Facebook Pixel
Trend

Rutubet Neden Olur? 10 Farklı Zararları

Bazı evlerde artan nemle beraber ortaya rutubet ortaya çıkmaktadır. Elde edilen verilere bakacak olursak bu oran %18 ile %50 aralığındadır. Doğada bulunan canlılardan olan küf, mantar grubundadır. Küfün Penicillium, Aspergillus, Stachybotrys gibi tipleri de bulunmaktadır. Sporlarla üreyen küfler hem evin içine hem de dış ortama kolaylıkla yayılmaktadır. Bu yüzden bazı noktalarda rutubet meydana gelebilmektedir. Peki, rutubet neden olur? Yerleştiği yerlerden rutubet kokusu nasıl giderilir? Oluşabilecek rutubetin zararları nelerdir?

Rutubet Neden Olur?

rutubet neden olur

Küfler mutfak ve banyo gibi nemli yerleri sevmektedir. Bu yerlerin kapı pervazlarında, pencerelerinde, duvarlarında, yerlerde ki seramiklerin birleşme kısımlarında ve arkalarında, banyo küvetinin duvarla birleştiği yerde ve altında, banyo perdelerinde ve duşa kabin çerçevelerinde görülmektedir. Sadece bununla sınırlı olmayan küflerin yerleşim alanları arasında tabi ki ısıtma, havalandırma, su boruları ve bodrumlar da bulunmaktadır. Küfler dış yalıtımı kötü ya da terleme olan duvarlarda, duvar kağıtlarının altına, kalorifer borularının su sızdırmasıyla ya da su basmasıyla ıslanan duvara, süpürgeliklere ve döşemelere yerleşerek artabilmektedir. Peki, rutubet başka neden olur?

Nemli kalan kıyafetlerde de küf çoğalabilmektedir. Sadece kıyafetlerde değil nemli kalan çarşaflarda, havlularda ve aklınıza gelebilecek her noktada çoğalması mümkün olmaktadır. Son zamanlarda trend olan ebeveyn banyoları da küfler için yuva görevi görmektedir. Nemi fazla olan ve iyi havalanmayan bu alanlarda küf kolaylıkla üreyerek çoğalır. Banyonun kapısı ne kadar kapalı olursa olsun küf oluşur.

Rutubetli Evde Oturmanın Zararları Nelerdir?

rutubetin zararları

Gerçekleştirilen pek çok çalışmaya bakılarak, evde ki nem artışına bağlı olarak ortaya çıkan rutubetin sebep olduğu hastalıklar çocuklar, bebekler ve yetişkinler için büyük oranda tehlikedir. Rutubetin zararları hakkında daha ayrıntılı bilgi vererek önlemler almanızı sağlayacağız.

  1. Bu konuyla ilişkili olarak küf sporları nedeniyle ortaya çıkan alerjik yakınmalarla hastalıklar akla gelir. Bu alerjik yakınmalar ve hastalıklar arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük, astım, alerjik rint, atopik dermatit ve konjunktivit bulunmaktadır. Avrupa toplumunda bu konuyla ilgili duyarlılık gelişmesi %3 ve %10 aralığındadır.
  2. Rutubetin zararları arasında bulunan bir diğer hastalık da Aspergillus kaynaklı akciğer iltihabı. Bu hastalık oldukça ciddi olabilmekte ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde açığa çıkmaktadır. Kemoterapi alan bu nedenle de uzun süre kortizon kullananlar da aynı kategoridedir. Sağlıklı fakat yoğun sporlarla karşı karşıya kalan bireylerde de akciğer iltihabı açığa çıkmaktadır. Kısacası bu hastalık sağlıklı bireylerde de gözlemlenmektedir. Küfe dair her şeyden uzak kalarak hastalıktan korunmak mümkün olacaktır.
  3. Aspergillus mevcut hastalık tablosunu ağırlaştırma özelliğine de sahiptir. Kistik fibrozis, tüberküloz, KOAH, sarkoidoz eklenerek ağırlaşma meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise hem aspergillus hem de alerjiye bağlı iltihap oluşabilmektedir. Bu durum genel olarak astımda ki soluk borularının mukozasında ya da sinüsleri ve burnu örten mukozada görülmektedir.
  4. Küflerin oluşturdukları toksinler solununca soluk boruları ve burun yanında sinir hücrelerinde de görülmektedir. Bu durum iltihap oluşumunu sağlar.
  5. Küflerle temas edilmesi halinde boğazda, burun kanallarında ve gözlerde tahriş oluşabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle küfe temas etmemek gerekir. Hem temastan kaçınılmalı hem de yaşam alanı tamamen küflerden arındırılarak temiz hale getirilmelidir.
  6. Hapşırık, öksürük kaşıntı gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar bir süre sonra kişide alerjiye neden olacak ve durum daha ileri boyuta taşınacaktır.
  7. Sinir dokularına zarar vererek zayıf ve hassas sinirsel fonksiyonlar oluşturabilmektedir.
  8. Rutubetin zararları arasında nefes darlığı da bulunmaktadır. Rutubet alerjisi olan bireyler bu ortamlarda nefes almakta zorlanacaktır.
  9. Rutubetin yer aldığı ortamlarda bakteriler ve virüsler çok daha büyük bir hızla çoğalacaktır. Bu hızlı çoğalma beraberinde pek çok sağlık sorununu da getirmektedir.
  10. Rutubet kokusu yeni doğmuş olan bebeğe ya da doğum yapmış olan anneye de büyük oranda etki eder. Sadece yeni doğum yapan anneye ya da yeni doğan bebeğe değil evde bulunan, bağışıklık sistemi güçsüz olan herkes bu zararlarla karşı karşıya kalır. Rutubetli odada uyumak ve küf solumak şüphesiz bu zararlardan hastalıklar doğurabilmektedir.

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?rutubet kokusu nasıl giderilir

Uzun zaman boyunca kapalı kalan mekânlarda çürümüş meyve kokusuna benzer kokular açığa çıkacaktır. Genellikle dolapların içerisinde ortaya çıkan kokular, köşelerde ve diplerde küflenmenin artmasına neden olacaktır. Bu duruma kurutmadan dolaba konulan yiyecekler kaynaklık eder. Yiyecekler yıkandıktan sonra tamamen kurutularak yerleştirilmelidir. Sadece yiyecekler değil mutfak eşyaları, giysiler, havlular, çarşaflar yani kısacası her şey tam anlamıyla kuruduktan sonra kapalı alanlara konulmalıdır.

Rutubet 2 pratik yöntemle nasıl giderilir;

  1. En etkili yolu sirke kullanmaktır. Sirke çözülmeyi sağlamakla kalmayarak kokuyu tamamen ortadan kaldırıyor. Kokunun oluştuğu bölgeye sirkeyle dolu bir kap bırakılarak bekletilir. Bir süre sonra kokunun kaybolduğu görülür.
  2. Kullanılan diğer yöntem de limon suyu. Kokunun varlığını gösterdiği bölgelere limonun suyu döküldüğünde koku ortadan kaybolur. Yani koku uygulanacak bazı yöntemlerle ortadan kaldırılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu