Facebook Pixel
Trend

Pratik Kola Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Kola tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok sevilen gazlı içeceklerden birisidir. Yıllardır tarifleri saklı kalan içecek farklı zamanlarda, en güzel sofraların, en özel günlerin tercihi olmakta, özellikle sıcak dönemlerde soğuk soğuk içilmesi tercih edilmektedir. Fakat bu içeceği tüketirken çeşitli kazalar yaşanabiliyor ve oldukça da fazla meydana geliyor. Bu yüzden de çoğu kişinin aklına kola lekesi nasıl çıkar sorusu geliyor.

Öncelikle bütün lekelerde temel mantık lekenin en kolay şekilde döküldüğü bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Hangi yüzeyde olduğu fark etmeksizin içeceğiniz döküldüğünde ilk olarak leke yapacak maddenin yoğunluğunun alınması gerekir. Bunun için emdirme, vakumlama, uzaklaştırma gibi işlemler yapılabilir. Sonrasında da leke oluşturma ihtimali olan maddenin seyreltilmesi, son aşamada da lekenin arındırılması gerçekleştirilir. Yüzeyin çeşidine göre ise leke çıkarma işlemleri, kullanılan malzemeler farklılık gösterir. Örneğin halıya dökülen kola ile fayansa dökülen kolayı aynı şekilde temizleyemezsiniz.

Halıdan Kola Lekesi Nasıl Çıkar?

halıdan kola lekesi nasıl çıkar

Halılar her evin en temel ürünlerinden birisi olmakla birlikte çeşitli iş yerlerinde, ofislerde de kullanılabilir. Gerek konfor gerekse dekorasyon açısından büyük önem taşır. Yerde bulunmaları nedeniyle de kirlere, lekelere, dökülmelere oldukça fazla maruz kalırlar. Halıdan kola lekesi çıkarma imkansız olmamakla birlikte çok da kolay değildir.

Halılarınızdan söz konusu içeceğin lekesini çıkarabilmek için asitli çözeltiler yardımcı olacaktır. Günlük hayatta kullanılan bazı asitli çözeltileri kullanarak lekelerden kurtulabilirsiniz. Evde en rahat uygulayabileceğiniz çözüm yöntemi ise sirke ve bulaşık deterjanı uygulaması olacaktır. Bunun için şu malzemelere ihtiyacınız var:

  • Bir havlu,
  • Sprey şişesi,
  • Bulaşık deterjanı,
  • Kase,
  • Ilık su,
  • Sirke
  • Kağıt havlu.

İlk olarak kağıt havlu ile halınıza dökülen içeceğin fazlalığını almalısınız. Sonrasında bir kasede deterjan, ılık su karışımı oluşturmalısınız. Ardından bir yemek kaşığı sirkeyi karışıma ilave etmelisiniz. Elde ettiğiniz karışımı sprey özellikli şişeye boşaltmalısınız. Ardından oluşturduğunuz karışımı içeceğin döküldüğü yere püskürtün. 2 dakika kadar bekleyin. Sonrasında ıslak süngerle halınızı silin. Lekeyi tamamen sildikten sonra duru su ve temiz süngerle silerek halınızı kurumaya bırakın.

Koltuktan Leke Çıkarma Yöntemleri

koltuktan kola lekesi çıkarma

Halılara benzer şekilde koltuklarda da söz konusu içeceğin lekeleri oldukça fazla oluşur. Rahatlık ve konfor sunan koltukların üzerinde bir şeyler yenilip içilirken kazalar meydana gelir ve bu eşyalar yapıları itibariyle dökülen sıvıları emmeye son derece meyillidir. Peki koltuktan kola lekesi nasıl çıkar?

Bu sorunun cevabı eşyanızın materyaline göre değişiklik gösterir. Eğer deri ise lekeyi çıkarmanız daha kolaydır. Fakat deri yüzeylerde amonyak tarzı güçlü çözeltilerden uzak durulmalıdır. Aksi taktirde yüzeyler zarar görebilir. Deri yüzeylerde en ideal temizlik malzemeleri bulaşık deterjanı ve izoprofil alkol olacaktır. Bunlarla hem lekelerden kurtulabilir hem yüzeylere zarar vermemiş olursunuz.

Tıpkı halılarda olduğu gibi kumaş koltuklardan kola lekesi çıkarma sırasında da sirke ve bulaşık deterjanı karışımından istifade edebilirsiniz.

Giysilerden Kola Lekesi Nasıl Çıkar?

giysilerden kola lekesi nasıl çıkarılır

Kola giysiler üzerine de dökülebilir ve ciddi lekeler bırakabilir. Fakat giysilerden kola lekesi çıkarma çok da zor değildir. Bunun için öncelikle lekelere hızlı müdahale edilmelidir. Eğer leke kurumuşsa tıpkı kendisi gibi asitli bir çözeltiyle yumuşatılmalıdır.

Alkolsüz bir içeceği, alkol ile çıkarabilirsiniz. Eğer alkol bulamıyor ya da giysiniz için uygun olmayacağını düşünüyorsanız asidik çözeltilerden yararlanabilirsiniz. Beyaz sirke bunlardan birisidir. Su ile beyaz sirke karışımı oluşturun ve lekeli kısmı 12 saat kadar karışımda bekletin. Ardından yıkama talimatlarına göre yıkayın. Aynı şekilde bulaşık deterjanı ile lekeli yüzeyi güzelce silebilir, sonrasında makinada yıkayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu