Dil Altında Kırmızı Kabarcık Neden Olur?
Dil, canlıların hayati organlarından biridir. Yemek yemede, sindirim sisteminin çalışmasında, tat almada, konuşmada bu organ son derece işlevseldir. Konuşma esnasında harflerin net biçimde çıkması ve tek nefesin onlarca farklı sese dönüşmesi bu organ sayesindedir. Gerek ağız sağlığı gerekse bütün vücut sağlığı için dilin sağlıklı olması gerekir. Burada meydana gelen rahatsızlıklar kişinin günlük rutin hayatını olumsuz etkilediği gibi son derece huzursuz olmasını da sağlar. Fakat zaman zaman çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar ve bunlar kimi zaman basit şeyle iken kimi zaman çok büyük rahatsızlıkların habercisi olabilir. Dil altında kırmızı kabarcık rahatsızlığı en sık meydana gelen sorunlardan birisidir. Bu, kişinin yaşam kalitesinin büyük oranda düşmesine neden olur. Dolayısıyla öncelikle sebepleri üzerinde durulması daha sonra tedavi edilerek ortadan kaldırılmaya çalışılması gerekir.
Dil altında kırmızı kabarcık oluştuğu taktirde işlevlerinde bazı kayıtlar olur. Normal şartlarda çiğneme, konuşma, tat alma, sindirmeye yardımcı olma gibi oldukça önemli faaliyetleri yerine getiren organda ortaya çıkan sorun, acıya sebep olur. Acı ile birlikte normal işlevlerini yerine getiremez olur. Yaşam kalitesi düşer ve kişi huzursuz olur. Yiyecek, içecek tüketiminde o alan hassaslaşacağı için kişi, hiçbir şeyden keyif almamaya başlar. Dil altında kırmızı kabarcık oluşum nedenleri ise daha çok şunlardır:
Dil Altında Kırmızı Kabarcık Neden Oluşur?
- Dil ısırma kişilerin kimi zaman farkında olmayarak kimi zaman alışkanlık haline gelmiş bir eylemidir. Bu ısırma sorunun ana kaynaklarından birisidir. Daha çok yemek yerken gerçekleşen ısırma sonrasında organ etkilenerek tepki gösterir.
- Bazı kişiler uykusunda dillerini ısırırlar. Uzmanlar bu durumu daha çok psikolojik bir sorun olarak açıklarlar. Yemek yerken kazara olan ısırma normal karşılanabilse de uykuda meydana gelen ısırma mutlaka tedavi edilmeli, bunun için zaman kaybetmeden psikolojik destek alınmalıdır.
- Beslenme yetersizliğinin kendini belli etmesinin bir yolu da dil altında kırmızı kabarcık rahatsızlığıdır. Kişilerin gün içinde beslenmelerine dikkat etmemesi vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin, karbondioksit gibi ihtiyaçları alamamasına yol açar.
- Bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü bir diğer nedendir. Yine yetersiz beslenmeden kaynaklıdır. Özellikle insan hayatı için hayati öneme sahip olan folik asidin besinlerden yeterince alınmaması, kişide ciddi rahatsızlıklara yol açar. Kişide yutkunma, yiyecekleri çiğneyememe gibi sorunlar doğurur.
- Dilde mevcut olan papillalar son derece hassastır. Özellikle asitli içeceklere karşı hassasiyetleri daha yüksektir. Bunlar alerjen maddelerle karşılaştıklarında tepki verirler ve dil altında kırmızı kabarcık oluşumları meydana gelebilir. Buna engel olabilmek için kişinin hangi maddelere alerjisinin olduğu tespit edilmeli, bu besinler tüketilmekten kaçınılmalı ve gerekirse bir uzmana danışılmalıdır. Tespit sonrası bu besinlerden uzak durulmalıdır.
- Aşırı derecede sigara kullanımı dilin yapısının bozulmasına, dildeki tat kaybının artmasına neden olabilir. Bütün bunlar söz konusu rahatsızlığa yol açabilir. Hatta sadece işlev kaybına değil, sindirim organlarının zarar görmesine kadar dahi ilerleyebilir.
- Kawasaki sendromu adı verilen ve kan damarlarının işlevini bozmaya sebep olan bu rahatsızlık hastalığın kaynağı olabilir. Bu, özellikle kişinin yutkunmasında büyük sorun yaşamasına yol açabilmektedir.
Dil Altında Kırmızı Kabarcık Nasıl Önlenir?
Söz konusu rahatsızlık kişinin günlük yaşantısında büyük sorun oluşturur. Dolayısıyla hafife alınacak bir durum söz konusu değildir. Kişinin ilk olarak bu durumun nedenlerini ortadan kaldırmaya çalışması, engellemeye yönelik iyileştirici çözümlere başvurması gerekir. Elbette bunlar kişinin bir uzmana başvurmamasını gerektirmez. Geçici çözüm mahiyeti taşıyarak faydalı olabilir. Dil altında kırmızı kabarcık oluşumunu önlemek için başvurulabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ağız ve diş hijyenini aksatmamak,
- Tuzlu su ile düzenli olarak ağız gargarası yapmak,
- Mümkünse nane yaprağı çiğnemek,
- Nane kaynatarak bu su ile gargara yapmak.
Rahatsızlığın ortaya çıktığı durumlarda yapılması gerekenleri de şöyle sıralayabiliriz:
- Zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek,
- Gerekli vitamin testleri yaptırmak,
- Vitamin eksikliği tespit edildiği taktirde gerekli vitamin takviyesi almak,
- Düzenli beslenmek ve çok yönlü beslenmeye dikkat etmek,
- Rahatsızlığı tetikleyecek besinlerden ve daha fazla acıya yol açacak besinlerden uzak durmak,
- Baharatlı, ekşi, tuzlu ve yağlı besinlerden kaçınmaya çalışmak,
- Düzenli olarak dişleri fırçalamak,
- Düzenli olarak ağız gargarası yapmak,
- Düzenli diş ipi kullanmak,
- Kolay yutulabilen besinleri tercih etmek,
- Dilin yapısını olumsuz etkileyecek besinlerden uzak durmak,
- Alkol, asitli içecekler ve sigara kullanımından uzak durmak.
Tedavisi
Dil altında kırmızı kabarcık tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Fakat bunun için öncelikle sorunun neyden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. Sorunun kaynağına göre tedavi yöntemi belirlenir. Mesela sorun, vitamin eksikliği ise vitamin desteği belli bir süre devam ettirilerek süreç sonlandırılabilir ve sonuç alınabilir. Doktorlarınız bu konuda gerekli yönlendirmeyi yaparak, gerekirse ilaç tedavisi uygulayacaktır. İlaç tedavisi, en sık başvurulan yöntemlerden birisidir.
Rahatsızlığı olan kişinin en çok dikkat etmesi gereken doktorunun vereceği reçeteyi düzenli kullanmaktır. Eğer ilaçlarınızı ve vitaminlerinizi düzenli olarak kullandınız ve hala rahatsızlığınız geçmedi ise bir kez daha doktorunuzla görüşerek sonuçtan haberdar etmeniz gerekir. Yeni bir reçeteye geçişi ya da doz artışı yapılarak üstesinden gelinmeye çalışılacaktır.
Tedavi için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler etkili olabilir; fakat öncelikle rahatsızlığın sebebinin bulunması gerektiği için hastalığın nedeni bilinmeden hareket etmek başka rahatsızlıklara yol açabilir. Evde yapabileceğiniz en uygun tedavi yöntemleri tuzlu su ile düzenli olarak gargara yapmaktır. Son derece doğal bir yöntem olan gargara ile çoğu hasta kısa sürede rahatsızlığı atabilmektedir. Bir diğeri ise ağız ve diş temizliğine dikkat etmek, bu esnada tüketimi kolay yiyecekleri tercih ederek rahatsızlığın tetiklenmemesini sağlamaktır. Bunlar bir süre denenebilir.