Dekorasyon Stilleri İle Evinizi Tasarlamaya Başlayın!

Eviniz gün sonunda beslendiğiniz, dinlendiğiniz, bakım ve spor yaptığınız, uyuduğunuz ve birçok faaliyeti gerçekleştirdiğiniz özel alanınızdır. Günlük ihtiyaçlarınızı karşıladığınız bu özel alanda etrafınıza baktığınızda kendinizi mutlu hissetmeniz, faaliyetleri rahatlıkla gerçekleştirmeniz çok önemli değil mi? Cevabınız evetse biraz dekorasyon stilleri hakkında konuşalım.

Öncelikle farklı mekanlardan kendinizi en rahat ve mutlu hissettiğiniz mekânı hayal edin ve o mekânın mimari üslubuna bakalım. Sizin zevkinizi yansıtan mimari stili belirlemek evinizi tasarlamak için atacağınız ilk adım olacaktır ama unutmayın tasarım kavramını sadece estetiklik olarak ele almıyoruz, kullanım kolaylığı her zaman ilk önceliğimiz olmalıdır. Benimsediğiniz mimari stili seçtikten sonra evinize bu stili nasıl yansıtabileceğimize bakmalıyız. Bu aşamada evinizin mevcut yerleşim planı ve büyüklüğü önemli bir faktördür. Örneğin koyu tonlarda bir tasarım istiyorsanız ve evinizin alanı küçükse bu stil alanınızı zorlayabilir ve ürün seçerken sıkça hata yapılabilir hale getirir. En son aşamada tahmin ettiğinizden farklı bir görüntü ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarla karşılaşmamak adına seçtiğiniz tarzın, sizi o tarza bağlayan referans fotoğraflarınızın kendi mevcut alanınıza uygun olması gerektiğini unutmayın. Şimdi mimari stilleri inceleyelim.

Modern Dekorasyon Stilleri

modern dekorasyon

Modern stil son dönemlerde sıkça tercih edilen bir mimari üsluptur. Sadeliğin, zarafetin ve şıklığın mekanınıza yansımasıdır. Tasarımda basit ve minimalist formlar kullanılır. Mekâna baktığınızda sade şıklıkla birlikte dingin modern bir tasarım görebilirsiniz.

Modern dekorasyonda yatay ve dikey çizgiler ana fikirdir. Mobilyalarınız, eşyalarınız yeterince fonksiyonelliğe ve sade formlara sahip olmalıdır.  Mobilya seçimi yaparken süslemeden kaçınıp, keskin hatlara, köşeli ve pürüzsüz yüzeye sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Sadeliği sadece eşyalarınızın tasarımında değil, mekanınızın bütününe yaymalısınız. Aksesuarlarınızı minimum sayıda kullanmalı, kitaplarınızı veya elektronik eşyaları kapalı bir dolapta bulundurmalısınız. Dolaplarınızı kulpsuz yapabilir, minimum miktarda raf ekleyebilirsiniz. Modern dekorasyon fazla eşya görünümünü kabul etmeyen bir stildir, görüntüde tamamen sakinlik hakimiyet sağlamalıdır.

modern dekorasyon stilleri

Modern dekorasyonun ana renkleri beyaz, gri ve bej tonlarıdır. Bu tonlarla birlikte tasarımı nötrlemek için siyah veya antrasit tonları kullanılabilir. Betonarme görünümlü kaplamalar şık bir tasarım ortaya çıkararak modern tasarımınızı destekleyebilir.

Aydınlatma modern dekorasyonda en önemli öğelerden biridir. Doğal ışığı maksimum düzeyde içeri alın, seçiminizi transparan perdelerden yana yapın.  Aydınlatma elamanlarınızın sanat eseri niteliğinde olmasına önem verin ve her birini tek tek seçin. Soyut aydınlatma elemanları mekanınızın aksesuarları olabilir.

Soyut, organik ve geometrik tasarımlı aksesuarlar seçebilirsiniz. Modern sanat eski geleneklere tepki olarak çıkmış bir mimari üsluptur. Süsleme, abartı ve gösterişten mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Unutmayın sadelik ana fikirlerinizden birisi!

Klasik Dekorasyon Stili

klasik dekorasyon stilleri

Klasik dekorasyon stili çoğu yerde karşımıza çıkmaktadır. Mekânı olgun kılar ve ağır bir üsluba sahip olmasını sağlar. İhtişamlı, şık ve geleneksel mekanlardan etkileniyorsanız klasik tarz tam size göre!

Klasik stilde süsleme sanatını kendi geleneksel tarzınıza uygun olarak kullanabilirsiniz. Oymalı mobilyalar, mermer masa veya şömineler, süslemeli tavanlar klasik stilin olmazsa olmazlarıdır. Açık ve koyu tonlar kendi aralarında uyum içindedir. Hâkî kadife mobilyalarınızın yanında altın dokular kullanabilir, beyaza boyanmış çitalı duvarlarınıza oyma çerçeveli ayna ekleyerek bir bütün sağlayabilirsiniz.  Klasik stil genelde simetriden faydalanarak mekân da bir düzen oluşturur.

klasik dekorasyon

Duvarda açık tonlar ve mobilyalarınızda koyu ton kumaşlar ile renk uyumunuzu nötrleyebilirsiniz. İhtişamlı ve şık bir görüntü için yansımalı altın veya metal gibi yüzeyleri mutlaka değerlendirmelisiniz. Bu malzemeleri aksesuarlarınızda, koltuk veya masa detaylarında kullanabilirsiniz. Klasik dekorasyon için mobilya seçerken malzemenin kalitesine önem vermelisiniz, bu yüzden klasik dekorasyon için bütçenizi biraz yüksek tutmanız gerekebilir.

Geleneksel Dekorasyon Stilleri

geleneksel dekorasyon

Geleneksel dekorasyon stili klasik detayları, aksesuarları ve ahşap yüzeyleri ağırlıklı olarak kullanır. İsminden kolayca anlayabileceğimiz gibi eskilerden günümüze kadar korunmuş birçok müzelerin konseptlerinde görebileceğimiz bu stilde koyu ahşap renkleri ana görüntüye hakimiyet sağlar.

geleneksel dekorasyon

Çeşitli aksesuarlarla mekânı süsleyerek zenginleştirebilirsiniz. Modern tasarımın aksine geleneksel dekorasyon stilinde sayıca fazla aksesuar ve mobilyaları kullanmak kaotik bir görüntüdense bütünleşmiş bir görüntü ortaya çıkarır. Tabi ki konumlandıracağınız ürünleri doğru seçerseniz.

Bohem Dekorasyon Stili

bohem dekorasyon stilleri

Bohem stil özgür ruhlu karakterlerden ilham almış bir stilidir. Etnik renkli desenler bu stilin ana öğelerindendir. 19. Yy’da Paris’te ortaya çıkan bu stili sadece mimari de değil moda tasarımda da karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Alışagelmiş tüm kuralları reddederek özgür, farklı ve salaş bir üslubu benimsemiştir.

Bohem tarz oldukça renkli ve desenli bir tarz olduğu için yansıtılacağı mekânda bu öğeleri nötrleyecek arka fonlar kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Duvarınız veya farklı geniş yüzeylerde sıkılmayacağınız ve sizi kaotik bir görüntüden uzaklaştıracak açık toprak tonları kullanabilirsiniz. Mobilyalarınızda renkleri kullanırken hiçbir kural çerçevesi içinde kalmak zorunda değilsiniz. Cesur ve çarpıcı renkler bu stilin en güçlü kaynağıdır. Pembe, yeşil, mavi ve diğer birçok rengi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.  Renklere eşlik edecek altın sarısı, metalik yüzeyler veya ahşap gibi dokulardan da yararlanabilirsiniz. Renkleri ve desenleri birbirine karıştırmaktan korkmayın!

bohem

Mobilyalarınızı kilim, halı ve puf gibi yardımcı ürünlerle destekleyerek ortamı daha da sıcaklaştırabilirsiniz. Aksesuar seçiminizde yaşanmışlık hissi olan ürünleri tercih edebilir, vintage ürünler kullanabilirsiniz. Sizin için önemi ve anısı olan aksesuarlarınızı içinizden geldiği gibi mekanınızda konumlandırın. Onları sergileyin! Mekanınızı tasarlarken orayı bir sergi alanı gibi hayal edin. Özgürlükçü ruhunuzu mekanınıza yansıtın.

Bitki bohem stilin en önemli ögelerinden bir tanesidir. Mekanınıza farklı ve yıldız bir parça eklemek istiyorsanız bitkilerden yardım alabilirsiniz. Bunlar sarkık bitkiler, sukulent türleri ve diğer çeşitli bitkiler olabilir. Deve tabanı bitkisi bu stile çok yakışan bitki çeşitlerinden birisidir. Bitki alarak hem mekanınızı temizlemiş olur hem de stilinize stil katmış olursunuz.

Loft Dekorasyon Stilleri

loft

Loft sanayi devrimi sonrası zamanla üretim biçimlerinde görülen köklü değişikliklerin sebebiyle terkedilen depoların veya fabrikaların farklı mimari biçimlere sokulmasıyla ortaya çıkan bir mimari anlayıştır. Loft stil özgürlükçü ruhların daha çok tercih ettiği bir stildir. Son zamanlarda sıkça tercih edilmeye başlanmış olup kafe, ev, mağaza gibi yerlerde sıkça karşımıza çıkmaktadır.

loft dekorasyon stilleri

Mekanınızı yüksek tavanlı ve açık tesisat yaparak loft stilinin temellerini atmış olursunuz. Fabrikaların atmosferinden yararlandığınızı düşünün. Endüstriyel malzemeli ürünler sizin ana öğelerinizden olacaktır. Mobilya ve eşyalarınızda endüstriyel ürünlerin görünümünü benimsemek amacıyla demir ve ahşap gibi malzemeleri sıklıkla kullanabilirsiniz. Merdiveninizin endüstriyel tip demir merdiven yaparak loft stile uyum sağlayabilirsiniz. Loft stilde mekânda kapalı alanlara çok yer yoktur. Banyo gibi mahremiyet gerektiren yerler haricinde mekanlarınızı kapatmamanız tavsiye edilir. Yatak odası gibi alanlarınızı bölücü duvar ya da farklı elemanlarla ortak alanlardan ayırabilirsiniz. Duvar, zemin veya kolon gibi öğeler kaplamasız olarak tercih edilir. Beton, taş, tuğla veya ahşap gibi malzemelerle yapıyı çıplak bırakmanız size yardımcı olacaktır. Yapının doğal dokusunu bozmadan loft stiline rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Mevcutta bulunan bir mekâna loft stilini yansıtmak daha maliyetlidir, sıfırdan yapılan bir yapıda loft stilini daha uygun maliyetlerle elde edebilir ya da mevcutta bulunan loft dairelerle ilgilenebilirsiniz.

Bu stilde sıkça karşılaştığımız problemlerden biri de akustik problemidir. Bu durumu kumaşlardan yardım alarak çözmeliyiz. Kumaş koltuk, battaniye, halı gibi öğelerden yardım alabilirsiniz.  Yüksek tavan, yüksek pencerelerin diğer bir dezavantajı ise iklimlendirmedir. Loft stil için iyi bir ısıtma ve soğutma sistemi tercih edilmelidir.

Minimalist Dekorasyon Stili

minimalist stil

Minimalist dekorasyon stili, modern dekorasyon stili ile birçok yönden benzemektedir. Minimalist stil modern stilin daha sadeleştirilmiş ve basitleştirilmiş halidir. Kullanılmayan eşyalar olmamalı hatta mümkün olduğunca konumlandırdığınız mobilyaların sayısını az tutarak geniş boşluklar yaratmalısınız. Her gün işlevselliği olan eşyalarınızı konumlandırabilirsiniz.

minimalist

Mobilyalarınızı seçerken tasarımlarının konseptlerinin birbiriyle aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Keskin çizgilerden oluşan bir koltuğunuz varsa televizyon ünitenizde keskin çizgilerden oluşmalıdır. Eşyalarınız bütün olarak gözükmeli, farklı tasarımlar sizi minimalistlikten uzaklaştıracaktır. Günlük olarak kullandığınız küçük eşyalarınızı organizatörler ile düzenlemeli, göz önünden kaldırmalısınız.

Minimalist dekorasyon stilinde en fazla 3 farklı renk tonu kullanmanız tavsiye edilir. Fazla karışıklığa sebep olmadan minimum miktarda renklerle uyum sağlayarak bütün evinizde ya da mekanınızda bu renklerden ilerlemelisiniz.

Eklektik Dekorasyon Stilleri

eklektik stilleri

Evet son mimari dekorasyon stilimiz Eklektik stil. Bu aşamada hala kendinizi içinde rahat hissedebildiğiniz bir stil yoksa eklektik dekorasyon stilini düşünebilirsiniz. Keskin kuralları olmayan, her dönemden veya dekorasyon stilinden birbirlerine uyum sağlayan öğeleri alıp bu dekorasyon stilinde birleştirebilirsiniz. Duyulma oranı ne kadar az olsa da bilmeden günümüzde sıklıkla kullanılan bir dekorasyon stilidir.

eklektik

Bu stili ele alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Farklı stillerden aldığımız öğelerin karmaşık bir görüntüye sebep olmasını istemeyiz. Tam bu aşamada bir mimara danışmalı ya da doğru kararlar vermek için iyi araştırma yapmakta fayda var. Kesin bir kuralı olmadığı için tamamen sizin zevkinizin mekâna yansımasıyla ortaya çıkmaktadır. Modern bir koltuk takımını eskitme konsol veya ayna ile eşleştirip bir arada kullanabilirsiniz. Modern bir karyola tercih edebilir, vintage bir konsol ve desenli bir puf ile bütünlük sağlayabilirsiniz. Seçeceğiniz öğeleri kendi aralarında nötrlemek size yardımcı olabilir.

Mimar Aybike Can

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu