Bebeklerde Tırnak Batması (Önemli Detaylar)

Bebeklerde tırnak batması, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yetişkinlerde de karşılaşılan bu durum bebeklerde biraz daha farklı seyreder. Bebekler gelişme çağında oldukları ve bu süreç sürekli devam ettiği için ayak tırnakları da oldukça hızlı büyümektedir. İstenmeyen durumların yaşanmaması için bebeklerin ayak tırnaklarına düzenli bakım yapmak gerekiyor. Keza tırnak kesiminin de özenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Tırnak batması durumunun oluşup oluşmadığına bakmak ve düzenli olarak kontrol etmek de büyük önem taşıyor.

Bebeklerde tırnak batması problemi, özellikle parmak üzerinde kızarıklık ve şişlik yaratabiliyor. Bu yüzden de rahatsız edici bir akıntı da olabiliyor. Bebek parmağına dokunulunca hemen ağlayarak tepki veriyor. Şayet ayak tırnaklarında olmuşsa da yürürken topallamaya başlıyor. Bu yüzden bebeklerde tırnak batması önemli bir konudur. Düzenli olarak takip edilmesi gereklidir.

Bebeklerde Tırnak Batması Neden Olur?

bebeklerde tırnak batması neden olur

Aslında tırnak batması her bireyde yaşanan bir olay. Yetişkin insanlarda olduğu gibi bebeklerde de bu durum görülmektedir. Bu rahatsızlık farklı sebeplerden dolayı yaşanabiliyor. Peki ama neden oluşuyor? Gelin detaylı olarak inceleyelim.

  • Bebeklerde tırnak batması neden olur sorusunun en net cevabı düzenli bakım ile ilgilidir. Yani bakımı doğru yapılmayan bir bebek için tırnak batması sorunu sıklıkla yaşanabilir.
  • Bebeklerin ayaklarını sıkan ayakkabılar ya da çoraplar bu konuda tırnak batması sürecini hızlandırabiliyor. Bu yüzden bebeklerin ayaklarının rahat bir şekilde hareket etmesini sağlamak gerekiyor.
  • Bebeklerin tırnak kısımlarının hava alması da çok önemlidir.
  • Bebeklerde yaşanan tırnak batmasını önlemek adına dar çoraplar giydirilmemesi gerekiyor.
  • Ayakkabıların ayaktan en az 1 cm büyük olması ve burun kısmının geniş ve yüksek olması da önemli bir etken.
  • Bebeklerin tırnakları kesilirken küt uçlu tırnak makası kullanılmasına dikkat etmekte fayda var.
  • Tırnakların bebeklere zarar verecek kadar uzamaması gerekiyor ve düzenli olarak kesilmesi önemli görülüyor.

Bebeklerde tırnak batması olmasının nedenlerini sizler için açıkladık. Peki bebeklerde tırnak bakımı nasıl olmalı? içeriğimizin devamında…

Bebeklerde Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?

bebeklerde tırnak bakımı

Bebeklerde tırnak bakımı ile ilgili olarak söyleyeceğimiz çok fazla şey var. Çoğunlukla bebekler tırnakları uzun olarak doğarlar. İnce ve zararsız görünseler de mümkün olduğunda bakımının yapılması ve kesilmesi gerekir.

  1. Bebeğinizde tırnak batması gördüyseniz, rahat ayakkabıların ve çorapların tercih edildiğinden kesinlikle emin olmalısınız.
  2. Ayakların sürekli havalandırılmasına dikkat etmelisiniz.
  3. Ayakların kuru kalması gerekmektedir. Islak ve nemli tutulmaması son derece önemlidir.
  4. Tırnak batması gibi durumlarda hemen tırnağı kesmeyin. Biraz daha uzamasını bekleyin ve antibiyotik ile antiseptik kremler kullanın. Bu da bir yöntem olarak sunuluyor ve özel olarak bakım gerektirebiliyor.
  5. Bebeklerin sağlığı için bu konuda özel olarak üretilen tırnak makaslarından kullanmanızı öneriyoruz. Uçlarının sivri olmaması sebebiyle bu makaslar genellikle daha çok tercih edilmekte ve güvenli görülmektedir.
  6. Bebeklerin tırnaklarını banyo yaparken ya da emzirirken kesmek çok daha kolay oluyor. Bu yüzden deneyimlerinize göre bir yöntem seçebilirsiniz.
  7. Bebeklerin tırnakları kesilirken yapacağınız ilk iş, bebeğinizin parmağını nazikçe tutmanız olacaktır. Parmağın etli kısımlarını geriye çekmeniz gerekiyor ve üzerinde derin olmayan bir boşluk ile kesimin yapılması gerekiyor.
  8. Tırnağın sivri kalan yerleri için de bir törpü kullanabilirsiniz. Törpüleme son derece önemli görüldüğü için bu aşamayı atlamamanızı öneriyoruz. Tırnak kesilince daha da sivrileştiği için bebeğe zarar verme riski ile birlikte tırnak batması için de zemin oluşmuş oluyor.
  9. Duruma göre eczanelerden de bu konuda sunulan aparatlardan temin edebilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı için en hızlı şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bebeklerde Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Bütün yetişkinlerde de olduğu gibi bebeklerde yaşanan tırnak batması süreci etrafındaki kızarıklık ile kendini belli ediliyor. Şayet müdahale edilmez ise sarı irin bulunan bir apse oluşumu yaşanabiliyor. Bu yüzden kızarıklık başladığı an müdahale edilmesi gerekiyor. Kronik olarak geçmeyen vakalara bakarsanız, çoğunda tırnak kökünün kazındığı görülüyor. Bu duruma uzmanlar ufak müdahalelerde bulunabiliyor. Bu yüzden dikkatli bir şekilde bakım yapmak çok daha önemli olmaktadır. Bebeğinizde tırnak batması görürseniz şayet yapmanız gerekenler şunlardır;

  • Bebeğinizin ayağını günde 3 kere sabunlu sıcak suyla yıkmanızı öneriyoruz. Bu işlem ortalama 20 dakika sürmelidir. Banyo esnasında zeytinyağı sabunu kullanırsanız da etkili olacaktır.
  • Elma sirkesi de bu konuda faydalıdır. Elma sirkesi içerisinde bulunan antiseptik maddeler, tırnakların batmasını engelliyor. Yumuşatıyor tırnakları ve bir an önce bakımını yapabilmenize imkan veriyor.
  • Bir kova suyun içerisine bir miktar elma sirkesi ekleyin ve tırnak batmasının olduğu ayağı ortalama 20 dakika içinde tutun. Bu işlem de günde 3 kere uygulanabilir. Hangi seçenek sizin için daha kolay uygulanabilir ise ona göre hareket edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu