Hatmi Çiçeği Faydaları (Tarifli Anlatım)
Hatmi Çiçeği Nedir?
Hatmi çiçeği halk arasında Fatmagül çiçeği olarak da bilinmektedir. Yol kenarlarında, tarlalarda kendiliğinden yetişir. Ekstra bakım istemez. Hatmi çiçeği, sağlık üzerinde oldukça faydaları olan bir bitkidir. Özellikle kış aylarında insanlar tarafından kullanılmaktadır. Son dönemlerde ise hatmi çiçeğinin adı televizyon programlarında sıklıkla duyulmaya başlamıştır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında hatmi çiçeğinin kullanım alanı artmıştır.
Hatmi çiçeği farklı yörelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Gülhatmi, silindir çiçeği, hire de bu isimlerden bazılarıdır. Ebegümecigiller familyasına ait bir bitkidir. Bitki, çiçekli ve çok yıllıktır. Bitkinin boyu 2 buçuk metreye kadar uzayabilmektedir. Çiçekler ise beyaz, pembe, mor, sarı ve kırmızı renkte olabilmektedir. Hatmi bitkisinin çiçeği çizgili ya da lekeli görünümlüdür. Bitkinin çiçek yaprakları geniş ve kalp şeklindedir. Güneş alan yerlerde daha iyi gelişmektedir.
Bitki, soğuk ve esintili havayı sevmez. Aynı zamanda bitkinin toprağı gübreli olmalıdır. Hatmi çiçeğinin en çok bulunduğu bölge Batı Asya’dır. Çiçek, zamanla Doğu Asya ve Avrupa’ya yayılmıştır. Hatmi çiçeğinin şifalı kısımları yaprakları, kökü ve çiçekleridir. İçeriğinde barındırdığı besin değerleri sayesinde tıp alanında kullanılmaktadır.
Hatmi Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Bitki, içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına fayda sağlıyor. Hatmi çiçeği faydaları şu şekildedir;
- Öksürük,
- Grip, nezle ve soğuk algınlığında,
- Gastrit ve reflü gibi mide problemlerinde,
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında,
- Ağrı kesici olarak,
- İltihap giderici olarak,
- Böbreklerin sağlıklı ve düzenli çalışması için,
- Saç bakımında kullanıldığı zaman saçların parlak ve canlı olmasını sağlar.
- Ağız ve diş sağlığında
kullanılır.
Cilde Faydaları
- Uzun süreli kullanım sonrasında cilt sağlığını olumlu etkiliyor, cildin nemlenmesini ve beslenmesinde,
- İltihap giderici özelliği ile hem cilt üzerinde uygulanabiliyor hem de çay olarak tüketilebiliyor.
Halk arasında kuru öksürük olarak adlandırılan öksürük, rahatsız olan bireyde boğaz ağrısı yapıyor. Öksürük ve boğaz ağrısı zamanla bireyin yeme ve içme düzenini etkiliyor. Hatmi çiçeği öksürük tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda grip, nezle ve soğuk algınlığını önlüyor. Eğer birey bu rahatsızlıklardan birine yakalandıysa hatmi çiçeğini kullanarak daha kısa sürede iyileşebiliyor. Hatmi çiçeği mide problemlerinin tedavisinde de kullanılabiliyor. Sindirim sistemini düzenleyen hatmi çiçeği yemeklerden önce veya sonra bir fincan çay şeklinde tüketilebiliyor. Böylelikle hazımsızlık gibi problemleri ortadan kaldırır ve midenin daha rahat olmasını sağlar.
Vücut ağrılarında kullanılan hatmi çiçeği oluşan ağrıların geçmesini sağlar. Vücudun herhangi bir yerinde ağrı varsa eğer hatmi çiçeği bu ağrının tedavi edilmesini sağlar. İltihaplı bölgeye uygulandığı zaman iltihabın kurumasına yardımcı olacaktır. Vücut içindeki iltihabın giderilmesi için de çay olarak tüketilmelidir. Hatmi çiçeği uzun süre kullanıldığı zaman cildi besler. Cildin temizlenmesi, cildin daha parlak ve canlı görünmesi için hatmi çiçeği düzenli olarak kullanılmalıdır. Saç bakımında da etkili olan hatmi çiçeği demlenmeli ve soğutulmalıdır. Soğuyan su ile saçlar yıkanmalıdır. Birkaç kullanım sonrasında saçların daha canlı olduğu gözlemlenecektir. Ağız ve diş sağlığı önemlidir. Ağız içinde oluşan yaralar, diş eti iltihapları başlı başına sorundur. Hatmi çiçeği suyu ile gargara yapıldığı zaman ağız içindeki yaralar geçer, diş eti iltihapları tedavi edilir.
Hatmi Çiçeği Nasıl Kurutulur?
Doğadan toplandıktan sonra temiz ve kuru ortamda bir zemin üzerine serilerek kurutulmaktadır. Kurutulan hatmi çiçeği ağzı kapalı paketlere ya da cam kavanozlara yerleştirilerek muhafaza edilir. Bitkinin saklanması ise güneş ışığından uzakta sıcak olmayan yerlerde olmalıdır. Evde kendiniz de bitkiyi kurutabilirsiniz. Aynı zamanda aktarlardan da bitkiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Güvendiğiniz bir aktardan hatmi çiçeği kurusu temin edebilirsiniz. İhtiyacınız doğrultusunda bitkiyi kullanabilirsiniz. Eğer hatmi çiçeği nasıl kullanılır diyorsanız bitkinin kullanımı oldukça basit. Genellikle çay olarak tüketiliyor.
Hatmi Çiçeği Çayı
Hatmi çiçeği çayı için ihtiyacınız olan su ve kurutulmuş bitkidir. Hazırlanışı ise aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir.
Nasıl Yapılır?
Klasik çay demleme tekniği ile çayınızı demleyebilirsiniz. Bir su bardağı kaynamış suyun içerisinde bir tatlı kaşığı hatmi çiçeğinden koymanız ve demlendirmek için ağzını kapatmanız yeterlidir. 10 dakika demlenen çayınızı süzerek tüketebilirsiniz. Eğer isterseniz çayınıza çok az şeker atabilir ya da küçük bir kabuk tarçın koyabilirsiniz. Tarçın hem lezzetini arttıracak hem de kan şekerinizi düzenleyecektir. Cildinize uygulayacağınız zaman demlediğiniz çayı soğutarak bir pamuk yardımıyla istediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz. Saçlarınıza uygulayacağınız zaman Bir litre suya bir avuç hatmi çiçeği koyup demlemeniz yeterli olacaktır. Karışım soğuduktan sonra saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Aynı zamanda demlediğiniz çayla günde üç kez gargara yapabilirsiniz.
Hatmi Çiçeği Zararları
Her bitkide olduğu gibi hatmi çiçeği zararları da bulunmaktadır. Fakat bunlar ciddi yan etkiler değildir. Hatmi çiçeği kullanımında insanların dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Hamileler, emziren anneler, şeker ve tansiyon hastaları, ağır böbrek hastaları hatmi çiçeği kullanırken doktoruna danışmalıdır. Eğer doktor hatmi çiçeğinin bir zararının olmadığını söylerse hatmi çiçeği kullanılmalıdır. Aksi takdirde bireylerde çeşitli rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bu nedenle hatmi çiçeğinin bilinçli, düzenli ve doğru kullanılması önemlidir.