Facebook Pixel

Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar? (10 Farklı Yüzeyden)

Pigment oranı yüksek olan keçeli kalemlerin bıraktığı izleri çıkarmak oldukça zor bir işlemdir. Gündelik yaşantıda sık sık karşılaşılan keçeli kalem lekesini çıkarmak için çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir. Bu lekeleri çıkarmak ise bir hayli güçtür. Çünkü bu kalemlerdeki pigment oranı diğer muadillerine göre çok daha fazladır. Peki keçeli kalem lekesi nasıl çıkar? İşte bu sorunun cevabını sizler için hazırladık.

Keçeli kalem lekesini çıkarmanın birkaç farklı yolu vardır. Öncelikle çizdiği yerin ne olduğunu tespit etmek gerekir. Her üründe lekeyi çıkarma yöntemleri değişiklik gösterebilir. Örneğin; koltuğa çizilmiş keçeli kalem lekesi ile duvara çizilmiş leke aynı değildir. Özellikle koltuk, kıyafet, halı ve perde gibi kumaş üzerinde olan keçeli kalem izlerini çıkarmak biraz daha uğraştırıcı bir işlemdir.

Kumaştan Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

kumaştan keçeli kalem lekesi nasıl çıkar

En sık karşılaşılan durumlardan biri keçeli kalem lekesini kumaştan çıkarmaktır. Özellikle çocukların okulda sık sık karşılaşacağı durumların başında geliyor. Okul üniformalarına bulaşan keçeli kalem lekesini çıkarmak için bulaşık makinesi parlatıcısından destek alabilirsiniz. Bu parlatıcıyı keçeli kalem lekesinin olduğu yere dökün ve 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ılık su vasıtasıyla iyice durulayarak sonuca ulaşın.

Koltuktan Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Keçeli kalem lekelerini temizlemenin en zorlu yanı da budur. Her koltuk farklı özelliklere sahip olduğu için çok dikkatli olmalısınız. Deri üzerinde oluşan lekeyi temizlemek ile pamuklu, keten veya kumaş olan koltuklarınızdan leke çıkarmak farklı şekilde yapılmalıdır.

Kumaş Koltuktan Nasıl Çıkar?

kumaş koltuktan nasıl çıkar

  • Kumaş koltuk üzerinde keçeli kalem lekesinin bulunduğu bölgeye ılık süt dökelim. Ilık süt mürekkebi sökmeyi kolaylaştırmaktadır.
  • Daha sonra temiz ve nemli bir bezle silin. Eğer leke hala duruyor ise beze kolonya döküp kalanı o şekilde temizlemeye çalışabilirsiniz.
  • Bütün bunları yaptıktan sonra nemli bezimizi bulaşık deterjanıyla köpürtelim. Koltuğumuzu en son bulaşık deterjanlı bezle silelim.

Deri Koltuktan Nasıl Çıkar?

deri koltuktan keçeli kalem lekesi nasıl çıkar

Deri koltuklar daha hassas malzemeden üretildikleri için yanlış uygulamada deri rengi atabilir. Dikkatli ve hızlıca davranmanız en doğrusu olacaktır. En doğru yolunu sizler için araştırdık.

  • Bir parça pamuğun üzerine aseton dökelim.
  • Asetonlu pamukla lekeli bölgeyi bastırarak silelim.
  • Daha sonra nemli bir bezle iyice temizleyelim.
  • Aseton aşındırıcı olabilir o yüzden bu işlemlerden sonra deriye mutlaka vazelin veya badem yağı sürelim.

Kıyafetten Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

kıyafetten keçeli kalem lekesi nasıl çıkar

Beyaz tişörtten keçeli kalem lekesi nasıl çıkar? En zor temizlenen ve hassas olan kıyafetlerin başında beyaz renkler gelir. Beyaz renkler, lekeyi ve kiri çabuk tuttuğu için hemen kendini belli eder. Özellikle keçeli kalem lekesinin beyaz tişörtlere bulaşması size ekstra uğraşa neden olacaktır.

Beyaz tişörte bulaşan keçeli kalem lekesini çıkarmak için aseton ve biraz saf alkolden destek almanız gerekecek. Lekeli bölgeye pamuk vasıtasıyla saf alkol ve asetonu karıştırarak iyice yedirin. Daha sonra farklı bir pamuk yardımıyla bu bölgedeki lekeleri çıkarabilirsiniz.

Beyaz Pantolondan Nasıl Çıkar?

Tıpkı beyaz tişörtlerde olduğu gibi beyaz pantolonlarda da aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Saf alkol ve aseton dışında lekeli bölgeye limon sıkıp ve üzerine beyaz sirke dökmeniz yeterli gelecektir.

Eldeki Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

En zor lekelerin başında yer alan keçeli kalem lekesini çıkarmak zor bir işlemdir. Ancak eldeki keçeli kalem lekesini çıkarmak ise diğer durumlara göre nispeten daha kolaydır. Ele bulaşan keçeli kalemi geç olmadan silmeye çalışmanız gerekir. Zaman kaybettikçe leke daha kalıcı bir hal alır ve sizi daha çok uğraştırır.

Vücudun herhangi bir yerine bulaşan keçeli kalem lekesini çıkarmak için domates kullanabilirsiniz. Domatesi ortadan ikiye böldükten sonra keçeli kalem lekesinin bulunduğu yere yedirin. Domates dışında aseton ve tıraş losyonundan da destek alabilirsiniz.

Çıkmaz Kalem Lekesi

Silinmesi çok güç olan bu kalemlerin bıraktığı lekeyi çıkartmakta bir hayli zordur. İlk olarak bulaşık deterjanını lekeli bölgeye döküp biraz ovalayın. Eğer sonuç almazsanız deterjanla birlikte bir miktar saf alkol ilave edin ve bu şekilde çitileyin. Bu sayede bu problemden de kurtulmuş olacaksınız.

Keçeli Kalem Lekesi Duvardan Nasıl Çıkar?

Duvardaki boya türünün ne olduğu önemlidir. Duvarlara uygulanan bazı boya türleri kolay silinebilir ve leke tutmazdır. Bazılarından ise lekeyi çıkarmak oldukça zordur. Duvarlardaki keçeli kalem lekesi ise çözümsüz değildir. Sizin için bazı yöntemler hazırladık. Bunlar;

  • Bir pamuğun üzerine daha öncede yaptığımız gibi aseton dökelim. Aseton keçeli kalemin mürekkepini çıkarır ama yayar. Yani dikkatli yapmanız gerekir duvara önce yayılacaktır.
  • Hazırdan nemli, bulaşık deterjanıyla köpürtülmüş bir bez bulundurun.
  • Asetonla sildikten hemen sonra bezle de silin.

Halıdan Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

halıdan keçeli kalem lekesi nasıl çıkar

Halıdan keçeli kalem lekesi çıkarmak için 2 yöntem hazırladık.

Saf Alkol

Bir parça pamuğa saf alkol dökelim. Daha sonra bu pamukla lekeli olan halımızı güzelce silelim. Büyük bir lekeyse pamuklu bez yardımıyla da silebilirsiniz. Daha sonra deterjanlı temiz ve nemli bezle üstünden geçelim.

Beyaz Sirke

Evinizde saf alkol yoksa, beyaz sirke kullanmayı deneyebilirsiniz. Beyaz sirkeyi halının lekeli kısmına dökelim. Biraz bekledikten sonra nemli bezle temizleyelim.

Ahşaptan Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

ahşaptan keçeli kalem lekesi nasıl çıkar

Ahşap temizliği zaman zaman zorlayıcı olabilir. Keçeli kalem lekesi kurursa inatçı bir leke olabilir. Bunun içinde bir çözüm bulduk. Diş macunu!

  • Diş macununu ahşap yüzeyin lekeli kısmına yayalım.
  • 10 dakika bekleyelim ve nemli bir bezle silelim.

İşte koltuk, kıyafet, duvar, ahşap ve halı gibi yerleri keçeli kalem lekesinden arındırdık, tertemiz oldu! Siz hangi yöntemleri uyguladınız bizimle paylaşmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu