Füzyon Mutfağı: Bir Gastronomi Akımı
Füzyon Mutfak Nedir?
1980’li yıllarda ortaya çıktığı belirtilir. En basit haliyle farklı mutfakların pişirme teknikleri ve malzemelerinin birbirinden daha baskın olmayacak şekilde karıştırılmasıyla ve bilinçli olarak tek tabakta birleştirilmesiyle ortaya çıktığı tanımlanmaktadır. Füzyon mutfak bölgesel sınırları kaldırarak Dünya’nın her köşesinden lezzetleri, malzemeleri ve teknikleri bir araya getirir. Bu nedenle çok kültürlü bir mutfaktır.
İlk başta Batı mutfağının teknikleri ile Uzakdoğu mutfağının teknikleri ve malzemelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu mutfağa bu ismi veren ilk kişi; Ünlü şef Norman Van Aiken’dir.
Füzyon Mutfağının Türk Mutfağındaki Yeri
Füzyon mutfağın ilk örneklerinden biri hatta en belirgin örneklerinden biri Osmanlı’nın Saray Mutfağıdır. Bunları açıklamak gerekirse; Çok uluslu ve çok dinli bir anlayışa sahip olması, üç kıtaya yayılan toprak hâkimiyeti ve bu topraklarda 600 yıl boyunca varlığını göstermesi, Osmanlı’nın çok zengin bir mutfağa sahip olmasını sağlamıştır. İçinde barındırdığı birçok ulusun mutfaktaki pişirme tekniklerini ve malzemelerini karıştırarak elde ettiği yemekler ise Füzyon mutfağının ilk örneklerindendir.
Fransa, İtalya, Hint, Uzak Doğu gibi farklı mutfakların lezzetleriyle kendi geleneksel ürünlerinin sentezlenmesi ile oluşturulmuştur. Örneklendirmek gerekirse;
- patlıcan beğendi,
- patlıcan beğendili sufle,
- Osmanlı mutfağından balık çorbası,
- Özbek pilavı,
- domatesli kızartma yahni,
- hindi dolması,
- kabak kıstırma,
- soğan üstü çılbır,
- fasulye mücveri,
- kavun baklavası,
- portakal hoşafı
gibi yemekler Füzyon mutfağının eski zaman için de şuan için de Türk mutfağı içindeki en güzel örnekleridir.
Günümüz şartlarında ise bilgiye ulaşım bu kadar kolaylaşmışken ve imkanlar artmışken Füzyon Mutfak kavramı daha çok kişiye ulaşmaktadır. Ayrıca günümüzde tüketicilerinin sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek farklı mutfakların en sağlıklı gıda maddelerini bir araya getirmeleri, insanların eski ve yeni tatları yeniden yaşaması ya da gastronomi turistlerinin farklı lezzet arayışları füzyon mutfak uygulamalarıyla sağlanabilmektedir.
Öte yandan Füzyon Mutfak kavramı, şuan yiyecek içecek işletmelerinde menü geliştirmek için ve bir pazarlama yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Füzyon mutfak akımı gerek farklı kültür mutfaklarının malzemelerinin, tekniklerinin ya da araç gereçlerinin birleştirilmesiyle yeni ve kendine has lezzetler ortaya çıkartılması için gerekse bu amaçla kullanılan mutfak kültürünün tanıtımını ve devamlılığını sağlamak için oldukça önemlidir.