Facebook Pixel

Keten Tohumu Faydaları (10 Üstün Özellik)

Keten tohumu, yaz aylarında ortaya çıkan mavi tonlarında sarımsı çiçekli bitkilerden biridir. Keten cinsinin en çok rastladığımız türüdür. Bitkisel kaynaklı besindir. İçeriğindeki birçok mineralle vücudumuza faydalar sağlamaktadır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü keten tohumunu en önemli kanser önleyicilerden biri olarak göstermiştir. Hızlı bir şekilde büyüyen bu bol mineralli keten tohumu faydaları nelerdir? Güçlü besin kaynaklarından biri olan keten tohumu nasıl kullanılır ve ne kadar tüketilmelidir? Bunlardan bahsedeceğiz.

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

keten tohumu faydaları

2020 senesinin mart ayında hayatımıza covid-19 girdi. Yarattığı korku ortamıyla birlikte, sağlığın önemini farkettik. İlaçlardan, yabancı kimyasallardan sıkılınca doğal yöntemlerle nasıl vücudumuzu koruyabileceğimizi araştırmaya başladık. Sağlıklı kalmamız için çok önemli bir gıda olan keten tohumuyla ilgili bu içeriği hazırlamaya karar verdik. Hepimizin merak ettiği keten tohumu faydaları nelerdir? Sorusunun cevabı için öğütülerek mi yoksa susama benzeyen haliyle mi tüketmeliyiz? Gelin beraber bakalım.

  1. Keten tohumu içinde zengin yağ çeşitleri barındırır. Omega 3 dolu olması en önemli özelliğidir. Sindirimi kolay olması açısından öğütülmesi önerilmektedir.
  2. Ciddi bir lif kaynağı olmasıyla birlikte antioksidan özelliğide bağırsak temizliğine yardımcı olur. Sindirim sistemimizi düzenler.
  3. Asırlar öncesinden soframıza uzanan keten tohumu geçmişten günümüze kalp hastalıklarıyla savaşmakta kullanılmaktadır. Damar sertleşmesini önleyerek kalp sağlığı için ön plana çıkar.
  4. Keten tohumu içinde büyük bir polifenol grubu olan lignan bulunmaktadır. Bu madde bazı kanser türlerine kalkan oluşturmakta etkili bir bitkisel-östrojendir. Besinlerin içinde lignan aradığımızda, en çok lignan içeren besinin keten tohumu olduğu görülmektedir.
  5. Omega 3 deposu olması, vücudumuzdaki kötü kolesterolün kontrolünü sağlamaktadır.
  6. Günümüzde ki en büyük problemlerden biri olan diyabeti önlemede çok yardımcı olduğu görülmüştür.
  7. E Vitaminini yoğun olarak içermesi saç, cilt ve tırnaklarda da iyileşmeleri beraberinde getirir.
  8. Yüksek oranda protein içermesi, gün boyunca tok kalmanızı sağlayarak kilo vermenizi kolaylaştırır.
  9. Özellikle kadınlar için östrojen hormonunu dengelemesiyle yumurtlamayı destekler. Hamile kalmakta zorlananların tüketmesi önerilmektedir. Hormon dengesini sağlar. Ruhsal olarak rahatlatması da ihtiyacımız olan özelliklerinden biridir. (Hamilelere ve östrojene bağlı kanser hastalarının tüketmesi önerilmemektedir. Detaylı bilgi için doktora danışınız.)
  10. Vejeteryan ve veganlar için  protein deposu olması önemlidir. Yumurta, et türevlerinden alınamayan proteini almaya yardımcıdır.

Toz halinde öğütülerek tüketilmesi önerilen keten tohumu, öğütüldükten kısa süre sonra tüketilmelidir. Kısa sürede tüketebileceğiniz kadarını öğütmeniz önerilmektedir. Tohum hali güneş görmeyen nemsiz yerde cam kavanozda tutulmalıdır. Uzun süre bekletilmemelidir.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

keten tohumu nasıl kullanılır

Keten tohumunu çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Ilık suda veya soğuk suda bekletilerek tüketilebilmektedir. Suda bekleyince filizlenen keten tohumu fitik asidi çıkararak mineral emilimini arttırmaktadır. Öğütülerek kullanımı oldukça kolaydır. Toz haline gelen keten tohumunu birçok besinle birlikte tüketebilirsiniz. Yoğurtlara, salatalara ve yemeklere katacağınız 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu sağlığınıza katkı sağlar.

Her çeşit aşırılığın zararlı olması gibi, keten tohumu da tüketim miktarına dikkat edilmesi gereken tohumlardan biridir. Hamile ve emziren kadınlar için önerilmemektedir. Yüksek potasyum içermesinden dolayı, kronik böbrek rahatsızlığı olanlar içinde sakıncalıdır. Divertkülit rahatsızlığa sahip olanlar da keten tohumu dahil hiçbir tohumu tüketmemelidir.

Nasıl ve Ne Kadar Tüketilir?

  • Keten tohumunu 40 gramı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.
  • Salatalarınıza ve yemeklerinize koyarak kullanabilirsiniz.
  • Keten tohumunun öğütülmüş halde 2 tatlı kaşığı kadar tüketimi önerilmektedir.
  • Ayrıca yoğurtlu karışımlarda, ara öğün olarak kullanımında da gene 2 tatlı kaşığı kullanılabilir.

Besin olarak kullanılmasıyla beraber keten tohumu yağı da çok yönlü bir kullanım sunar.

Keten Tohumu Yağı Kullanımı

keten tohumu yağı

Keten tohumu yağının en geniş kullanım alanı cilt üstüdür. Omega 3 deposu olmasıyla cilt üstü ve altı için oldukça önemlidir. Ph dengesini sağlamasıyla cildi pürüzsüzleştirir. Kuruluklar ve oluşan iltihabi durumlar için ilaç niteliğindedir. Keten tohumu yağı kullanım alanı oldukça fazladır. Eklemler, saç, tırnak ve cilt sağlığımızda oldukça etkili olan keten tohumu yağı yemeklerde de kullanılabilir. Ancak pişirilmemesi ve kızartma amaçlı kullanılmaması gerekir. Soğuk mezelerin içinde, pişmiş yemeklerin üstüne kullanabilirsiniz. Keten tohumunun öğütülmüş şeklinin yoğurt ve salatalara lezzet kattığını söylemiştik. Yağını da aynı öğütülmüş hali gibi ister ara öğünlerinizde, ister ana yemeklerinizde piştikten sonra ekleyerek kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu