Trend

Klozet İçindeki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar? (4 Yöntem)

Klozet İçindeki Sarı Lekeler İçin Çözüm Önerileri

Ev içerisinde en fazla bakteriyi barındıran klozet yüzeyinde zamanla sarı lekeler oluşmaya başlar. Yüzeyde oluşan bu sarı lekelere zamanında doğru müdahale edilmediği sürece lekelerin rengi koyulaşır ve lekeler yüzeyde daha kalıcı bir hal almaya başlar. Sarı leke oluşumunu önlemek ve yüzeyleri daha temiz bırakmak için günlük temizliği aksatmamak önemlidir. Peki, klozet içindeki sarı lekeler nasıl çıkar? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basittir.

Sert suların içerisinde bulunan mineraller ve artıklar zamanla seramik üzerinde leke oluşturur. Oluşan bu lekeler asidik çözeltilerle kolaylıkla temizlenebilir. Yüzeydeki lekeleri çıkarmak, daha temiz ve lekesiz bir yüzey oluşturmak için temizleme yöntemleri kullanılmaktadır. Yöntemler uygulanmadan önce ilk olarak klozetteki suyun tamamen boşaltılması gerekir. Su akışı kesildikten sonra sert fırça yardımıyla çözeltiyi yüzeye uygulamaya başlamalısınız.

Sarı Lekelerin Giderilmesinde Uygulanan Yöntemler

klozet içindeki sarı lekeler nasıl çıkar

Klozetteki sarı lekeleri çıkarma yöntemleri arasında farklı işlemler yer alıyor. Sıklıkla uygulanan ve çözüm sağlayan başlıca yöntemler:

  • Karbonat ve limon
  • Çamaşır suyu
  • Kola
  • Trisodyum Fosfat

Karbonat, limonla bir araya geldiğinde tepkimeye girer ve lekelerin çıkarılmasında etkili rol alır. Oluşan lekeleri çıkarmada oldukça etkili olan yöntem için leke üzerine bir miktar karbonat dökün ve üzerine limon sıkın. 15 dakika bekledikten sonra sert fırça yardımıyla ovalayın ve yıkayın. Leke üzerinde etkili olan bir diğer yöntem ise çamaşır suyudur. Klor içeren çamaşır suyundan lekelere dökün ve biraz bekleyin. Ardından sert fırça yardımıyla yıkayın. Çamaşır suyu lekeleri giderdiği gibi hijyen de sağlar. Etkili yöntemlerden bir diğeri ise koladır. Severek tüketilen kola, asidik içeriğe sahip olduğu için lekelere uygulanır ve 15 dakika beklenir. 15 dakikanın ardından fırçalanan lekelerden artık eser kalmadığı görülür. Son olarak uygulanan etkili yöntemlerden biri de trisodyum fosfattır. Güçlü asidik çözeltilerden olan trisodyum fosfat, leke üzerine uygulandıktan sonra yarım saat beklenir. Ardından sert fırça yardımıyla yıkanır.

Klozet İçindeki Sarı Lekeler Nasıl Önlenir?

klozetteki sarı leke oluşumu nasıl önlenir

Yüzeyde oluşan lekeleri çıkarmak düşünüldüğü kadar zor değildir. Lekeler basit bir şekilde çıkarılır. Önemli olan yüzeyde leke oluşumunu önlemektir. Yüzeyde oluşan izleri önlemek için günlük temizlik aksatılmamalıdır. Temizlik günleri arasında uzun süre olmamalıdır. Günlük temizlik için çamaşır suyu ya da beyaz sirke kullanılabilir. Beyaz sirke, klozetteki sarı lekeleri çıkarmanın yöntemleri arasında kullanılan başlıca ürünlerdendir. Yüzeylere günlük uygulanan beyaz sirke sayesinde izlerin oluşumu önlenir. Aynı zamanda temiz ve kullanışlı yüzeyler oluşturulur. Klorlu ağartıcılar günlük yüzey temizliğinde etkili ürünlerden bir diğeridir. Ağartıcılar sayesinde yüzeylerin temizliği sağlandığı gibi izlerin oluşumu da önlenir. Çamaşır suyu ve asidik çözeltiler başta olmak üzere diğer ürünleri de doğru ölçüde kullanmak gerekir. Aksi takdirde yüzeylere zarar vermek mümkündür.

Yüzeydeki izleri temizlemek için kimyasal kullanmak istemiyorsanız evde kendi temizleme ürününüzü hazırlayabilirsiniz. Evde doğal olarak hazırlayacağınız bu karışımı rahatlıkla kullanabilir, yüzeydeki izlerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Doğal temizleyici için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • Karbonat
  • Sirke

1 bardak elma sirkesi ya da beyaz sirkeye 1 yemek kaşığı karbonat eklemeniz yeterli olacaktır. Sirkeyi 40 dereceye kadar ısıtmanız gerekir. Yeterli ısıya gelen sirkenin içerisine 1 yemek kaşığı karbonatı ekleyebilirsiniz. Karıştırdıktan sonra dilerseniz doğrudan yüzeye uygulayabilir ya da sprey formda bir şişeye koyarak yüzeylere sıkabilirsiniz. 1 – 2 saat kadar beklemeniz yeterli olacaktır. 2 saatin ardından artık yüzeydeki izler gitmiş olacak. Sifonu birkaç defa çekerek yüzeyin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu