Kuru Erik Faydaları (Nasıl Kurutulur?)

Erik, yüksek çözünürlüklü bir meyvedir. Katı içerikli ve kurutulunca fermente olmayan prunus domestica çeşitlerinin etli meyvesidir. Tabiki bütün türleri kurutulamaz. Çoğunlukla avrupa eriği kurutulur ve tüketilir. Bizim için en ulaşılabilir olanı mürdüm eriğidir. Size bu içeriğimizde eriği kolaylıkla kurutmanın yollarından ve kuru erik faydaları nelerdir? Bunlardan bahsedeceğiz.

Erik Nasıl Kurutulur?

Öncelikle en ulaşılabilir olan mürdüm eriğini kurutmaktan başlayalım. Aslında oldukça basit olan erik kurutma yöntemleri için 2 yol önerebiliriz.

Fırında Erik Kurutma

Mürdüm eriklerini yıkadıktan sonra, kağıt havlu yardımıyla iyice kuruluyoruz. Ortadan ikiye ayırdığımız erikleri yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisinin üstüne kabukları üstte olucak şekilde diziyoruz. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 3-4 saat pişiriyoruz. Yarım saatte bir erikleri çıkarıp ters düz etmeyi unutmayın! 

Güneşte Erik Kurutma

Güneşte erik kurutma yönteminde ise; Eriklerimizi aynı fırında kurutma işlemindeki gibi yıkıyoruz. İyice yıkadıktan sonra, pamuklu bir kumaş serdiğimiz tepsimize alıyoruz. Ortadan ikiye ayırdığımız eriklerimizi güneş aldığından emin olduğumuz biryere koyuyoruz. 4-5 gün kurumaya bırakıyoruz. Tabi eriklerimizin tozlanmaması ve sineklenmemesi için mutlaka tülbentle örtüyoruz. İşte kuru eriklerimiz hazır!

Kuru Erik Faydaları Nelerdir?

kuru erik faydaları

Faydalı olması için günde kaç adet tüketmemiz gerekir? gibi sorularınızı duyar gibiyiz. Bu mucize meyvenin kurutulunca içinde oluşan vitaminler taze halinden daha fazladır. K, C, A vitamini oranı artar, B grubu vitaminlerini de bolca içerir. Bunun yanı sıra magnezyum, fosfor ve kalsiyum açısından da bir çok kurutulmuş meyveden daha fazla mineral barındırır. Bakalım bu minerallerin ve vitaminlerin vücudumuza katkıları neler?
 
  1. İçindeki folik asit yardımıyla saçları ve tırnakları güçlendirir.
  2. Kalp ve damar sağlığımız için yoğun a, b, k vitaminleri içerir. Kuru erik içinde bulunan folik asit ve potasyum gene kalp sağlığımız için önemlidir.
  3. Günlük demir ihtiyacımızın %9 unu karşılayan kuru erik anemi (kansızlık) içinde iyi bir savaşçıdır.
  4. Kurutulmuş erik lifli bir meyvedir. İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bağırsak temizliği için birebirdir.
  5. Göz sağlığı için göz doktorları tarafından en çok önerilen besinlerden biridir. A vitamini yoğunluğu görme kalitemizi arttırdığı gibi, yaş ilerledikçe oluşabilicek hastalıklara da kalkan görevi görür.
  6. Kanserli hücrelerle savaşırken önemli yardımcılardan biridir.
  7. Antioksidan özelliğiyle kas, eklem ya da ağız, diş iltihaplanması gibi sorunlarımız için çare olmaktadır.
  8. Kalsiyum içeriğiyle kemik dostudur. Gelişim çağındaki çocukların güçlenmesi ve kemik gelişimi için oldukça yararlıdır.
  9. Cildimizin doğal nem seviyesini yüksek tutmak icin gereken vitaminleride barındırır. Doğal bir antiaging özelliği vardır.
  10. Yoğun ve tempolu iş hayatı olanlar için enerji verici özelliği ön plandadır. Ara öğün olarak tüketebileceğiniz kuru erik yüksek besin değerleriyle gereken enerjiyi fazlasıyla sağlamaktadır.
İçeriğindeki vitamin ve minerallerle mucize bir meyvedir. Kuru erik faydaları için günde ne kadar tüketmemiz gerekmektedir? Kaç kaloridir? Gelin bu sorunun cevabına bakalım.

Kuru Erik Kaç Kalori?

kuru erik kaç kalori

Birçok diyetisyenin diyet listelerinde de kendine yer bulan kuru eriğin 100 gramında 242 kalori bulunmaktadır. Yazımızda bahsettiğimiz kuru erik faydaları için günde ortalama 5 adet yenilmelidir. 1 adeti kuru eriğin boyutuna göre 48-62 kalori arasında değişmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. günlerdir eriği nasıl kurutabilirim diye ayrıntılı makale bakınıyordum sonunda buldum.bilgilendirme için teşekkürler 🤩🙏🏼

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu