Facebook Pixel

Selenyum Faydaları (8 Önemli Başlık!)

Herkese merhaba, bu yazımda sizlere selenyum hakkında çok sorulan sorularla ilgili başlıklar hazırladım. Selenyum nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar gibi önemli başlıklar hazırladım. Ayrıca selenyum içeren besinler nelerdir, eksikliği nelere yol açar? gibi başlıkları da ele aldım.

Selenyum Nedir?

selenyum nedir

Besin zincirinden topraktan bitkilere geçen bir elementtir. Selenyum insanlarda hayati öneme sahiptir. Bunun yanı sıra doza bağlı toksit de olabilen bir elementtir. İlk kez 1817′ de Berzelius tarafından tanımlanmıştır. Periyodik cetvelin VI A grubunda bulunmaktadır. Fiziksel ve kimyasal özellikleri itibariyle kükürde benzerlik göstermektedir.

Selenyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

selenyum eksikliği

  • En önemli selenyum eksikliği belirtisi erken yaşlanmadır.
  • Bunun dışında pek çok metabolik hastalık da selenyum eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.
  • Diyabet bunlardan biridir.
  • İnsülin direnci, kanser ,kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra artmış mortalite riski ve immün sistem hastalıklarına yol açabilmektedir.
  • Selenyum, immün sistemin düzenlenmesinde rol alan bir elementtir. Bu sebeple eksikliği bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açabilir ve hastalıklara daha açık olmanıza neden olabilir.

Önerilen Günlük Selenyum İhtiyacı

Selenyum alımının minimum ve maksimum önerilen düzeylerine bakacak olursak;

  • Yetişkinler için 30-70 ve 300-400 μg/gündür.
  • Türkiye Beslenme Rehberine göre kadın ve erkek yetişkinlerde günlük alım miktarı 70 μg/gün olarak belirtilmiştir.
  • Gebelikte Selenyum ihtiyacı artmaktadır. Gebelik dönemindeki annelerin selenyum yeterlilikleri bir beslenme uzmanı tarafından takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki selenyumun fazlası toksit etki yaratmaktadır.

Selenyum Takviyesi

selenyum takviyesi

Selenyumun fazla alımında toksit etki yaratabileceğini söylemiştim. Dolayısıyla selenyum miktarımızı bilmeden bilinçsizce alınan bir takviye sizi zehirleyebilir. Pek çok yararı olabilir evet! Fakat vücudumuzda eksikliği olmayan bir elementi takviye olarak kullanmanın büyük sorunlara yol açabileceğini de unutmamalıyız! Eğer selenyum takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız, mutlaka bir doktor kontrolünde bunu görüşmeniz gerekir.
 
Hastalıklarınızın tedavisi amacıyla selenyum takviyesi kullanmak isteyebilirsiniz. Doktorunuza danıştıktan sonra sizin için uygun dozların belirlenip uygulanması önerilir. Ayrıca değerleriniz incelendikten sonra sizin için selenyum takviyesi gerekmeyebilir. Dolayısıyla en doğru kararı doktorunuz verecektir.

Selenyum Hangi Besinlerde Bulunur?

selenyum içeren besinler

Sıralama olmadan selenyum içeren besinler şunlardır:

  • Tam tahıllı besinler
  • Yağlı Tohumlar
  • Kabuklu Yemişler
  • Hindi
  • Balık ve deniz ürünleri
  • Yumurta
  • Soğan
  • Turp
  • Mantar
  • Sarımsak

Selenyum Faydaları Nelerdir?

  • Enzimlerin bileşenleri olarak bakır ve selenyum, antioksidan korumada önemli rollere sahiptir.
  • Oksidatif stresin azalmasını sağlayan selenyum, depresyon ile ilişkinlendirilmiştir. Araştırmaların çoğu selenyumun depresyon ile olan ilişkisi üzerine yapılmıştır. Çalışmalar günlük yeterli miktarda selenyum alımının depresyon riskini azalttığını göstermektedir. Depresyonun tam manasıyla neden geliştiğine dair bir sebep bulunamamıştır. Ancak günümüzde beslenmenin depresyon üzerindeki ilişkisine yoğunlaşılmıştır.
  • Selenyumun diğer faydaları ise Guatr, Tiroid ve Haşhimato tiroidine olan etkileridir. Selenyum tiroid hormonu metabolizmasında görev alır. Dolayısıyla doktor kontrolünde tiroid hastalarına verilen selenyum takviyesinin pek çok hastada olumlu yanıt verdiği gözlemlenmiştir.

Selenyum Cilde Faydaları

Cilt sağlığı için özellikle antioksidanların kullanımı etkin rol alır. Selenyum elementi de yaşlanma ile birlikte adı geçen bir elementtir. Selenyumun yetersiz alımında ciltteki çizgilerin belirginleşmesi, cildin yorgun bir görüntüye sahip olması ve mat bir görünüm gözlenebilir. Ülkemizde günlük selenyum alım düzeyi önerilerin oldukça altındadır. Dolayısıyla cildimize dışarıdan pek çok bakım sağlıyor olmamıza rağmen içerden yapılması gereken temizliği bir türlü yaşam şekli haline getirememekteyiz.
 
Kullandığımız pek çok pahalı markanın cildimizde yaratmasını beklediğimiz mucizelerden ziyade günlük beslenmemizdeki koordinasyonu sağlamalıyız. Bu sayede çok daha kalıcı etkiler gözlemleyebiliriz.

Selenyumun Zayıflama Üzerine Etkisi

Günümüzde pek çok vitamin ve mineralin zayıflatıcı veya kilo aldırıcı etkisi bulunduğuna yönelik bilgi kirliliği bulunmaktadır. Daha önceki yazımda (kepek ekmeğinin faydaları) da değindiğim gibi ne yazık ki kilo vermemizi sağlayacak veya tüketimiyle bize kilo aldıracak böyle bir takviye bulunmuyor. Ancak vücut sistemimizin verimli çalışması, kilo verme yolculuğunda bizlere yardımcı olabilir. Herhangi bir vitamin, mineral eksikliğinin bulunmaması gün içerisinde kendimizi daha iyi hissetmemize destek sağlar. Doğru hazırlanmış bir diyet programı sizlerin vitamin , mineral dengenizi de sağlamalıdır. Bu denge sağlandığı vakit vücut daha verimli bir çalışma sürdürür.

Yardımcı elementlerimizin de vücudumuzda belirli görevleri mevcuttur. Bir şeylerin metabolizmasına katılır, bazı organların destekçisidir. Beslenmemizde günlük almamız gereken dozlar yeterli olduğunda vücut aktivitesi daha iyi çalışır. İyi çalışan bir sistemi kilo verme veya kilo alma konusunda yönlendirmek daha basit ve kolaydır. Yani tek başına bir vitamin veya mineral için kilo verdirici etkisi bulunur diyemeyiz. Veya şu vitamini takviye olarak kullanırsanız daha kolay kilo vereceksiniz demek de doğru olmaz. Bu durumda danışanlarımızın yapması gereken onlar için doğru hazırlanmış diyet programına riayet etmektir. Diyetisyenin görevi ise danışanlarının sadece kilolarına odaklanmak değildir. Her türlü makro ve mikro besin ögelerinden yeterli miktarda alacağı bir program oluşturmaktır.

Beslenme uzmanından destek almayan kişilerin ise çeşitli beslenmeye yönelmeleri gerekmektedir. Bu sayede vücudun eksiklerini tamamlamalarında yardımcı olacaktır. Tek düze ilerleyen beslenme ciddi sorunlar oluşturabilir. Ancak sebze, et, kurubaklagil, sebze, meyve , yağlı tohumlar vb. çok çeşitli bir beslenmeye sahip olursanız vücut eksiklerini kapatmakta daha iyi bir iş çıkaracaktır.

Hem yemek yiyip hem de vücudunuzu iyileştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Diyet yapmak düşündüğünüz kadar zor bir durum değildir. Doğru yönlendirmeler sizin rahat uygulayacağınız bir sistemi oluşturur.

Diyetisyen Mihrişah Mıhcıoğlu

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu