanmanın gözlendiği durumlarda kesinlikle bir doktora danışılması gerekmektedir.

Ancak sıcak yiyecek tüketimi, tat alma duyusunun ısırılması gibi fiziksel etkiler sonucu oluşmuş hasarların kolaylıkla evde uygulanabilecek yöntemlerle daha kolay iyileşme sağlanması mümkündür. Dilde papilla kabarması tedavisi için evde uygulayabileceğiniz yöntemler;

  • Ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ağız gargaraları ve diş macunlarının düzenli kullanımı iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
  • Taze nanenin çiğnenmesi de iyileşme sürecini hızlandıran bir faktördür. Nanenin antimikrobiyal özelliği sayesinde her gece düzenli çiğnenmesi tedavi sürecinde büyük yarar sağlamaktadır.
  • Her gün doğru ve düzenli beslenmek, vücuda yeteri kadar vitamin ve mineral almak, bu rahatsızlığın iyileşmesine en çok katkı sağlayan etkendir.

Unutulmamalıdır ki; Beslenme düzenine dikkat edilmesi pek çok rahatsızlığı engellemektedir. Diyetisyenimizin sizler için hazırladığı sağlıklı beslenme listesine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Dilde Papilla Kabarması çok acı veriyor makale bilgi vericiligi açısından güzeldi

  2. Dilde Papilla Kabarması hep merak etmişimdir küçüklüğümden beri bu dilimizdeki kabarcıklar neden olur nasıl olur bazen cok acı verir sekilde olurdu bilgiler ne yapılması gerekiyor hepsini söylemişsiniz teşekkür ederim ağız sağlığının önemini tekrar hatırlattınız dikkat etmek gerek 🙏

  3. Dilde Papilla Kabarması hep merak etmişimdir küçüklüğümden beri bu dilimizdeki kabarcıklar neden olur nasıl olur bazen cok acı verir sekilde olurdu bilgilendirmeniz harika

  4. Dilde Papilla Kabarması hep merak etmişimdir küçüklüğümden beri bu dilimizdeki kabarcıklar neden olur nasıl olur bazen cok acı verir sekilde olurdu bilgiler ne yapılması gerekiyor hepsini söylemişsiniz teşekkür ederim ağız sağlığının önemini tekrar hatırlattınız dikkat etmek gerek 🙏

  5. Dilde papilla kabarması halk arasında dilde pay çıkması olarakta bilinmektedir bu konu hakkında vermiş olduğunuz bilgi gerçekten çok önemli teşekkürler bu konu bizim ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu hatırlatıcı nitelikte olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu