Facebook Pixel

Blöf Nasıl Oynanır? (Özel İpuçları)

Blöf Nedir?

Kelime anlamı olarak blöf, elinde gerekli imkân, bilgi ve araçlar olmadığını karşı taraftan gizleyerek, bir şeyi yapabileceğine dair karşındaki kişiyi ikna etmek anlamında kullanılmaktadır. Blöf oyununda da durum tam da böyle aslında. Oyuncular, oyun süresinde ortaya koydukların kağıtların ne oldukları konusunda diğer oyuncuları inandırmaya çalışarak ellerindeki kağıtları bitirmeye amaçlarlar. Peki, blöf nasıl oynanır? Gelin detaylarına birlikte bakalım.

Blöf Oyunu Nasıl Oynanır?

blöf oyunu nasıl oynanır

İskambil kartları ile oynanan bir oyun olmasına rağmen, şans etmenin yeri çok zayıftır. Kartların değer olarak birbirlerinden bir farkı yoktur. Papaz valede, as papazdan üstün değildir. Bunun yerine oyun kuralları oyuncuları diğer oyuncularının hareketlerini izlemeye ve taktiklerini anlamaya ve onları çözmeye zorlar. Blöf oyununda maça, karo, sinek ve kupanın bir anlamı yoktur. Sadece kartların üstlerindeki sayılar dikkate alınır.

Özellikle üniversite öğrencileri arasında çok popüler olan oyunda başarılı olmak isteyen oyuncular, rakiplerinin ortaya koyduklarını iddia ettikleri kağıtları iyi takip edip, hal ve tavırlarından blöf yapıp yapmadıklarını anlamak zorundadırlar.

Blöf Oyun Kuralları

blöf kuralları

Blöf oyun kurallarına göre nasıl oynanır? Önemli maddeler;

  • Oyunun ana amacı oyuncuların ellerindeki kağıtları bitirmesidir.
  • 3 oyuncuya kadar tek deste ile oynanan oyun, 6 oyuncu ile çift deste de oynanabilir. 4 kişi üzerinde çift deste kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Oyuncu sayısı sebebiyle kartların oyunculara eşit dağıtılamadığı durumlarda, oyuna elinde en fazla kart olan oyuncu başlar. Kartlar oyunculara eşit olarak dağıtıldıysa, oyuna kartları dağıtanın sağındaki kişi başlar.
  • Oyun saat yönünün tersine, sağa doğru ilerler. Bu kural değil, bir gelenektir. Dileyen oyuncular sola doğru da oynayabilirler.
  • Her elin ardından, geçen en kağıtları dağıtan oyuncunun sağındaki oyuncu kağıtları karıştırır ve dağıtır.
  • Oyuncular yere istedikleri sayıda kart koyabilirler. Bu konuda bir sınır yoktur.
  • Oyunu başlatan oyuncu blöf yaparak oyuna başlayabilir.
  • Bütün kağıtlar tek bir oyuncunun elinde toplanana kadar devam edilebilir veya kağıtları ilk bitiren oyuncunun ardından puanlar hesaplanarak yeni ele başlanabilir.
  • Yere atılan kâğıttan sonra, sıra kâğıdı atan oyuncuya gelene kadar kimse ortadaki kartları açmaz veya pas derse, ortadaki oyuncu yerdeki kâğıdı değiştirmeden yerdeki kâğıdın daha önce iddia ettiği kağıtlardan farklı bir kâğıt olduğunu iddia edebilir.

Blöf Oyunu Kağıt Dağıtımı ve Oynanışı

blöf oyunu kart dağıtımı

Oyuncusuna sayısına göre kullanılacak deste sayısında kağıtları karıştırıcı karıştırır. Kağıtların değerleri birbirlerinden farklı olmadığı için kesme ve en alttaki kartı gösterme işlemlerinin yapılmasına gerek yoktur ancak buna karşı bir kuralda yoktur. Dağıtıcı kartları dağıttıktan sonra duruma göre elinde en fazla kart olan veya dağıtıcının sağındaki oyuncu, yere 2 kartı kapalı olarak koyar ve olduklarını söyler. Burada oyuncu rakiplerini kandırmak için hamle yapabilir. Yere koyduğu kartlar örnek olarak, 2 ve 8 iken “yerde as var” diyebilir.

  • Burada ufak bir noktaya değinmekte fayda var. Bazı “benden as”, “yerde as var” gibi farklı kullanımlar ve daha fazlası bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Bundan dolayı farklı kullanımlar karşısında şaşırmayın.

Yere kartları koyan oyuncunun ardından gelen oyuncunun yapabileceği üç hamle vardır;

  • Oyuncunun diğer oyuncuları yanıltmak istediğini iddia ederek ortadaki kartları açabilir.
  • Ortaya kart koyabilir.
  • Hiçbir şey yapmadan geçmek için pas diyebilir.

Eğer yerdeki kartları koyan oyuncunun kendilerini kandırmaya çalıştığını düşünüyorsa, “blöf” der ve kartları açar. Buna “blöfü görmek” adı verilir. Eğer, yerdeki kartlar hatalı, yani kendisinden önceki oyuncu rakiplerini kandırmak için bir hamle yapmışsa, bu oyuncu yerdeki bütün kartları almak zorundadır. Rakibinin hamlesini fark eden oyuncu, yere kâğıt koyarak oyunu devam ettirir.

Eğer yerdeki kartları koyan oyuncu rakiplerini aldatmak için bir hamle yapmamışsa, bu sefer kendisinden sonra gelen oyuncu yerdeki bütün kartları almalıdır.

Eğer bu oyuncu, yerdeki kağıtların üzerine kart eklemeyi tercih ederse, istediği miktarda kartı kapalı bir biçimde yere koyabilir.

Blöf Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blöf, kağıtların sadece birer araç olduğu bir oyundur. Esas oyun, oyuncuların birbirleri arasındaki psikolojik savaştır. İnsan psikolojisi ve oynayanların birbirlerini tanıma seviyelerine göre birçok farklı taktik ve yaklaşım üretilebilecek bir oyun olmasının yanında, her oyuncunun bilmesi gereken birkaç numarası da mevcuttur. Bunlardan birkaçı;

  • Yere kâğıt açarken elinizdeki kağıtlara dikkat edin. Tek desteli oyunlarda elinizde 2 tane 3 varken yere “3 tane 3 koyuyorum” demek risklidir. Diğer oyuncuları kandırmaya çalışmadan önce elinizdeki kağıtların toplam kâğıt sayısı ve oyuncu sayısına dikkat etmek faydalıdır. Ayrıca oyun sırasında daha önce yapılan blöfleri takip etmeniz de sonraki kandırma çabalarını yakalamanız açısından faydalı olacaktır.
  • Oyuncuların yüz ifadelerini ve vücut dillerini okumak bu oyunda önemli yer tutar. Terleme, hızlı konuşma, tik hareketleri oyuncuların hareketlerini ele verebilmektedir. Oyunda kazanabilmek için oyuncuları tanımak, oyun kurallarını öğrenmekten daha önemlidir.
  • Açılış elini blöfle yapmak klasik bir taktiktir ancak aynı zamanda herkes tarafından da uygulanan bir taktiktir. Bundan dolayı risklidir.
  • Elinde yüksek sayıda kâğıt olan oyuncunun diğer oyuncuları kandırması daha kolaydır. Çünkü elindeki kartların olasılıkları diğer oyunculardan daha yüksektir.

Blöf Oyununun Bitimi ve Puan Hesaplama

Puan hesaplama konusunda ülkemizin hemen her yerinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kartlarını ilk bitiren kişiye artı, diğer oyunculara aynı ölçüde eksi puan yazılması bunlardan biridir. Diğer yöntemlerden biri sadece kalan son iki oyuncuya negatif puan verilmesi şeklindedir. Puanlar kolaylıkla pratik cezalarla değiştirilebilmektedir.

Pratik cezalar arasında yüksek miktarda su içme, soğuk havada dışarıda montsuz bekleme, çeşitli işlerin (bulaşık yıkamak, ortalığı toplamak vb.) yapılması gibi cezalar bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu