Trend

Keratin İçeren Tüm Besinler!

Keratin, özellikle sağlıklı saçlar söz konusu olduğunda en çok merak edilenler arasındadır. Tam olarak ne olduğu pek çok kişi tarafından bilinmese de bugün marketlerde, kozmetikçilerde, bakım merkezlerinde keratin içeren besinler ile hazırlanmış çok sayıda bakım ürünü bulunmaktadır. Fakat aslında sadece saç sağlığı için değil, vücudun hemen tamamının sağlığı için bunun büyük önemi bulunmaktadır. Yiyecekler aracılığıyla doğal yollardan bu besinin alınıp alınamayacağı merak ediliyor. Öncelikle evet çeşitli sebze, meyve ve hayvansal gıdalar ile doğal yollardan bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Özellikle av hayvanlarında bu besin çok daha fazladır. Tıp merkezlerinin araştırmalarına göre yaban hayatta avlanan hayvanların, vahşi balıkların evcil ve besleme olanlara nazaran çok daha zengin olduklarını ortaya çıkarmıştır. Tavşan, geyik, karaca, keklik, yaban ördeği gibi yaban hayvanlarda çok daha fazla bulunmaktadır. Öncelikle tam olarak ne olduğundan, faydalarından ve hangi besinlerde bulunduğundan bahsetmek istiyoruz.

Keratin Nedir?

Keratin bir protein türüdür ve lifli bir yapıya sahiptir. Yapısal olarak son derece sağlam bir yapısı vardır. Suda çözünme özelliği yoktur. Bu sağlam yapılı protein türü, tırnaklar, saç ve cildin en dış yüzeyinde bulunmaktadır. Tırnak ve saç ile dokuların dayanıklı olmasını sağlayarak vücut tarafından doğal şekilde üretilebilmektedir.

Bu protein türünün bazı çeşitleri bulunmaktadır. Dolayısıyla tek çeşitte değil, farklı formlarda yer alabiliyor. Bunların birincisi alfa, ikincisi betadır. Alfa türü, memeliler sınıfına dahil olan canlıların vücutlarınca üretilmektedir. İnsanlar da memeliler sınıfında yer aldığı için insan vücudu da bu türü üretmektedir.

Beta türü ise kuşların ve sürüngenlerin vücudunda üretilmektedir. Bu protein türü ile kuşların kanatları, sürüngenlerin de boynuz ve pençeleri meydana gelmektedir. Diğer taraftan memelilerin vücutlarında da bulunduğu için insan vücudunda da üretilir.

Keratin Faydaları

keratin saça faydaları

Keratin dendiğinde akla ilk gelen saça olan faydaları olsa da tırnak, diş gibi parçalara da oldukça faydalı bir protein türüdür. Doğal yüklemesi yapılarak saçlara bakım uygulanabilmektedir. Yine besinlerden alınacak bu protein türü pek çok yerde canlandırıcı bir etki oluşturmaktadır. Faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bakımsız, yıpranmış görünen ve incelmiş saçların onarılmasını sağlar.
  • Saçların dökülmesini ve yıpranmasını önleyici bir bakım ürünü olarak öne çıkmaktadır.
  • Tırnak, diş ve saçların dayanıklılığını arttırır.
  • Saçların daha düzgün ve daha canlı görünmesini sağlar.
  • Tırnakların daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
  • Tırnak ve saç dokularını enfeksiyonlara karşı korur.
  • Saç kopmalarının azalmasını sağlar.
  • Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Keratin İçeren Besinler ve Yiyecekler

4 önemli başlıkta keratin içeren besinler ve yiyecekleri ele aldık.

Keratin İçeren Kükürtlü Besinler

kükürtlü besinler

Proteinleri oluşturan küçük yapı taşlarına amino asit adı verilmektedir. Amino asitler birleşerek proteinleri meydana getirir. Proteinler de birleşerek keratin protein türlerini meydana getirirler. Bunları meydana getiren proteinlerin yapı taşlarında yer alan amino asitler kükürt açısından son derece zengin amino asitlerdir. Birbirlerine kuvvetli bağlar ile bağlıdırlar. Bu yüzden kükürt içeren gıdalar bu protein türünün üretiminin hızlanmasına yardımcı olur. Özellikle bol protein içeren yumurta ve kırmızı et gibi gıdalar aynı zamanda güçlü kükürt (sülfür) kaynaklarıdır. Kükürt içeren diğer gıdalar arasında ise kuşkonmaz, soğan, Brüksel lahanası gibi bitkiler gelir.

Keratin İçeren Protein Zengini Besinler

keratin içeren besinler

Protein bakımından zengin besinlerin tüketilmesi amino asit yapılanmasını destekler ve keratin içeren besinler kategorisinde bu tür besinler önemli yer işgal eder. Balık eti, kırımızı et, yumurta, tavuk eti, süt, yoğurt gibi protein bakımından zengin besinlerin tüketilmesi aynı zamanda söz konusu protein türünün üretimini de arttırır. Daha hızlı üretilmesini sağlar. Bitkisel olarak protein bakımından zengin gıdalar arasında ise fasulye, fıstık, fındık, kabuklu kuruyemişler ve kinoa gibi besinler bulunur.

Keratin İçeren Biyotin Zengini Besinler

keratin-ve-fasulye

Biyotin, amino asit metabolizması için gerekli olduğu gibi söz konusu protein türünün üretimi için de gereklidir. Biyotin söz konusu olduğunda güçlü saçlar bahis mevzu olur. Bu yüzden biyotin oranı yüksek gıdalar tüketmek oldukça önemlidir. biyotin bakımından zengin gıdalar ise fasulye, kabuklu kuruyemişler, bütün tahıllar, mantar, karnabahar gibi besinlerdir. Yumurtanın sarısı üretimini hızlandırırken çiğ yumurtanın beyazında biyotin emilimini önleyen bir çeşit protein yer almaktadır. Suda çözülebilen bir yapısı olan biyotin, vücut tarafından depolanamamaktadır. Bunun yanında çok fazla pişirme ya da haşlama durumunda biyotin etkisi yok olmaktadır. Dolayısıyla biyotin içeren gıdaların çiğ olarak veya buharda pişirilerek tüketilmesi daha sağlıklı bir yöntemdir.

Keratin İçeren A Vitaminli Besinler

keratin içeren A vitaminli besinler

Keratin içeren besinler arasında A vitamini taşıyan besinlerin önemli bir payı vardır. A vitamini ise bal kabağında, turunçgillerde, tatlı patateste, çiğ havuçta, kabakta, kavunda, kara lahanada, ıspanakta ve daha pek çok sebze ve meyvede yoğun olarak bulunmaktadır. A vitamini yağda çözülen bir vitamin türüdür. Bu yüzden yağlı gıdalar tüketildiği taktirde vücut tarafından emilebilmektedir. Üstelik A vitamini vücut tarafından depolana da bilir. Aynı zamanda biyotin açısından da önemli vitaminlerden birisidir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Keratin içeren besinlerin vücudumuza ne kadar faydalı olduğunu öğrenmiş olduk bu yazı ile çok güzel bir sitr

  2. Keratin eksikligi ozellikle bayanlar icin cok problem. Bizlerde bu sorunu basil halledecegimi ve nasil beslenecegimi ogrendim

  3. Keratin içeren besinler hakkında hazırlanmış güzel bir yazı dizisi olmuş. Emeğinize sağlık. Çok bilgilendirici olmuş 👍👍

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu