Facebook Pixel
Trend

Kedi Otu İkilemi: 11 Faydası, 10 Zararı!

Kedi Otu Nedir?kedi otu hakkında bilgi

Kedi otu geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Yaz aylarında hoş kokulu beyaz ya da pembe çiçekler açar. Çok yıllık bir bitkidir. 16. Yüzyılda bitkinin ekstraktlarının parfüm olarak kullanıldığı bilinmektedir. Anavatanı Kuzey Amerika kabul edilir ve oradan Avrupa ve Asya’ya taşınmıştır. Kökünden elde edilen ham ektraktı gıda takviyesi olarak satıldığı gibi farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Peki kedi otu faydaları ve zararları nelerdir?

Kedi otu özellikleri ile oldukça dikkat çekicidir. İçeriğinde bulunan bileşenlerin çoğu beyinde yer alan GABA (gama aminobütirik asit) ile etkileşime girer. Valerenik asit, stres, korku ve kaygının önlenmesine yardımcı olur. İlaç gibi etki eder. İçeriğindeki izovalerik asit, istemsiz kas kasılmalarını önler. Linarin uyku arttırıcı etkiye sahip bir flavonundur. Hesperidin ve iridoidler içeriği sayesinde yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Ayrıca bitkide tespit edilen ve etkileri araştırılan başka bileşikler de vardır. Bunları alkaloidler (aktinidin, valerinin, sintanin, katinin ve valerin), iridoitler (isovaltrate ve valtrate), seskiterpenes (hidroksvalerenik, valerinik ve asetoksvalerenik asit) ve flavanonlar (metilapigenin) olarak sıralayabiliriz.

Kedi Otu Faydaları Nelerdir?

kedi otu faydaları

Kedi otu bitkisi üzerine pek çok araştırma yapılmış, sonuçları bilim dünyası ile paylaşılmıştır. Çeşitli ilaçlarda kullanıldığı gibi doğal olarak da kullanılabilmektedir. Bu bakımdan doğru zamanda doğru miktarda tüketilirse faydaları görülecektir.

Kedi otu faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Araştırmalar, bitkinin köklerinde bulunan valerenik asidin GABA seviyesini düzenlemeye yardımcı olduğunu, bu sayede sakinleşmeyi ve ruhsal iyileşmeyi desteklediğini göstermektedir.
  2. Köklerinde yer alan linarin ve hesperidin adlı antioksidanların da yatıştırıcı etkisi vardır. Uyku kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır.
  3. Fareler üzerinde yapılan deneylerde bitki kökünün psikolojik ve fiziksel strese verilen yanıtları düzenleyen serotonin seviyelerinde artışa vesile olduğu gözlemlenmiştir.
  4. İçeriğinde barındırdığı mineral ve vitaminler sayesinde tam bir kalp dostudur. Kalp hastalıklarının oluşumunu engellediği gibi sancıları ve kalp ritim bozukluklarını da düzenlemekte oldukça etkilidir.
  5. Bitki, aynı zamanda damar hastalıklarının engellenmesine de yardımcı olmaktadır. Kan basıncını düzenlemekte, yüksek tansiyonun önüne geçmekte ve kan damarlarında kanun dengeli ve güçlü akışına yardımcı olmaktadır.
  6. Kadınların her ay tekrarlayan adet dönemlerinde etkili sonuçlar göstermektedir. Adet sancılarının ve regl kramplarının engellenmesinde başarılıdır. Yatıştırıcı etkisiyle adet ağrılarından kurtulmanızı ve adetinizin düzene girmesini sağlar.
  7. Bitki içeriğiyle sinir sistemine bağlı hastalıkların oluşumuna engelleyici özelliğe sahiptir. Düzenli kullanıldığı taktirde sini sistemini dengede tutmakta, stres, kaygı, sinir, depresyon ve endişe risklerini azaltarak sinir hastalıklarından kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla doğal bir antidepresan etkisi göstermektedir.
  8. Etkili bir tansiyon engelleyicidir. Kan basıncını dengelemekte ve tansiyon hastalıklarına karşı etkili sonuçlar doğurmaktadır. Araştırmalar bitkinin hipertansiyon oluşumlarının önüne geçtiğini göstermiştir.
  9. Bitki, vücutta meydana gelen kas ağrılarına karşı dindirici bir özelliğe sahiptir. Düzenli kullanıldığı taktirde kollarda, ellerde, bacaklarda meydana gelen kas sıkışmalarını önlemekte, bel fıtığı oluşumunun önüne geçmektedir. Bel ağrısı çekenlerce sıkça tercih edilmektedir.
  10. Bitki tam bir doğal detoks etkisi yaratır. Zengin mineral ve vitamin yapısı ile vücudun ve beynin yorgunluğunu yok eder. Düzenli kullanımda baş ağrısı, beden yorgunluğu ve uyku problemlerini ortadan kaldırır.
  11. Erkelerde yumurtalıkların sperm üretimini hızlandırarak sperm kalitesini arttırır. Doğal bir afrodizyak etkisi yaratarak cinsel güç artışı sağlar.

Kedi Otunun Zararları Nelerdir?

kedi otunun zararları nelerdir

Kedi otu pek çok rahatsızlığa karşı kullanılabilen, oldukça etkili bir içeriğe sahiptir. Fakat vücut için yanlış kullanımda zararları da olabilmektedir. İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminlerden dolayı bazı hallerde bitkinin kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Kedi otunun olası zararları ise şu şekildedir:

  1. Aşırı kullanımında depresyon riski oluşturabilmektedir.
  2. Aşırı kullanımda mide bulantısı ve baş ağrısına yol açabilmektedir.
  3. Uyku ilacı kullanmakta olan kişilerde halsizlik yapabilmektedir.
  4. İlaç tedavisi gören hastaların doktorlarına danışmadan kullanmamaları tavsiye edilmektedir.
  5. Alkol ile tüketilmesi sakınca doğurabilmektedir.
  6. Dozajının fazla olması halinde göz bulanıklığına sebep olabilmektedir.
  7. 3 yaş altındaki çocuklarda kullanılmaması önerilmektedir.
  8. Hamile ya da emziren kadınların kullanmaması gerekmektedir. Düşük tehlikesi yaratabilmektedir.
  9. Anestezi etkisini artırabileceğinden dolayı herhangi bir ameliyata girilecekse son 1 hafta içinde bitki içerikleri tüketilmemelidir.
  10. Uyanıklık ve dikkat gerektiren işlerde çalışıyorsanız kullanmamanız önerilmektedir.

Kedi Otu Nasıl Kullanılır?

Kedi otu bitkisinin besin takviyeleri daha çok köklerinde ve saplarındadır. Kuru kökler ve diğer materyaller, tentür, çay, tablet ya da kapsül formlarında bulunabilmektedir. Araştırmalara göre 2 hafta düzenli olarak tüketildiğinde bitkinin ekstresinin etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Eğer tentür olarak tüketilecekse yetişkinlerin yarım ya da bir tatlı kaşığı tüketilmelidir. 3 yaşından büyük çocukların ise meyve suyu ya da süt ile tüketmeleri uygundur. Uyku için kullanılacaksa 400 mg standart ekstresi uykudan 1 saat önce alınmalıdır. Kaygı için kullanılacaksa yemeklerden önce iki kez 120 mg ve yatmadan önce 200 mg ekstresi alınabilir. Bu miktarlara riayet edilmemesi halinde uyku hali ve sersemlik yaratabilir.

Kedi Otu Çayı Nasıl Yapılır?

kedi otu çayı yapılışı

Kedi otu çayı için gerekli malzemeler, iki çay kaşığı söz konusu bitkinin kökü, 2 bardak su, 1 tatlı kaşığı bal ya da şekerdir. Çatınızı yapmak için öncelikle suyu ateşe alarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya yakınken bitki köklerini suyun içerisine ekleyin. Bitkinin besin değerlerinin kaybolmaması için 80-85 derecede kalmasına özen gösterin. Ardından besin içeriklerinin suya karışması için 30 dakika kadar demlenmeye bırakın. Tadı acı olabileceği için balla ya da şekerle tatlandırabilirsiniz. Doğallığı açısından önceliğinizin bal olması daha iyidir.

Uykusuzluk sorunlarına karşı yatmadan önce bir bardak içebilirsiniz. Bunu 2 ila 6 hafta devam ettirebilirsiniz. Yatmadan 30 dakika kadar önce içerseniz etkisini zamanında hissedersiniz. Günde en fazla 3 bardak içilmeli, uykunuz düzene girdikten sonra da 1-2 hafta düzenli içmeye devam etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu