Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Kış aylarının gelmesiyle beraber pek çok kişi peteklerin tam olarak ısınmadığından şikayetçi. Tesisatçı da getirilse durumun değişmediğinden şikayetçi olan ev sahipleri adeta ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Halbuki bu sorunun çok basit bir çözümü var. Peteklerdeki hava alınarak, peteklerin tam bir şekilde ısınması sağlanabilir. Peki peteklerin havası nasıl alınır? Tesisatçı çağırmak gerekir mi? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Isınmadaki problemler, kombinin yüksek derecede olmasına rağmen peteklerin tam olarak ısınmaması ve yüksek gelen faturalar pek çok kişinin karşılaştığı bir durumdur. Kaloriferlerin tam ısınmamasının asıl nedenlerinden biri de hava yapmış olmasıdır. Bu hava alındıktan sonra petekleriniz eski performansına kavuşacak ve faturalarınız çok daha az gelecek.

Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır?

En çok merak edilen konulardan biri de budur. Evinizdeki ya da ofisinizdeki peteklerin havasının alınması için tesisatçı çağırmanıza gerek yoktur. Bu işlemi siz de kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Peteklerin havası nasıl alınır diyorsanız bunun tek çözümü, purjör anahtarıdır. Eğer purjör anahtarınız yoksa düz tornavida yardımıyla da peteklerin havasını kolay bir şekilde alabilirsiniz.

Purjör anahtarı her nalburda bulunur ve fiyatı da oldukça ucuzdur. Her evde olması gereken eşyaların başında gelir. Peteklerdeki havayı almak için sonbahar en uygun dönemdir. Tüm yaz boyunca kapalı kalan kalorifer petekleri hava yapar. Ve bu hava alınmazsa petekler görevini tam olarak yerine getirmez ve %100 performans sunamaz. 

Bir adet purjör anahtarı edindikten sonra kalorifer peteğinin üst kısmında yer alan purjör tapasını saat yönünün tam tersi istikamete doğru çevirin. Purjör tapasını yavaş yavaş çevirin ta ki sıcak su gelene kadar. Bu şekilde sıcak su gelene kadar purjör tapasını yavaş yavaş çevirerek içeride yer alan havayı da dışarı atmış olursunuz. Sıcak su geldiği andan itibaren purjör tapasını tekrar eski konumuna doğru çevirerek kapatın. 

Her petekte purjör tapası yer almaz. Çok eski peteklerde purjör tapası olmaz. Bu gibi durumlarda vana bağlantı rekorlarını gevşetmeniz gerekecek. Bu sayede tüm biriken hava da dışarı çıkmış olacak. Aynı şekilde bu işlemi sıcak su gelene kadar yapmalısınız.

Peteklerin Havasını Boşaltırken Kombi Kapalı mı Kalmalı?

Peteklerdeki havayı almadan önce bazı önemli ayrıntılara da dikkat etmek gerekir. Peteklerinizin havasını almadan önce kombinizin kapalı olmasında yarar var. Bu sayede rahat bir şekilde peteklerinizin havasını alabilirsiniz. Elbette bu işlemi kombiniz açıkken de yapabilirsiniz. 

Kombiniz açıkken peteklerin havasını alacaksanız, bir diğer kişinin de kombinin başında durması gerekmektedir. Çünkü petekteki hava alındıkça kombideki basınçta düşecektir. Bu durumda kombinin başında duran kişi basıncı tekrar yükseltmeli. Kombi açıkken müşterek bir şekilde işlemler yapılmalıdır. Eğer kombiniz açıkken peteklerin havasını alırsanız ve kombinizin başında da basıncı yükseltecek bir kişi bulunmazsa basınç çok düşer ve kombiniz hata kodu verir. Bu da kombinizin çalışmasını durdurur. Eğer kombiniz hata kodu verirse panik yapmayın. Tüm peteklerdeki hava işlemini bitirdikten sonra kombinizin basıncını yükseltip tekrar açabilirsiniz.

Peteklerin Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Kombinizi yaktınız ve evinizde keyifle oturuyorsunuz. Ancak bir süre sonra evin yeterince ısınmadığını fark ettiniz. Petekleri kontrol ettiğinizde yarısının soğuk yarısının ise ılık olduğunu gördünüz. İşte bu durumun yaşanmasının asıl sebebi, peteklerin hava yapmasıdır. 

Aynı zamanda kombiniz açıkken elinizle kombinizin üstünü kontrol edin. Bir tarafı sıcak diğer tarafı soğuk ise o petekte hava var olduğu anlamına geliyor. Peteklerin hava yapması tehlikeli bir durum değildir. Ancak ısınmayan peteklerinizin ısınması için kombi sürekli çalışır. Bu da doğalgaz faturanızı önemli ölçüde şişiren bir durumdur.

Peteklerin Havası Alınırken Hangi Vana Kapatılır?

Peteklerin havası alınırken ilk olarak kombinizi kapatmanız yararınıza olacaktır. Bunun dışında hava alma işlemi esnasında ilgili peteğin üst vanasını kapatmanız ve alt vanasını açmanız gerekmektedir. Eğer döküm peteğiniz varsa bu durumda üst vananızı gevşeterek havasını almanız gerekecektir. 

Peteklerin Havası Alınmazsa Ne Olur?

Peteklerinizin havasının alınmaması tehlikeli bir durum değildir. Ancak petekleriniz ısınmadığı için kombiniz sürekli ateşleme yapacaktır. Bu da doğal olarak faturalarınıza olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Yüksek fatura ödemenize rağmen eviniz yeteri kadar ısınmayacaktır.

Peteklerin Alt Kısmı Neden Isınmaz?

Pek çok konutta görülen en büyük problemlerden biri de budur. Peteklerinizin alt kısmı ısınmıyor ve üst kısmı az ısınıyorsa, peteklerinizde hava var demektir. Bu hava alınmadan petekleriniz tam performans çalışmaz.

Peteklerin Havası Ne Zaman Alınmalı? 

Tüm bahar ve yaz sezonu boyunca kapalı kalan petekler hava yapar. Bu hava giderilmeden ev tam anlamıyla ısınmaz. Bunun yanı sıra doğalgaz faturanızda ısınmadığınız halde hep yüksek gelir.

Petekleri temizlemek için en uygun zaman sonbahardır. Kışa henüz girmeden bu işlemi yapmanız yararınıza olacaktır. Elbette bu işlemi dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. Ancak kış gelmeden petekteki havayı boşaltmanız, zaman kazanmanızı sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu