Facebook Pixel

Doğal Şeker Kaynakları

Beyaz Şekeri Tahtından Edecek Alternatifler

Beslenme konusunda şeker tüketiminin çokça tartışıldığı son zamanlarda, beyaz şekerin eski değerini yitirdiğini, gıda sektörünün bu konuda yenilenmeye gidip, farklı alternatiflerin kullanımının çokça yaygınlaştığını söyleyebiliriz. ‘’Yesek mi yemesek mi?’’ şeklinde konu çıkmaza sürüklenirken, şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmadan daha tolere edilebilir tüketimini sağlamak, yerine geçebilecek sağlıklı alternatiflerle mümkün! Sağlıklı ve yetişkin bir insanın günlük aldığı kalorinin %55-60’ının karbonhidrattan gelip; bu oranın ise % 5-10’luk diliminin basit şekerden gelmesini normal olarak kabul ederiz ve kronik bir rahatsızlığı bulunmayan bireylerin bu miktarı kolaylıkla metabolize edebildiğini söyleyebiliriz. Fakat tüketim miktarı kadar basit şekerin içeriği de bir o kadar önem arz etmektedir. Basit şekerin doğal ve temiz içerikli olması, rafine şeker içeren ürünler dışında tüketimine gidilmesi tercih edilmelidir. Peki sağlıklı ve doğal şeker tüketiminin her geçen gün beyaz şekeri geri planda bırakmaya başladığı şu günlerde hangi seçenekleri nerede ve ne kadar tüketelim diyorsanız; buyurun sohbete 🙂

Doğal Şeker Kaynakları Nelerdir?

Bal

bal

İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduran, antioksidan bakımından zengin kıvamlı ve tatlı bir sıvı olan bal, her ne kadar beyaz şekere oranla doğal ve sağlıklı olsa da basit şeker sınıfına mensup bir karbonhidrattır. Bu sebeple miktarı ve sıklığı gözetilerek tüketimi sağlanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahip olup, solunum sistemi rahatsızlıkları tedavisinde de yardımcıdır. Isıl işleme tabi tutulduğunda kanserojen etkili HMF (Hidroksi metil furfural) oluşumu gözlenebileceği için soğuk ya da ılık tatlıları tatlandırmak  amacıyla kullanımı sağlanmalıdır… Sağlıklı atıştırmalıkları, smoothie ya da yulaf kaselerini tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı kadar tüketimi yeterlidir.

Pekmez

doğal şeker pekmez

Pekmez kalsiyum, demir ve çinko bakımından zengin, meyvelerden elde edilen tatlı bir sıvıdır. Antioksidan bakımından da zengin olan pekmezin 70 derece sıcaklık üstünde ısıya maruz bırakılmaması gerekir. Vücut direnci ve bağışıklık destekleyici özellikleri bulunan pekmezin, balda olduğu gibi ısıl işleme tabi tutulması sonucu HMF (Hidroksi metil furfural) oluşumu gözlenmekte olup, yararlı etkilerini yitirerek kanserojen etkiler oluşturduğu bilinmektedir. Pişmeyen tatlılarda rahatlıkla kullanabilir, tatlandırmak istediğimiz yiyecek ve içeceklere 1 tatlı kaşığı pekmez eklememiz yeterlidir.

Doğal Şeker Hurma

hurma

Potasyum, çinko, magnezyum ve B grubu vitaminlerini içeren hurma rafine şeker yerine kullanabileceğimiz doğal bir şeker alternatifi olarak bize yardımcı olabilecek bir diğer seçenektir. Sıcak suda bekletilerek yumuşamasına izin verilen hurmayı, daha sonra püre haline getirerek; bar, kek  harcı, kurabiye ve granolalarda tat elde etmek için kullanabiliriz. Ayrıca lifli yapısı sayesinde kabızlık problemlerine yardımcı olup, içeriği bakımından zengin oluşuyla da çocuk beslenmesinde doğal bir şeker alternatifi olarak kullanılabilir.

Doğal Şeker Stevia

doğal şeker stevia

Stevia bitkisinin yapraklarından elde edilen stevia sık tercih edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Çay şekerine oranla 200-300 kat daha tatlı olması az miktarda kullanımıyla istenen tadı elde etmek için yeterlidir. Güvenli kullanım dozu günlük 2 mg/kg’dır. Kek, kurabiye gibi pastane ürünlerinde 200 dereceye dek dayanıklı ve pişen ürünlerde kullanımı uygundur. Özellikle saf formu diyabet ve obezite tedavisinde tercih edilebilir. Kalori içermeme özelliği kan şekerinde ani dalgalanmaların yaşanmaması açısından ayrıca bir artıdır.

Hindistan Cevizi Şekeri

doğal şeker hindistan cevizi şekeri

Çinko, potasyum ve B grubu vitaminlerini içeren hindistan cevizi şekeri rafine şekere göre alternatif olarak kullanılabilecek seçeneklerdendir. Tatlılara vanilyalı bir tat ve koku veren hindistan cevizi şekeri, pişen ya da pişmeyen her tatlı için kullanabileceğiniz ve ayrıca sağlıklı atıştırmalıklar için de tercih edebileceğiniz bir seçenektir

İçeriğinde bulunan ‘’inülin’’ adlı lif sayesinde, glikoz emilimini yavaşlatılıp, beyaz şekere göre kan şekerindeki ani dalgalanmaların oluşumu önlenebilir. Bunların yanında yüksek früktoz içerdiği ve kalori bazında rafine şekerle aralarında fark bulunmadığı bilinmektedir. Tüketim miktarı konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Besin değeri açısında ise beyaz şekerle karşılaştırıldığında zengin olması ve glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle sağlıklı bir şeker alternatifidir.

Keçiboynuzu Tozu

keçiboynuzu tozu

Güçlü bir lif kaynağı olan keçiboynuzu tozu hem bağırsakların hareketlenmesinde hem de kan şekerini dengede tutarak kilo kontrolü sağlamada yardımcıdır. Pasta, kek, kurabiye yapımında tercih edilebileceği gibi süt ile karıştırılarak da ara öğünlerde tüketimi sağlanıp sağlıklı bir şeker alternatifi olarak kullanılabilir.

Diyetisyen Gamze Tırnaksız

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu