Filial Terapi Eğitimini 4 Adımda Tanıyalım
Filial Terapi Yaklaşımı
1960 yılında Bernard ve Louise Guerney tarafından geliştirilen Filial Terapi yaklaşımı aile içi ilişkilerde yaşanan sıkıntıların azalmasında kullanılan etkili bir yöntemdir. Ebeveynler, terapist ve çocuğun bir aradayken yapılan seans da çocuklarıyla doğru iletişim sağlamak için kurdukları duygusal bağı güçlendiriyor.
Filial Terapi Eğitimi
Filial Terapi Neyi Hedefler
Oyun çocukların en şeffaf oldukları alan olduğu için çocuklara ulaşmanın en kolay yolu oyundan geçmektedir.
- Oyunu kullanarak ebeveyn çocuk ilişkisini güçlendirmeyi hedefler.
- Bu Terapi de, anne-baba ve 2-10 yaş arasındaki çocuğu daha iyi anlamak için geliştirilen bir yaklaşımdır.
- Ebeveynler çocukları ile özel oyun saatlerini nasıl gerçekleştireceğini öğrenirler.
Yukarıda üç madde ile özetlediklerimiz en ince noktalardır. Anne ve baba çocuğun oyun da ne anlatmak istediğini, çocuğun iç dünyasının farkında olmayı öğrenirler. Çocuk ebeveynine duygusunu daha iyi ifade eder. Kendine öz güven katar.
Ebeveynlere Katkısı
Filial Terapi, anne ve babayı sürece doğrudan dahil eder. Çünkü çocukların yaşamlarındaki en önemli rol model kişilerdir. Ebeveynler çocuğun oyun esnasındaki davranışlarını günlük hayattaki davranışları ile karşılaştırmada daha ön planda yer alırlar. Bu yaklaşım sayesinde çocukları hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar. Terapi sona erdikten sonra yeni bir yaklaşım kazanırlar. Çocukları ile ilgili gelecekteki birçok sorunu önceden engellemelerine ve olası sorunları çözmelerine yardım eder.
Hem çocuk hem de anne babalar için eğlenceli bir yaklaşımdır. Dolayısıyla değişim sürecini kolaylaştıran ve ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendiren bir faktördür.