Aspir Yağının Şaşırtıcı Faydaları

Günümüzde adını sıklıkla duyduğunuz aspir yağı, insanlık tarihinin en eski ürünlerinden biridir. Aspir yağının ilk kullanımı 4000 yıl öncesine kadar gitmektedir. O zamanlar Mısır’da kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde aspir yapının en çok üretildiği yer ise Hindistan’dır. Aspir yağı, aspir bitkisinden elde edilir. Aspir bitkisi ise papatyagiller familyasına ait bir bitkidir. Çiçekli bir bitki olan aspir, içinde bulunan tohumlarla da kullanılır. Aspir tohumları yağ yapımında kullanılmaktadır. Bu yağ genellikle yemeklerde kullanılmak için üretilmektedir. Aspir yağı renksiz ve kokusuz olmasıyla Ayçiçek yağına benzemektedir. Yağın elde edildiği bitkinin boyu 30 cm ile 150 cm arasında değişmektedir. Bitkinin çiçekleri sarı, turuncu ya da kırmızı renkte olmaktadır. Aspir bitkisinin doğada var olma süresi uzundur. Aspir bitkisi mevsimlik yağmur alan bölgelerde yetişmektedir. Aspir yağının faydaları yanında, yağın içinde bulunan besin değerleri yağın kullanımını arttırmaktadır. 100 g aspir yağının besin değerleri ise şu şekildedir;

  • 884 kaloridir.
  • 100 g yağ bulundurur.
  • Kolesterol, karbonhidrat ve protein bulundurmaz.

Aspir yağının kalorisi biraz yüksektir. 100 g üzerinden değerlendirildiği zaman yukarıda yer aldığı gibi 884 kaloridir. Aspir yağı farklı alanlarda kullanılmaktadır. Yağın kullanım alanı çoğunlukla mutfaklardır. Yemeklerin pişirilmesinde kullanıldığı gibi farklı alanlarda da kullanıma uygundur.

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir?

aspir yağı faydaları

Aspir yağının içeriğini incelediğiniz zaman OMEGA 3 ve 6 yağlarının bulunduğunu görürsünüz. Kalsiyum, fosfor ve demir de yağ içinde bulunmaktadır. Aynı zamanda B1, B2, B3 ve E vitaminleri de yağ içeriğinde bulunur. Zengin besin içeriğine sahip olan aspir yağı son dönemlerde adını sıklıkla duyurmuştur. Zayıflama sürecindeki insanlar tarafından tüketilmeye başlayan aspir yağı gündemden düşmüyor. Aspir yağının faydaları ise şu şekildedir;

  • Kolesterolü düşürür.
  • Vücutta oluşan iltihapların tedavisinde kullanılır.
  • Kan pıhtılarını önler.
  • Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
  • Kan şekeri seviyesini dengeler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Regl sancılarını hafifletir.
  • Balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Sivilce ve akne tedavisinde kullanılır.
  • Migren ağrılarını hafifletir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Saç ve cilt bakımında kullanılır.

Aspir yağının sağladığı faydalardan yararlanmak için yağı düzenli ve doğru kullanmak gerekir. Kolesterol değerleri yüksek çıkan bireylerde kullanılan aspir yağı, bireyin kolesterol değerinin dengelenmesini sağlamıştır. Vücutta oluşan iltihapların tedavi sürecini hızlandıran aspir yağı aynı zamanda kan pıhtılaşmasını önlemektedir. Bu sayede kalp krizi ve felç riskini azaltır. Diyabet hastalarında kullanılan aspir yağının kan şekerini dengelediği görülmüştür. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile bilinen yağ, bireylerin vücuduna direnç kazandırır. Regl sancısı çeken kadınlarda ise regl dönemi daha rahat geçmektedir. Balgam söktürücü özelliği ile boğazın rahatlamasını sağlar. Ciltte oluşan sivilce ve aknelerin tedavisinde etkili bir yağdır. Migren ağrılarının hafiflemesini sağlar. Aspir yağı son dönemlerde zayıflamaya yardımcı olmasıyla adını duyurdu. Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği ile bilinen aspir yağı, diyet döneminde diyeti destekleyen ürün olarak kullanılmaktadır. Aspir yağı, saç ve cilt bakımında da kullanılmaktadır. Saça ve cilde uygulanan yağ, saç ve cildin canlı kalmasını sağlar.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

aspir yağı kullanımı

 

Aspir yağı bizim toplumumuzda farklı şekillerde kullanılmaktadır. Mutfakta yemeklerde kullanıldığı gibi içilerek de tüketilmektedir. Aspir yağı uzun yıllar varlığını korumuştur. Yıllardır hayatımızda var olan aspir yağının kullanımı da oldukça eskiye dayanmaktadır. Yağ, özel koşullarda üretilmektedir. Elde edilen bu yağ farklı şekillerde kullanılmaktadır. Aspir bitkisinden yağ elde edilmesi için öncelikle bitkinin olgunlaşması gerekmektedir. Bitki, yaklaşık 150 günlük sürenin sonunda yağ için kullanılabilir. Aspir yağının üç farklı kullanım şekli bulunmaktadır. Bunlar:

  • Aspir yağının doğrudan içilmesi
  • Aspir yağının cilde uygulanması
  • Aspir yağının yemeklerde kullanılması

Aspir yağının en çok kullanıldığı şekli doğrudan içilerek tüketilmesidir. Aspir yağını içmek isteyenler yarım bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı yağ koyarak tüketebilir. Aç karnına içilmesi tavsiye edilen yağ, yemeklerden sonra da tüketilebilir. Cildinize uygulamak istediğiniz yağı bir pamuk yardımıyla istediğiniz bölgeye sürebilirsiniz. 20 dakika kadar beklettiğiniz yağı daha sonra yıkabilirsiniz. Saç bakımında da kullanılan aspir yağı bir miktar alınarak saç uçlarına uygulanır. 1 saate yakın bekledikten sonra saçlar yıkanmalıdır. Yemek yapımında kullanılan yağ, diğer yağlar gibi kullanılmaktadır.

Aspir Yağının Zararı Var Mı?

aspir yağının zararı var mı

 

Aspir yağının zararı var mı? Ülkemizde sıklıkla kullanılan aspir yağının bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat doğru ve düzenli kullanılması tavsiye edilir. Eğer aspir yağını kullandığınız zaman cildinizde kaşıntı oluyorsa, mideniz bulanıyorsa aspir yağını kullanmamanız daha doğru olacaktır. Bazı hassas bünyelerde aspir yağı kullanmak zararlı olabiliyor. Aspir yağı doğrudan içilerek tüketileceği zaman her gün düzenli olarak kullanılmalıdır. Sağlıklı bireyler günlük içtikleri aspir yağına 2 hafta devam ediyorsa 1 hafta kullanıma ara vermelidir. Aspir yağını çok uzun süre kullanmamak gerekmektedir. Çünkü uzun süreli kullanımda bireylerin sindirim ve bağırsak sisteminin olumsuz etkilenmesine neden olunabilir. Aynı zamanda mide bulantısı ve kaşıntı da oluşabilir. Bu nedenle doğrudan tüketilen yağ, ara verilerek kullanılmalıdır.

Cilt üzerine uygulanan yağ günde iki defa uygulanabilir. 10 gün uygulanan yağa 5 gün ara verilmelidir. Saçlara uygulanan yağ ise haftada bir kez uygulanmalıdır. Hafta içinde birden fazla yağ uygulandığı zaman saçların yağlanmasına neden olabilirsiniz. Aspir yağı sağlıklı bir yağ olarak kullanılmaktadır. Hamile ve emziren anneler ise doktora danışarak yağı tüketmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu