Mangonun Besin Değeri ve Faydaları
Mangonun faydaları konusuna girmeden önce özelliklerine ve tarihçesine bir bakalım. Anavatanının Hindistan olduğu bilinen bu meyve sakız ağacıgiller familyasına aittir. Ayrıca iki çenekli ve kapalı tohumlu olduğu da bilinmektedir. Bu meyvenin ağacı nemli ve derin tabakalı toprak üzerinde yani tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir. Ağacının boyu yaklaşık olarak otuz beş ila kırk metreyi bulmaktadır. Ülkemizde ise ilk olarak Antalya ilinin Manavgat ilçesinde fidanı dikilerek yetiştirilmiştir. Ancak diğer ülkelere kıyasla ülkemizde bu ağaçların daha geç meyve verdiği bilinmektedir. Devlet tarafından desteklenen projeler ile ülkemizde bu ağacın yetiştiriciliğinin arttırılması hedeflenmektedir.
Mango ağacı uzun ömürlüdür ve uzun ömürlü diğer ağaçlardan farklı olarak bu ağaç belirli bir süre geçtiğinde meyve vermeyi bırakmamaktadır. Bu ağacın kökleri oldukça kuvvetlidir ve uygun yetişme koşullarında köklerinin altı yedi metreye kadar uzayabildiği bilinmektedir.
Yetişmek için bol miktarda suya ihtiyaç duymaktadır. Fazla sulanan ağaçtan alınan verim az sulanan ağaçtan alınan verimden yüksektir. Bu ağaç hem meyvesinin görüntüsü açısından hem de çekirdekli olması saçısından armut ile benzerlik göstermektedir.
Meyvesi oluşmadan evvel açan çiçeğin boyu on beş ila yirmi santimetre arasındadır. Meyvesi ilk olarak mor, daha sonra yeşil, en son ise sarı renk alır. Sarı rengi ve hafif kokusu meyvenin olgunlaşmış olduğunun göstergesidir. Bu meyve çiğ olarak tüketilebilmesinin yanı sıra salatası yapılabilmekte ve içecek karışımlarına eklenilerek tüketilebilmektedir.
Mangonun Faydaları Nelerdir?
Mango isimli meyve içerdiği yüksek mineral ve vitaminin yanı sıra lif oranı ve antioksidan sebebi ile “meyvelerin kralı” şeklinde adlandırılır. Bu meyve A,C, B2, B6, K vitaminleri ve folik asit açısından bir hayli zengindir. Bu şekilde bir adlandırılmaya layık görülen bu meyvenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kan basıncını düzenleyici bir etkisi bulunmaktadır.
- Bu meyveden bir adet tüketilmesi günlük A vitamini ihtiyacının %35’inin karşılanmasını sağlamaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek kişilerin hastalıklara yakalanma riskini düşürmektedir. Bunu da beyaz kan hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yapmaktadır.
- Böbreklerin düzenli çalışmasına katkı sağlamaktadır.
- Karaciğeri korumaktadır.
- İçerdiği antioksidanlar sebebi ile vücudu kanser oluşumuna karşı korumaktadır ve vücut direncinin artmasına katkı sağlamaktadır.
- İçerdiği lifler sebebi ile sindirim sistemine katkı sağlayarak kabızlık şikayetinin önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır.
- Kalp hastalığı riskini en aza indirgemektedir.
- Gün içersinde tüketilen yarım mango tansiyonun dengede kalmasına katkı sağlamaktadır.
- Kansızlığa ve demir eksikliğine iyi gelmektedir.
- Kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşmasını sağlamaktadır.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır.
- İçerdiği glutamin sebebi ile beyin gelişimine ve beynin korunmasına katkı sağlamaktadır. Hafızayı kuvvetlendirmekte ve yoğunlaşma seviyesinin artmasına katkı sağlamaktadır.
- İçerdiği B6 vitamini sebebi ile uyku kalitesini arttırmaktadır. Uyku kalitesinin artması kişilerin kendilerini daha mutlu hissetmesine sebep olacak ve depresyona karşı kişileri koruyacaktır.
- Gece körlüğüne iyi gelmekte ve göz kuruluğu sorununu gidermektedir.
- Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır.
- Bu meyvenin yapraklarının çiğnenmesi hem diş etlerini güçlendirmekte hem de diş minesinin rengini açmaktadır.
- Tokluk hissini arttırarak kilo vermeye ve kilo kontrolüne katkı sağlamaktadır.
Hamilelikte Mango Tüketiminin Faydaları Nelerdir?
Folik asit açısından oldukça zengin olan bu meyvenin hamilelikte tüketilmesi fetüsün gelişmesine katkı sağlaması açısından bir hayli önemlidir. Bu meyvenin tüketilmesi içerdiği demir oranı sayesinde emir ilacı takviyesine gerek kalmaksızın hamilelerin demir ihtiyacını karşılamasıdır. Tüm bu sebeplerle hamilelikte bu meyvesinin tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak kişilerin tüketmeden önce doktorlarına danışması önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise olgunlaşmamış olan meyvenin tüketilmemesidir.
Mangonun Cilde Faydaları Nelerdir?
Bu meyvenin sağlığa pek çok faydası olduğu gibi cilde de bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. İlk faydası cildin gözeneklerini temizleyerek nefes almasını sağlamaktır. İkincisi gözenekleri sıkılaştırmasıdır. Gözeneklerin sıkılaşması cildin pürüzsüz bir hal almasında oldukça etkilidir. Üçüncüsü ise sivilce ve akne oluşumunu engellemesidir. Dördüncüsü cildi nemlendirici bir etkiye sahip olmasıdır. Bu sayede cildin gençleşmesine katkı sağlayacak ve soyulmasının önüne geçecektir. Beşincisi ölü derinin ciltten uzaklaşmasını sağlamasıdır. Altıncısı cilde parlaklık kazandırmasıdır. Yedincisi ise ciltteki kırışıklığı gidermesidir.
Cilt için oldukça faydalı olan bu meyvenin püresinden elde edilen cilt maskeleri piyasada satışa sunulmaktadır. Ancak bu ev ortamında da kolaylıkla mango maskesi hazırlanabilir. Bu meyve ile cilt maskesi şu şekilde yapılmaktadır: Bir adet mango ikiye ayrılmalıdır. Bir parçası bu maskenin yapılması için yeterlidir. Yarısı iyice ezilerek püre haline getirilmelidir. Püre haline getirilmiş olan kısma iki çay kaşığı saf zeytinyağı eklenilerek iyice karıştırılmalıdır. Elde edilen karışım tüm yüze maske olarak sürülmeli ve yaklaşık olarak yirmi dakika beklenilmelidir. Bu süre tamamlandığında yüz gül suyu ile iyice temizlenmelidir.
Mangonun Besin Değeri
Yaklaşık olarak 100 gram pişmemiş mango meyvesinin besin değerleri şu şekildedir: 60 kcal kalori, 15 gram karbonhidrat 1,6 gram lif, 0,9 gram protein, 0,4 gram yağ, 1082 IU A vitamini, 36,4 miligram C vitamini, 168 miligram potasyum, 11 miligram kalsiyum ve 0,2 miligram demir.