Facebook Pixel
Trend

Kestane Nasıl Saklanır? (Uzun Süre)

Kestane uzun süre nasıl saklanır? Bunun için önce kestanenin yetişme koşullarından bahsederek konuya girmek istiyoruz. Dikenli kabuğa sahip bir meyve olmakla beraber; lezzeti ve kokusu ile kış aylarının vazgeçilmez bir kuruyemişidir. Dikenli olan bu dış kabuğu, içindeki zarı andıran kabuğu ve dışı ile birlikte kısmen uğraşı olan bir besindir. Ülkemizin neredeyse her bölgesinde kestane ağaçları mevcuttur. Özellikle Marmara Bölgesi’nde yer alan Bursa’nın kestaneleri oldukça meşhurdur. Tabi ki sadece Marmara değil, Ege kıyılarında ve Doğu Karadeniz’de de kestaneler bulunmaktadır. Yetiştirme yaygınlığında ise Aydın ili kestanenin kaynağıdır denebilir.

İri ve sert taşların bulunduğu mevkilerde, kayalık ve yamaçlarda bol kumlu ve yumuşak toprağı seven kestane, kalorisinin yüksekliği ve doyurma özelliğinin yanında birçok vitamine sahiptir. Karbonhidrat bakımından zengin olmakla beraber içerisinde şekeri ve yağı da barındırmaktadır. Hatta sodyum, potasyum, magnezyum ve protein yönünden de oldukça zengindir. Böylesine içeriği olan kestane, hemen hemen tüm mevsimlerde tüketmek istenmekte ve bu yüzden kestane nasıl saklanır şeklinde bir soru sordurmaktadır.

Kestanenin 7 Önemli Faydası

  1. Zihin yorgunluğuna iyi gelmektedir.
  2. Ayak varislerini iç bölümden tedavi edebilmektedir.
  3. Mineral ve vitamin bakımından zenginliğe sahiptir.
  4. Vücuttaki güç ve kuvveti toplamaya yardımcı olur.
  5. Kandaki kolesterolü düşürebilmektedir.
  6. Karaciğer dostudur, ayrıyeten mide için de çok önemlidir.
  7. Lif açısından çok değerlidir.

Tabi faydalarının yanı sıra, kestanenin kimi hastalıklara olumsuz etkileri vardır. Şöyle ki, tansiyon hastalarının, şekere sahip olanların ve damar tıkanıklığından şikâyet edenlerin; özellikle hastalıkları ileri bir seviyede ise tümüyle uzak durması önerilmektedir. Bu çeşit hastalıklara sahip kişilerin uzmanlar ve doktorlara danışıp kontrollü bir şekilde yemeleri önemlidir.

Kestane Neden Filizlenir? Filizlenmiş Kestane Yenir Mi?

kestane nasıl saklanır

Saklanacak olan kestaneni seçilmesi de merak edilenler arasındadır. Dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar şunlardır;

  • Kestane seçerken, bir yüzeyi oval olup diğer yüzeyi düz olanları tercih etmek öneriliyor.
  • Aldığınız kestanelerin doğal parlaklığı ve canlılığının olduğuna kuşku duymamanızda fayda vardır. Bir de rutubetli ve nem kokusu olan veya filizlenmiş kestaneleri tercih etmemeniz de önem taşıyor. Şayet kestane seçiminiz doğru değilse, almış olduğunuz bu meyveler bozulma riski taşıyacaktır.
  • Korunması açısından kestanenin rengi de önemlidir. Çünkü daha koyu olanların bozulma süreleri daha kısa olmaktadır.

Kestane Uzun Süre Nasıl Saklanır?

kestane nasıl saklanır

Kış ve sonbahar ayları içinde marketlerden, pazarlardan satın alabileceğiniz veya kendinizin de toplayabilmesi mümkün olan kestane, kısa sürede bozulabilmesi ve küflenebilmesinden dolayı epey hassas bir meyvedir. Tam burada kestane uzun süre nasıl saklanır sorusu önem kazanıyor. Saklama konusunda yöntemleri bildiğiniz takdirde, istediğiniz miktarda alıp herhangi bir mevsimde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kestane nasıl saklanır konusu için pek çok madde sıralanmaktadır. Bu metotlardan seçilecek olanı; hangi amaçla, ne şekilde kullanılacağına ve ne süre zarfında saklamak istediğinize bağlı biçimde değişkenlik göstermektedir. İşte kestane saklama yöntemleri;

  • Kestaneyi temiz bir poşete koyup poşette aralıklı delikler açıp 1 hafta gibi bir süre buzdolabında koruyabilirsiniz. Bu metotta söylediğimiz gibi poşet nemli olmamalıdır. Poşette kestanelerin sayısı deliklerin ayarlanışı bakımından da önemlidir. Saklama aracı olarak streç film de tercih edilebilir. Kabuğundan arındırıp buzdolabı içerisinde uzun müddet saklamak adına fermuarlı poşetlerin havasını alıp saklamanız da mümkündür.
  • Daha uzun sürelerde tazeliğini kaybetmeden saklamak istiyorsanız buzdolabı bunun için pek uygun değildir. Hava almamaları sağlanıp kapalı olarak dondurucu içinde saklanmalıdır. Bu yöntemle kestaneler 9 ay gibi uzun bir süre saklanabilir. Kilitli poşet kullanılabilir ki bu da; kestanelerin hava almaması sağlanırken aynı zamanda kabuklu veya kabuksuz biçimde poşetinizin havasını alıp dondurucuda saklayabilmeniz olanaklı olacaktır. Dondurucudan çıkartıp kullanmak isterseniz de çözünmesi için fırın veya mikrodalga kullanılmamalıdır. Normal oda sıcaklığı yani 21 ve 22 derece standartlarında çözülmeleri gerçekleştirmelisiniz.
  • Kestane en rahat nemli olmayan ve serin alanlarda saklanabilmektedir. Buzdolabı veya dondurucusu olmayanlar için ise; bahçede orantılı bir derinlik içinde kestaneleri kuma gömüp, tazelikleri zarar görmeden uzun müddet muhafaza edilmeleri mümkün olacaktır.

Kestanenin Nasıl Tüketilir?

kestane nasıl tüketilir

Kış aylarının soğuk havalarında kestanenin diğer meyvelere göre daha fazla arzu edilmesi çok doğaldır. Özellikle tadı ve kokusu bunu sağlayan en baş faktörlerdir. Bu tüketim şekillerinden en yaygını sıcak mı sıcak kestane kebapları olsa da bunun haricinde de tüketim yolları mevcuttur.

  • Daha önceden hazırlanmış kestane kebapları şeklinde,
  • Kestaneli pilav şeklinde,
  • Evinizde fırında,
  • Tavada,
  • Mangalda,
  • Suda haşlama
  • Hatta var ise sobada dahil pişirebilirsiniz.

Özel olarak belirtebileceğimiz bir diğer çeşidi ise kestane meyvesinin kullanılıp şekerleme haline getirilmiş olanıdır. Hemen hemen herkesin çok sevdiği ve bildiği üzere, Bursa ilimizde meşhur olan kestane şekeri şuan ülkemizdeki neredeyse her market ve pastanede görülebilmektedir.

Bahsettiğimiz gibi, kestanenin tüketimi ile saklama şartları doğru orantıdadır. İtinalı şekilde seçilen kestanelerin lezzetini kaybetmesi ya da azaltması, söylediğimiz üzere saklama şartları konusunda doğru bilgilerle hareket edilmemesinden veya pişirme yöntemlerindeki bilgi eksikliklerinden meydana gelebilir.

Kestane Nasıl Çizilir?

Tüketilmeden önce kestanenin hazır olarak beklemesi için en bilinen ve öncelikli aşama elbette ki kestaneyi çizmektir. Doğru pişmesi ve ayıklanabilmesi açısından kestaneyi hatasız çizmek önem arz etmektedir. Çerez cinsinde tüketilecek ise oval kısmının çizilmesi gerekmektedir. Ya da kabuklarından arındırıp tümüyle soymak isterseniz veya yemek içinde, reçel gibi besinlerde kullanacaksanız düz kısmına attığınız çiziğin çarpı görünümünde olması önemlidir. Kestaneye atma aşamasında kabuğunun kesildiğinden emin olmak, ayıklama evresinde sizi rahatlatacaktır. İlaveten çizik atarken iç bölümünü kesmemelisiniz. Çünkü iç kısmı kesilirse piştiği zaman bütünlüğü bozulup dağılır. Özel olarak suda haşlama biçiminde tüketmek isterseniz bu konu biraz daha önem taşıyacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu